Πολιτική Τρίτη 2/07/2024, 22:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027

Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τετραετία

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027

Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors, Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» στο γκολφ Γλυφάδας. 

«Τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχουμε ως στόχο να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και έχουμε τρία χρόνια στη θητεία μας, δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027. Ημουν επίσης σαφής στην πρώτη μου θητεία, παρά τις πολλές ερωτήσεις που υπήρξαν. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υπήρχε κάποια κόπωση λόγω των συνεχόμενων εκλογών. Είχαμε πολύ υψηλή αποχή, αλλά και οι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με το κόστος ζωής». Σημείωσε, πάντως, ότι «η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, καθώς μπόρεσε να συσπειρώσει γύρω της τόσο δεξιούς όσο και κεντρώους ψηφοφόρους».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι οικονομικοί στόχοι για τη χώρα είναι δύο: «Πρώτος στόχος η μείωση της ανεργίας μαζί με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και δεύτερος η συνεχής θωράκιση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών».

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την ανάγκη να ληφθούν υπόψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δαπάνες κάθε κράτους-μέλους σε τομείς όπως η άμυνα.

«Το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο έχει άνετη πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, οι οποίες πάντως –όπως αναγνώρισε– έστειλαν μήνυμα και στην Ελλάδα, αν και υπογράμμισε ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

«Τα πράγματα μπορούν μόνο να πάνε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συνεργασία με μια κυβέρνηση των Εργατικών, απαντώντας σε ερώτηση που έκανε αναφορά και στο περιστατικό της ματαίωσης της συνάντησης από τον Ρίσι Σούνακ, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

 

 
 

Ενρίκο Λέτα: Η ΕΕ και τα οφέλη της θα πρέπει να αφορούν όλους

«Νομίζω ότι η Λεπέν θα είναι διαφορετική από τη Μελόνι (…) Πάντως είμαι αισιόδοξος. Πριν από 5 χρόνια συζητούσαμε ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Βρετανία στο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις εξελίξεις που δρομολόγησαν στη Γαλλία.
 
Ευρύτερα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν σήμερα Ευρωπαίοι, ιδίως στις περιφέρειες, που μένουν πίσω και χάνουν ευκαιρίες. Παρατήρησε δε ότι η ΕΕ και τα οφέλη της θα πρέπει να αφορούν όλους – και αυτούς που θέλουν να μετακινηθούν αξιοποιώντας τα ανοιχτά σύνορα και αυτούς που θέλουν να μείνουν.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News