Πολιτική Τρίτη 25/06/2024, 15:40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γύρος αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέος γύρος αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέο κύκλο κλυδωνισμών έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές (χωρίς να τον κατονομάζει) για τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Κασσελάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «παρέλαβε χάος στα οικονομικά», ενώ έκανε και αναφορές σε «μαύρα χρήματα που λιμνάζουν στα κόμματα της Ελλάδας», τονίζοντας: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Τα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στην Κουμουνδούρου, σε μια περίοδο που ο χώρος της Κεντροαριστεράς μοιάζει με «κινούμενη άμμο», τόσο λόγω των αναταράξεων στο ΠΑΣΟΚ όσο και της «επανόδου» του Αλέξη Τσίπρα, που εκφράστηκε εμφατικά με την πρεμιέρα του ινστιτούτου του, την προηγούμενη εβδομάδα. 

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;»

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης, επιχείρησε να υποβαθμίσει τα περί σύγκρουσης νυν και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση υποστήριξε ότι «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα».

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται ,αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

Ο ίδιος, τοποθετούμενος στα περί ρήξης Κασσελάκη – Τσίπρα, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι έχει ούτε ο Κασσελάκης τάσεις να επικρίνει τον Τσίπρα ούτε ο Τσίπρας να μειώσει τον Κασσελάκη, και οι δύο κινούνται προς την κατεύθυνση να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα. Υπάρχουν σημεία στα οποία δεν υπάρχει γκρίζα περιοχή, είναι ή άσπρο ή μαύρο και πρέπει να παρθούν αποφάσεις και ενδεχομένως σε αυτά τα σημεία να είναι λίγο διαφορετικές οι θέσεις».

«Προσωπικά, μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας, λαμβάνοντας σαφέστατες αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικριτικός υπήρξε και ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Σύγκρουση Ζαχαριάδη – Πολάκη

Την ίδια ώρα, κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Παύλο Πολάκη.

Ολα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση του στιχουργού Νίκου Μωραΐτη ο οποίος ανέφερε: «Πόσο πιο κανονικά θα ήταν όλα αν ο καθένας ήταν στον χώρο όπου ανήκει: Ο Σπίρτζης, ο Θεοχαρόπουλος και ο Τεμπονέρας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ζαχαριάδης και ο Φλαμπουράρης στη ΝεΑρ. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και η Λιάνα Κανέλλη στη Ν.Δ. Και ο Γιώργος Τσίπρας σπίτι του».

Την ανάρτηση σχολίασε ο Κώστας Ζαχαριάδης, αφήνοντας υπονοούμενα. «Πόσο πιο κανονικά θα ήταν όλα αν ο καθένας ήταν στον χώρο όπου ανήκει, ο Νίκος Μωραΐτης πετυχημένος στιχουργός και δημιουργικός καλλιτέχνης. Με την πολιτική γεωγραφία δεν τα πάει και τόσο καλά, είναι σαφές ότι δεν γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και ιστορικές διαδρομές».

Στη συνέχεια, το γάντι σήκωσε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σχολίασε: «Οντως Κώστα η ιστορία έγραψε πως αν δεν είχες έρθει σε συνεννόηση με τους μετέπειτα αποστατησαντες το περασμένο καλοκαίρι, σήμερα θα είχαμε δήμαρχο Αθηναίων το Νίκο Παππά και όχι ευρωβουλευτή».

Στη συνέχεια, έλαβε την εξής απάντηση από τον κ. Ζαχαριάδη:

«Παύλο, η ιστορία δεν γράφεται ούτε με τα “αν” ούτε με τα “θα”. Μπήκα μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα όταν σειρά κορυφαίων στελεχών σε περιφέρειες και κεντρικούς δήμους έκαναν την πάπια. Αυτό έπρεπε να το σέβεσαι και όχι να το λοιδωρείς.

Καμία συνεννόηση δεν είχα με τους αποχωρήσαντες. Η πρόταση για το πρόσωπό μου ως επικεφαλής ήρθε απο την τότε πλειοψηφία και ψηφίστηκε απο την πολιτική γραμματεία.

Σε προκαλώ να κάνεις μια άσκηση, βάλε ξανά την ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία και αφαίρεσε τους αποχωρήσαντες. Ιδιο αποτέλεσμα βγαίνει. Τα περί συνεννόησης είναι φαιδρά και δείχνουν έλλειψη σεβασμού στην απόφαση του οργάνου.

Η πραγματική “συνεννόηση” έγινε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και ήταν η προγραμματική συμφωνία με τον Χάρη Δούκα. Στο φως και πάνω στο τραπέζι. Και έτσι, γίναμε μέρος της επιτυχίας του προοδευτικού κόσμου στην Αθήνα. Χωρίς μιζέριες, χωρίς εγωισμούς, χωρίς αυτοαναφορικότητα».

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News