Πολιτική Σάββατο 8/06/2024, 21:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Μάθε πού ψηφίζεις – Μόνο 1 στους 4 στο ίδιο εκλογικό τμήμα με το 2023

Ευρωεκλογές: Μάθε πού ψηφίζεις – Μόνο 1 στους 4 στο ίδιο εκλογικό τμήμα με το 2023

Mε περισσότερες από 178.000 ψήφους, οι οποίες εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου, ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η διαδικασία συλλογής της επιστολικής ψήφου, ενόψει της ευρωκάλπης της Κυριακής.

Συνολικά οι εγγεγραμμένοι εκλογείς εσωτερικού και εξωτερικού ανέρχονται σε 202.000.

Οσοι δεν έστειλαν την ψήφο τους ταχυδρομικά θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την Κυριακή, μετά τις 11 το πρωί. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι με το όνομά τους.

Ως είθισται, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα. Το εκλογικό υλικό έχει παραληφθεί από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους τάμπλετ, ώστε να αποστείλουν γρήγορα τα αποτελέσματα.

«Μάθε που ψηφίζεις»

Τα εκλογικά τμήματα που δημιουργούνται για τις ευρωεκλογές ανά την επικράτεια ανέρχονται σε 18.716. Σε αυτά υπάρχουν 237, μόνο για επιστολική ψήφο, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «μάθε που ψηφίζεις».

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς, εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς.

Παράλληλα, μόνο 1 στους 4 υπολογίζεται ότι θα ψηφίσει στο ίδιο εκλογικό τμήμα που ψήφισε στις τελευταίες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, είναι αναγκαία η προσκόμιση εγγράφου ταυτοποίησης, όπως ταυτότητα, διαβατήριο και δίπλωμα οδήγησης.

Οπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων θα λειτουργούν το Σαββατοκύριακο, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους.

31 κόμματα

Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές στη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου.

Αναλυτικά τα κόμματα:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΗ
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜέΡΑ25
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)
ΚΙΝΗΜΑ 21
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News