Πολιτική Πέμπτη 6/06/2024, 18:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26

ΟΗΕ: Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26

Η Ελλάδα εξελέγη σήμερα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025 – 2026.

Η ελληνική διπλωματία ενισχύεται και η Ελλάδα αναβαθμίζεται και μπαίνει στο λεγόμενο κλειστό κλαμπ των χωρών που έχουν ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και μάλιστα για την περίοδο 2025 με 2026 που είναι μια από τις πλέον κρίσιμες και απρόβλεπτες μεταπολεμικές συγκυρίες, κάτι που καθιστά τον νέο ρόλο της χώρας μας ακόμη πιο σημαντικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, όμως είναι και παράλληλα μια μεγάλη ευθύνη καθώς απαιτείται η τήρηση λεπτών ισορροπιών, συστηματικός προγραμματισμός, εγρήγορση και ανακλαστικά για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ελλάδα μετά από μια πολύμηνη επιτυχημένη εκστρατεία επαφών, ενίσχυσης των συμμαχιών και προβολής της διπλωματικής ισχύος, κατάφερε να λάβει 182 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Οι άλλες 4 χώρες που εξελέγησαν είναι η Δανία, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία. 

Μητσοτάκης: Η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας

Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Το Κυπριακό -είπε-ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σημείωσε ότι στηρίζουμε την κ. Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών και επανέλαβε ότι δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δυο κρατών στην Κύπρο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS