Πολιτική Δευτέρα 20/05/2024, 16:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου δεν ετεροκαθορίζεται

Γεραπετρίτης: Η σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου δεν ετεροκαθορίζεται

Στρατηγική χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ερείδεται στην ιστορία και στον πολιτισμό, σήμερα όμως βρίσκεται στο απόγειο της πραγματικής διμερούς διπλωματικής σχέσης», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας παράλληλα ότι η σχέση των δύο χωρών «δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί».

Από κοινού με τον Σάμεχ Σούκρι, όπως ανέφερε, εργάζονται προετοιμάζοντας το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο, έτσι ώστε να διατηρηθεί η καλή πορεία, να αυξηθούν οι διμερείς σχέσεις και να υπάρχει πάντοτε μία αγαστή σχέση συνεργασίας σε επίπεδο στρατηγικό.

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις δηλώσεις εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην κυβέρνηση του Ιράν και τον ιρανικό λαό για την απώλεια του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας εκ μέρους της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Αιγύπτιο ομόλογό του «έναν γνήσιο σύμμαχο της Ελλάδας με τον οποίο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης και του οποίου η εμπειρία και η σοφία είναι πολύτιμες, τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και για την γεωπολιτική σταθερότητα της πολύπαθης περιοχής μας».

«Με την Αίγυπτο, μας ενώνει η γεωγραφία, μας ενώνει η Μεσόγειος θάλασσα, το σημαντικότερο σταυροδρόμι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των λαών, αλλά και η αρχαία ιστορία, οι πολιτισμοί, για τους οποίους τρέφουμε έναν αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη στον Αραβικό κόσμο».

Η Ελλάδα, σημείωσε, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται την Αιγύπτο ως μείζονα πυλώνα σταθερότητα, προσπαθεί να την υποστηρίξει τόσο σε πολυμερές όσο και σε διμερές επίπεδο, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί ενεργά την υπογραφή της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ.

«Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και υποδειγματική», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία του 2020, για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και ορθής εφαρμογής του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας».

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία του “GREGY”, «ενός εκ των πλέον εμβληματικών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο θα μεταφέρει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην ηπειρωτική Ελλάδα μας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου».

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη θέληση των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και το αίσθημα φιλίας για το κοινό μέλλον.

Τόνισε την ανάγκη για συνεργασία, βάσει της ιστορικής στρατηγικής σχέσης, για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την προώθηση σύστασης ΑΣΣ στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών σημείωσε ότι στόχος είναι να διασυνδέσει όχι μόνο Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά και Αίγυπτο και Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη, την κατανόηση και την προώθηση των σχέσεων ΕΕ -Αιγύπτου. Τόνισε δε πως η βοήθεια ήταν της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική».

Επισήμανε πως συζητήθηκε το πως η παράνομη μετανάστευση και μπορεί να υπάρχει νόμιμη μετανάστευση να μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Χαρακτήρισε καρποφόρα τη συνεργασία για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και συντονισμό.

Τέλος, έστειλε και αυτός από την πλευρά του τα συλλυπητήριά του στο Ιράν για την απώλεια του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News