Πολιτική Παρασκευή 17/05/2024, 13:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: «Εάν δεν συμμορφωθεί, ο δρόμος για την Ευρώπη θα μείνει κλειστός»

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: «Εάν δεν συμμορφωθεί, ο δρόμος για την Ευρώπη θα μείνει κλειστός»

Ομιλία σε πολίτες στη Βέροια απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής, τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς πλήρη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας σε όσα προβλέπει η Συμφωνία.   

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι «ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη την ώρα που σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”». «Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια ο αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά μια φωνή που μετράει στην Ευρώπη», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ειδική μνεία στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

«Φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο, για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»
Οσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε ότι «καταφέραμε να πείσουμε την Ευρώπη να θέσει σε προτεραιότητα την εξωτερική φύλαξη των συνόρων». «Φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο, για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

«Η Ν.Δ. έχει το προνόμιο να είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα εντός του ΕΛΚ», σημείωσε, στοχεύοντας στη διατήρηση αυτής της πραγματικότητας και μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Εθεσε μάλιστα το εξής δίλημμα: «Ποιον θέλετε την επόμενη ημέρα να μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη;». 

Τόνισε επίσης ότι το 2024 δεν είναι 2019 και πως η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην Αμυνα: «Η Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό αμυντικό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο θα υποστηρίζει τα κράτη-μέλη; Προσωπικά πρωταγωνιστώ σε αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε». 

«Αν δεν σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος για την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός»
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλη η αντιπολίτευση έχει συνταχθεί «με μοναδικό σκοπό να κοντύνει η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης». Σημείωσε επίσης ότι «από τα δεξιά μας έχουμε τους υπερπατριώτες, πολεμοχαρείς», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να μην σεβαστούν τη Συμφωνία, να γνωρίζουν ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν αν δεν υπάρχει συμμόρφωση σε όσα ορίζει η Συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. 

Εκανε επίσης κριτική στα κόμματα εκ δεξιών της Ν.Δ. κάνοντας λόγο για «εργαλειοποίηση του πατριωτισμού αλλά και της πίστης». «Δεν παίζει κανείς με την Ορθοδοξία, δεν υπάρχει χριστιανόμετρο, και να γυρίσετε την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Κατηγόρησε επίσης της αντιπολίτευση για «τοξικότητα» και προσπάθησε να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. «Καλώ όλες και όλους να αφήσουμε στην άκρη προσωπικούς χαρακτηρισμούς και φέικ νιουζ», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, όχι εχθροί».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν το βράδυ των εκλογών να αμφισβητήσει την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση που έχει σήμερα η Ν.Δ.», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας και ξεκαθάρισε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News