Πολιτική Παρασκευή 10/05/2024, 10:15
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Ενεργοποιείται άμεσα η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία εργασιακής κινητικότητας

Ενεργοποιείται άμεσα η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία εργασιακής κινητικότητας

Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η διευκόλυνση της νόμιμης βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που έχει από χθες Πέμπτη στην Αίγυπτο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης

Ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Εργασίας, Hassan Shehata, με τον οποίο διερεύνησε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε ΑνΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα. 

Ήδη, έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024. Με δεδομένο το εξαιρετικό επίπεδο συναντίληψης ανάμεσα στις δύο χώρες, οι δύο υπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Καιρίδης, αφού εξήρε τον ευρύτερα σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη της περαιτέρω συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.

«Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει πως η Αίγυπτος φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 9 εκατομμύρια μετανάστες και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου, που κατέληξε στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου, κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των ομολόγων του, στο Κάιρο στις 21 Μαρτίου. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθεί το σύνολο των προβλέψεων της προς το συμφέρον τόσο της Αιγύπτου όσο και των ευρωπαϊκών χωρών», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News