Χρ. Ταραντίλης: Μείζον ζήτημα προβληματισμού οι μεταλλάξεις
«Μείζον ζήτημα προβληματισμού, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο» χαρακτήρισε τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως από τις πρώτες μέρες της εμφάνισης νέων στελεχών εφαρμόζεται στη χώρα αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, πρόσθεσε, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης και διάγνωσης νέων στελεχών σε όλη την Ελλάδα.
«Σε κάθε περίπτωση απατείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν» προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει: «Η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία. Είναι ανάγκη να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα».
Ερωτηθείς για τις εικόνες συνωστισμού έξω από εμπορικά καταστήματα και το ενδεχόμενο να υπάρξει «κόφτης» στα sms για τις αγορές ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως «ο λόγος που είδαμε ουρές ήταν επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα εντός των καταστημάτων». Σημείωσε ακόμη πως ο κόσμος φορούσε μάσκες και είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα.
Για τις διερευνητικές με Τουρκία
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή και τη σημερινή έναρξη των διερευνητικών επαφών απάντησε πως «δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μία συνάντηση» μεταξύ των δύο ηγετών. Για τη συμμετοχή του εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, στις συνομιλίες σχολίασε πως «δεν ορίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας».
Ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε πως στόχος των διερευνητικών είναι «να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016, να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Ξεκαθάρισε παράλληλα πως «καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας» και πρόσθεσε πως «η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική»
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News