Project manager για να «ξεμπλοκάρουν» οι εκκρεμείς συντάξεις
«Το θέμα είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο» δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης
Την τοποθέτηση τις επόμενες μέρες ενός project manager που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας.
«Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας ενώ ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομή τους. «Πρώτοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια» σημείωσε.
Όπως είχε γράψει πρόσφατα τo moneyreview.gr ο ΕΦΚΑ ανεβάζει ταχύτητα για να εκκαθαρίσει τις εκκρεμείς συντάξεις καθώς το πρόβλημα και λόγω της πανδημίας έχει γιγαντωθεί. Μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των θεσμών. Μία από τις τελευταίες αποφάσεις του Γιάννη Βρούτση πριν φύγει από το υπουργείο Εργασίας ήταν και αυτή που καθόριζε την δημιουργία ειδικών ομάδων στον ΕΦΚΑ που θα στελεχώνονται από υπάλληλους του ΕΦΚΑ που έχουν προϋπηρεσία στην εκκαθάριση και απονομή συντάξεων.
Οι αλλαγές σε εργασιακά – ασφάλιση
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το υπουργείο Εργασίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της θωράκισης του εισοδήματος και της απασχόλησης από την πανδημία. «Είμαστε στο υπουργείο το οποίο κατεξοχήν προστατεύει τους πιο αδύναμους και καλείται τώρα να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όταν η απασχόληση από τη μία και η κοινωνική συνοχή από την άλλη αποτελούν και τους δύο κύριους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» παρατήρησε.
Αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους πιο αδύναμους στη διάρκεια της πανδημίας. «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στρέψαμε την προσοχή μας στους πιο αδύναμους. Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο, παρατείναμε επιδόματα ανεργίας, ενισχύουμε τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ξεδιπλώνουμε νέα σχέδια δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους. Όλα αυτά στήριξαν τα νοικοκυριά και την εργασία και το 2020 παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, καθώς είχαμε 93.000 περισσότερες προσλήψεις απ’ ό,τι απολύσεις», υπογράμμισε.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται και αφορούν ειδικότερα:
– Τη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Όπως είπε, αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο μπορεί να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021
– Τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση της προσπάθειας της πάταξης της αδήλωτης εργασίας. «Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε -όχι μόνο στις μητέρες- αλλά και στους πατεράδες» ανέφερε.
– Τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση. «Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό μας δυναμικό. Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε ακόμη πως είναι και ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει σημαντικότατο κοινωνικό αποτύπωμα διότι ουσιαστικά δίνει δεύτερη ευκαιρία και τρίτη ευκαιρία σε πολίτες οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, η οποία διαρκώς αλλάζει.
– Τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, το υπουργείο απέκτησε για πρώτη φορά υφυπουργό γι’ αυτά τα ζητήματα κι αυτό σηματοδοτεί την έμφαση της κυβέρνησης σε έναν σχέδιο για την οικογενειακή πολιτική, με μέτρα όπως η άδεια πατρότητας, η επιβράβευση επιχειρήσεων που προωθούν έμπρακτα την ισότητα των φύλων, η ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε επιμέρους πολιτική μας. Με αφορμή και την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου «που μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News