Πολιτική Παρασκευή 8/12/2023, 09:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προς συνέδριο ανασυγκρότησης

ΣΥΡΙΖΑ: Προς συνέδριο ανασυγκρότησης

Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις της προηγούμενης εβδομάδας λόγω της αποχώρησης του Στ. Κασσελάκη, η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία είχε προκαθορισμένο ωράριο. Ξεκίνησε στις τέσσερις το μεσημέρι και στις επτά το απόγευμα η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί. Oπως και έγινε. Κινήθηκε σε ήρεμα νερά, με βασικό θέμα τη διεξαγωγή του συνεδρίου, που επιβεβαιώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως είχε οριστεί τον Οκτώβριο, στα τέλη Φεβρουαρίου. Διαφορετικές τοποθετήσεις υπήρξαν, όπως για σύγκληση διαρκούς συνεδρίου (δηλαδή με τους ίδιους συνέδρους) ή ακόμη και πανελλαδικής συνδιάσκεψης, όπως φέρεται να πρότεινε ο Πάνος Ρήγας. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης, συσπείρωσης και ανασυγκρότησης. «Κρατάμε τον λόγο μας», ανέφερε σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής του και συνεπώς αποφασίστηκε να είναι έκτακτο, που θα προβλέπει εκλογή νέων συνέδρων, με καινούργιες νομαρχιακές επιτροπές και ανάδειξη συντονιστικών στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις μελών.

Διαφορετικές απόψεις διατυπώθηκαν και ως προς την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Με βάση το γεγονός ότι το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο είναι αποσυνδεδεμένο πλέον από το συνέδριο και εκλέγεται από τη βάση, όπως το 2022, προτάθηκε να αναδειχθεί μετά τις ευρωεκλογές. Ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα; Πως οι ευρωκάλπες του Ιουνίου είναι η «μητέρα των μαχών» για την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν θα ήταν δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται στο παρά πέντε με τα εσωκομματικά αντί να κάνει μια δυναμική προεκλογική εκστρατεία. Αυτή η γραμμή προκρίθηκε ουσιαστικά από τη δευτερολογία που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να εκλεγεί άμεσα. Τόνισε πως ήταν θετική εξέλιξη το ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην ώρα του και ζήτησε το κόμμα «να φύγει από την παγίδα των τάσεων», συμπληρώνοντας πως το συνέδριο θα πρέπει να είναι και καταστατικό.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στον τρόπο ανάδειξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο κ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα γίνει από τη βάση. Το μέλος της Π.Γ. τόνισε πως αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σαν να λέει το κόμμα στους ψηφοφόρους ποιους θα πρέπει να στηρίξει. Κάτι τέτοιο, φέρεται να συμπλήρωσε, θα είχε νόημα μόνο με το παλαιό σύστημα της λίστας.

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και οι χρεώσεις των τομέων που ανέλαβαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πολιτικό σχεδιασμό θα αναλάβει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τα εργασιακά – ασφαλιστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας, υπεύθυνος για το πρόγραμμα θα είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για το Ιδρυμα Νίκος Πουλαντζάς ο Αλέκος Φλαμπουράρης και για την οικονομία ο Νίκος Παππάς. Αναμένεται να συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και η Επιτροπή Πολιτικών Θέσεων. Η Κεντρική Επιτροπή που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την κορυφαία κομματική διαδικασία θα συνεδριάσει αυτό το Σάββατο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News