ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος εποχής σε εκρηκτικό κλίμα – Το παρασκήνιο
Η δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες προκάλεσε, όπως αναμενόταν, μεγαλύτερο θόρυβο από την πρώτη. Η Κουμουνδούρου περνά στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας της, το κλίμα είναι βαρύ και οι «εχθροπραξίες» έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι αποχωρήσαντες χαρακτηρίζουν το κόμμα που αφήνουν «συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων», ενώ από την ηγετική ομάδα τονίζουν πως αυτοί που έφυγαν θα «κριθούν από την Ιστορία». Οι σαραντάρηδες αποχαιρέτησαν το κόμμα, αν και πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν το είχαν σκοπό. Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, όλοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ήταν οι «καθοδηγητές» σε μια έξοδο που συζητήθηκε μεταξύ τους πολύ πριν πραγματοποιηθεί. Μαζί με τη Σία Αναγνωστοπούλου, τη Θεανώ Φωτίου και τη Μερόπη Τζούφη (επίσης πρώην υπουργοί) θα συνθέσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα και στις τάξεις της εντάχθηκαν δύο βουλευτές της Θράκης: ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Οζγκιούρ Φερχάτ.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος με τον Αλέξη Χαρίτση βρέθηκαν από νωρίς χθες το πρωί στο γραφείο του προέδρου της Βουλής προκειμένου να τον ενημερώσουν για την ανεξαρτητοποίηση των εννέα βουλευτών. Η συνάντηση ήταν σύντομη, με τον Νάσο Ηλιόπουλο αμέσως μετά να εξηγεί πως «δεν είναι εύκολη απόφαση για εμάς. Είναι η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεγήκαμε».
Βολιδοσκοπήσεις
Ηταν εύκολη η συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας; Η συνδρομή της «Ομπρέλας» με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα ήταν απαραίτητη. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ «κλείδωσε» η συμμετοχή του Οζγκιούρ Φερχάτ. Δεν ήταν αντίθετος στη συμπόρευση, απλώς συνέτρεχαν προσωπικοί λόγοι που έκαναν δύσκολη την επικοινωνία μαζί του. Στέλεχος που μίλησε στην «Κ» εξηγούσε πως ο όγδοος, δηλαδή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, είχε «κλειδώσει» εδώ και μέρες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως υπήρξε επαφή με βουλευτή της περιφέρειας που αμφιταλαντευόταν και αν έλεγε το «ναι» ο αριθμός της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα ανέβαινε στους 12. Αυτό που δεν ήθελαν και δεν έψαξαν μέσα από τις βολιδοσκοπήσεις που έγιναν ήταν να «στερηθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ το status της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέχει. Οπως τόνιζαν, δεν τους ενδιέφερε ο αριθμός των βουλευτών και δεν ήταν ο παράγοντας που θα έκρινε ή μη την αποχώρησή τους. Αυτή ήταν δεδομένη μετά την Κ.Ε. και τον θυμό της βάσης, απλώς επισήμαναν πως ζητούσαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να μη ληφθεί μια τόσο σοβαρή απόφαση «στο πόδι».
Εκτός πάντως από τη μείωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμορραγεί» παντού. Από την Κεντρική Επιτροπή έφυγαν χθες ακόμη 57 μέλη, εκτός από την αποχώρηση των 50 της «Ομπρέλας». Το όργανο βεβαίως αναπληρώνει τα μέλη του με βάση την ψηφοφορία του συνεδρίου. Στην Πολιτική Γραμματεία ο αριθμός δεν θα μπορέσει να φτάσει στα παλαιά επίπεδα, καθώς η σύνθεση προέκυψε έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Από τα 42 μέλη, πλέον υπάρχουν μόλις 24 μετά και τις χθεσινές εννέα παραιτήσεις, τις οκτώ της «Ομπρέλας» και του Στέφανου Τζουμάκα. Κακή είναι η εικόνα και στην ευρωομάδα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν η τρίτη αποχώρηση. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε στην επιστολή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη: «Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση».
Η επόμενη ημέρα απασχολεί πολύ τους «11», οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο για το όνομα της νέας Κ.Ο. που θα συγκροτήσουν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά και για τον ορισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν συνεχώς ανοιχτοί. Το νέο εγχείρημα θα είναι κοινό, αλλιώς ο χώρος θα κατακερματιστεί. Οι «6+6» δεν έχουν κάνει ακόμη τον προγραμματισμό για τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί ενόψει και των ευρωεκλογών, καθώς το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην παρουσία τους στη μάχη του προϋπολογισμού, που θα είναι το πρώτο crash test. Θα γίνουν πολλές συναντήσεις, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν θέλουν να προέρχεται από τα «θραύσματα» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι κάτι ευρύτερο. Εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα και άλλα στελέχη θα αποχωρήσουν από την Κ.Ε.
995 λέξεις γεμάτες αιχμές
Σε πολύ σκληρή γλώσσα οι «6+6» αποτύπωσαν και συνόψισαν μαζί με την αποχώρησή τους, σε 995 λέξεις, τη διαφωνία τους με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά. Περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την απόφασή τους να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του “εσωτερικού εχθρού” και της “Πέμπτης Φάλαγγας”. Οταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση».
Το κείμενο των 57 μελών της Κεντρικής Επιτροπής περιέχει και προσωπικές βολές κατά του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. (…) Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή».
Δεν παραλείπουν να απαντήσουν και στις πρόσφατες βολές του Στέφανου Κασσελάκη για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεοκοπημένης χώρας».
Οι υποστηρικτές της Εφης Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές δεν παραλείπουν να δώσουν το στίγμα τους για την επόμενη ημέρα. «Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Οχι μόνοι και μόνες μας. Οχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας».
Η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση πήρε το όπλο της
Η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας χωρίς την «Ομπρέλα» και την ομάδα των «6+6» ήταν γεγονός χθες. Ηταν ανέφελη; Οχι, είναι η απάντηση, καθώς η κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη και ορισμένες επιλογές του δεν έλειψε. Η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση έδειξε τα δόντια της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέμεινε στη δημιουργία του Πολιτικού Κέντρου και στην εισήγησή του έδωσε έμφαση στη λειτουργία των οργάνων, για την οποία έχει δεχθεί πολλή κριτική έως τώρα. «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία Πολιτικού Κέντρου. Εσείς είστε το Πολιτικό Κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παραγάγουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό», ανέφερε.
Στις τοποθετήσεις των μελών, την πιο σκληρή κριτική άσκησε ο Διονύσης Τεμπονερας, κατ’ αρχάς για το ενδεχόμενο δημιουργίας του άτυπου οργάνου. Εκανε λόγο για παράκεντρα που αντιστρατεύονται τις θεσμοθετημένες δομές συμπληρώνοντας: «”Μα και ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε με το Πολιτικό Κέντρο”, θα αντιτάξει κάποιος. Ισχύει και ήταν λάθος και αρκετοί σύντροφοι, πρώην και νυν, νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους αυτήν την αντικαταστατική συμπεριφορά». Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως το συνέδριο θα πρέπει να γίνει το αργότερο τον Ιανουάριο, με τον ίδιο να αντιδρά έντονα όταν φέρεται να ακούστηκε από τον Πάνο Ρήγα η πρόταση να είναι διαρκές (με το ίδιο σώμα όπως τον Σεπτέμβριο). Ζήτησε να υπάρξει άμεση καταδίκη από τον πρόεδρο της τοξικότητας και των δημόσιων αντιπαραθέσεων. «Είμαστε κόμμα και όχι καφενείο», είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις αποχωρήσεις στην εισήγησή του, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε πως «προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.». Τους ίδιους χαμηλούς τόνους δεν τήρησε και ο Παύλος Πολάκης στο Περιστύλιο της Βουλής: «Οι ηττημένοι της δημοκρατικότατης εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου από την επόμενη ημέρα άρχισαν να υπονομεύουν και οδήγησαν με συνειδητό και σχεδιασμένο τρόπο στην αποχώρησή τους, τώρα. Ουσιαστικά, βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Ζαχαριάδης στην εισήγησή του «κάρφωσε» συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό και υπάρχουν μέσα στο κόμμα: «Η αποχώρηση των συντρόφων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Εγιναν λάθη, τεράστια λάθη. “Κέρδισαν” οι ακραίοι. Δημιουργήθηκαν διαδικαστικά αδιέξοδα, συνθήκες συναισθηματικής ασφυξίας». Στα λάθη της ηγεσίας φέρεται να αναφέρθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Είμαστε εδώ γιατί επιδιώκουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Εγιναν όμως και λάθος χειρισμοί από την ηγετική ομάδα, ειδικά με το δημοψήφισμα και με την ομιλία και τους χειρισμούς στην Κ.Ε. Στόχος θα έπρεπε να είναι η διεύρυνση και η συσπείρωση δυνάμεων, όχι η συρρίκνωση. Είναι λάθος οι αποχωρήσεις, άρα διαφωνώ με αποστάτες, αποστασία και όσα παρόμοια λέγονται». Στην Κουμουνδούρου, κινούνται σε γραμμή υποβάθμισης των αποχωρήσεων, καθώς τα στοιχεία τους αναφέρουν ότι χθες μέσα σε τρεις ώρες πραγματοποιήθηκαν 125 νέες εγγραφές στον isyriza. Aπό τότε που έφυγε η «Ομπρέλα», από τα 145.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως έχουν αποχωρήσει 1.000, ενώ ζητούν πίσω τις έδρες των εννέα βουλευτών.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News