Πολιτική Παρασκευή 29/09/2023, 22:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Νέο μπλόκο από Ρεπουμπλικάνους – Πιο κοντά σε shutdown

ΗΠΑ: Νέο μπλόκο από Ρεπουμπλικάνους – Πιο κοντά σε shutdown

Απέρριψαν το νομοσχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι για την προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες θα πάψουν μερικώς να λειτουργούν από την Κυριακή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 232 ψήφους έναντι 198 ένα μέτρο χρηματοδότησης της κυβέρνησης για 30 ημέρες, ώστε να δοθεί στους Γερουσιαστές περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα μείωνε τις δαπάνες και θα επέβαλε περιορισμούς στη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, προτεραιότητες των Ρεπουμπλικανών που έχουν ελάχιστες πιθανότητες να περάσουν από τη Γερουσία με πλειοψηφία Δημοκρατικών.

Το National Park Service θα κλείσει, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναστείλει τις περισσότερες από τις ρυθμιστικές δραστηριότητές της, αναστέλοντας την πληρωμή 4 εκατ. εργαζομένων από την Κυριακή, εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει το πακέτο δαπανών ώστε να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είναι ακόμα το τέλος, έχω κι άλλες ιδέες», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι στους δημοσιογράφους από τη στιγμή που το προτεινόμενο νομοσχέδιό του δεν εγκρίθηκε.

Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, θα είναι το τέταρτο shutdown που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ μέσα σε μια δεκαετία και μόλις τέσσερις μήνες μετά την παρόμοια αναταραχή που έφερε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση το προσωρινό αδιέξοδο αναφορικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Wall Street, ενώ ήδη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να πλήξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ένα shutdown της κυβέρνησης θα «υπονόμευε» την οικονομική πρόοδο της χώρας, αναστέλοντας τη λειτουργία βασικών προγραμμάτων για μικρές επιχειρήσεις και οικογένειες και προκαλώντας καθυστερήσεις σε προγράμματα υποδομών.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ο αναλυτής της S&P που υποβάθμισε τις ΗΠΑ το 2011 προειδοποιεί: Είναι πιο αδύναμες τώρα

Προειδοποίηση του Λευκού Οίκου για τον κίνδυνο shutdown

ΗΠΑ: Το νέο θρίλερ με την αύξηση του ορίου χρέους ρίχνει τη σκιά του στις αγορές

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News