Πολιτική Παρασκευή 25/08/2023, 13:12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναρέντρα Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Ναρέντρα Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Στον στόχο για  διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Ινδίας μέχρι το 2030 αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ινδός ομόλογός του, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από περίπου 10 επιχειρηματίες της χώρας του. Ήδη, όπως αναφέρθηκε, υπεγράφη συμφωνία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.  

«Στηριζόμενοι στα πανίσχυρα θεμέλια της σχέσης μας, αναβαθμίζουμε τη σχέση μας σε στρατηγική σχέση», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του. «Βρισκόμαστε πολύ εγγύτερα από τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ, όπως τόνισε, υπάρχει η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης, από την οικονομία και την άμυνα έως τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

«Στόχος είναι να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο με την Ινδία», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Μόντι συμπίπτει με αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία που, όπως σημείωσε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη τη Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις Μόντι

Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο του ίδιου όσο και του ινδικού λαού για τις απώλειες ζωών από τις καταστροφικές πυρκαγιές καθώς και σε όσους άλλους επλήγησαν.

Σε ό,τι αφορά τους δεσμούς Ελλάδας – Ινδίας, τόνισε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πρόκειται για δύο πανάρχαιους πολιτισμούς.

Ο κ. Μόντι ανέφερε και από τη δική του πλευρά την πρόθεση αναβάθμισης της σχέσης Ελλάδας – Ινδίας σε στρατηγική σχέση.

Οπως τόνισε, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα γεωπολιτικά, διεθνή και περιφερειακά, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για τον Ινδοειρηνικό.

Ο κ. Μόντι αναφέρθηκε και ο ίδιος στην απόφαση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς μεταξύ άλλων της άμυνας, της ασφάλειας, των υποδομών. 

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, ανέφερε και ο ίδιος ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα υπεγράφη συμφωνία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Μόντι έφτασε σήμερα στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια.

Συνεργασίες 

Τον  Ινδό πρωθυπουργό συνοδεύουν περί τους 10 Ινδούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε έχουν ήδη κάποια σχέση με την Ελλάδα είτε επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητες στη χώρα. Προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των κατασκευών, υποδομών, επεξεργασίας τροφίμων, τη φαρμακοβιομηχανία, την ενέργεια και τη ναυτιλία, αλλά και τη βιομηχανία φιλοξενίας και τουρισμού όπως και ενδυμάτων και υφασμάτων.

Οι πληροφορίες της Καθημερινής μιλούν για ραντεβού ανάμεσα σε κορυφαίους Ελληνες επιχειρηματίες και Ινδούς ομολόγους τους. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων, η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, o γενικός γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μελάς, ο επιχειρηματίας και ισχυρός άνδρας της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας, οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Περιστέρης. 

Διαβάστε επίσης: 

Επίσκεψη Μόντι: Ποιοι Ελληνες και για ποιες δουλειές θα έχουν επαφές με Ινδούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News