Για την οικονομία, την πανδημία και για εθνικά θέματα μίλησε ο Κ.Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1
Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης
Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει ένα «ίσως από τα καλύτερα σχέδια».
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο επικεφαλής της κυβέρνησης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος στις εκταμιεύσεις των δόσεων, καθώς «όλες οι χώρες έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα».
Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα προ διμήνου κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατανομή των 32 δισ. ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα ως «ένα ίσως από τα καλύτερα» όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι θα γίνει με τη «Γέφυρα»
Ειδική αναφορά έκανε και στα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία επλήγη και εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζομένους.
«Έχουμε δώσει πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την οικονομία» επεσήμανε, διαμηνύοντας ότι έχουμε παράσχει «ο,τι χρειάζεται».
Ερωτηθείς, επιπλέον, για το πρόγραμμα «Γέφυρα», αποσαφήνισε ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, με στόχο την χρηματοδότηση ενός μεγάλου μέρους των δανείων των ενήμερων δανειοληπτών.
Προς νέο γύρο Επιστρεπτέας (;)
Όσον αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος και πέραν του εξαγγελθέντος 6ου και τελευταίου -με βάση τα σημερινά δεδομένα- κύκλου στήριξης.
«Η Επιστρεπτέα θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί» σημείωσε, χαρακτηριστικά, ενώ επιφυλάχθηκε για το ποσοστό των χρημάτων που θα χρειαστεί να επιστρέψουν οι δικαιούχοι των τριών πρώτων κύκλων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι τρεις γύροι δεν περιλάμβαναν επιχορηγήσεις. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη επιστροφής του 100%, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον 4ο και τον 5ο κύκλοι, για τους οποίους θα επιστραφεί μόνο το 50% των χρημάτων.
Την Παρασκευή η απόφαση για το εμπόριο
Ερωτηθείς τέλος, για το άνοιγμα των καταστημάτων, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να λειτουργήσει η αγορά έστω και με click away.
«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι στις 15 Δεκεμβρίου που αποφασίσαμε το άνοιγμα με click away τα Χριστούγεννα. Την Παρασκευή οι ειδικοί θα αποφασίσουν με βάσει αυτή την επιδημιολογική εικόνα».
Για την κριτική όσον αφορά τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας
«Σε καμιά περίπτωση δεν αψηφήσαμε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος. Εξ ου και προετοιμαστήκαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Για όλες τις χώρες το δεύτερο κύμα ήταν πιο βίαιο. Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία υποχωρεί και τα επίσημα δεδομένα το δείχνουν αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε η Επιτροπή μας εισηγήθηκε για τη Θεσσαλονίκη κλείσιμο πριν την 26η Οκτωβρίου. Ήμασταν συνεπείς με βάση τα στοιχεία που γνωρίζαμε αν και υπήρχαν επιμέρους απόψεις που δεν ταυτίζονται πάντα με την τελική απόφαση της Επιτροπής. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη των νοσοκομείων και του δυναμικού τους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παντελώς ανερμάτιστη» την κριτική που πολλές φορές ακούει επισημαίνοντας ότι παρ’ όλ αυτά δεν πρέπει να υπονομεύεται η εθνική προσπάθεια. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ευρώπης σήμερα, είπε και έδειξε έναν χάρτη με τα κρούσματα σε όλες τις χώρες.
«Θα συγκρίνουμε το Μάτι με μια παγκόσμια πανδημία;», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχόλια που του μετέφερε ο Νίκος Χατζηνικολάου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την τραγικότητα του να συγκρίνει κανείς θανάτους.
«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι απογοήτευση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παρέπεμψε στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.
«Η Ελλάδα από την αρχή προσαρμόστηκε και συμμετείχε στη μεγάλη προσπάθεια της Ευρώπης για προμήθεια του εμβολίου. Ήταν επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε το εμβόλιο όλοι μαζί», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων απ’ ό, τι χρειαζόμαστε. Έχουμε επαρκέστατα εμβόλια ειδικά από τον Απρίλιο και μετά, θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες. Ο ρυθμός των εμβολίων σταδιακά αυξάνεται, διαβεβαίωσε.
Για τις ανησυχίες του κόσμου του Τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια εμβόλια οπότε θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας.
Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν να εξυπηρετούν μαζικούς εμβολιασμούς.
Έστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Κομιστίον, κ. Φον Ντερ Λάιεν για την έγκριση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού».
Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για το ότι «θα είναι εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε με ασφάλεια εκατομμύρια επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι». Εξήγησε ότι «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, κάνουμε καλύτερη ιχνηλάτιση, ενώ συμβάλλει η βελτίωση του ΕΣΥ και ο εμβολιασμός. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή περίοδο και θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή», είπε.
Εξήγησε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του δεύτερου κύματος που ήρθε αρχές Νοεμβρίου και δεν ήρθε σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Επίσης ότι δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσίας. Υπάρχει το πρώτο που είναι ο εμβολιασμός πολιτών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό γι αυτό και έγινε προτεραιοποίηση κι ύστερα έρχεται ο μαζικός εμβολιασμός. Εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, τόνισε.
Για την αγορά εμβολίων και εκτός πλαισίου ΕΕ
«Αυτό θα είχε νόημα για να καλυφθούν οι ανάγκες των δύο επόμενων μηνών. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις ευρωπαϊκές συμφωνίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε πως στο οικονομικό επίπεδο αυτό που πέτυχε η Ευρώπη τον Ιούλιο ήταν ένα άλμα, με πολύ σημαντικό το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό τον περασμένο Μάρτιο δεν φαινόταν καν εφικτό. Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα καθυστερήσει η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τον μηχανισμό στη χώρα μας για τον εμβολιασμό επανέλαβε ότι είναι η πιο σύνθετη άσκηση που έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο εδώ και καιρό.
Επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους διστακτικούς συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Εάν υπήρχε σοβαρή παρενέργεια θα το είχαμε μάθει γιατί έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά.
Για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και επανέλαβε ότι το Κράτος ήταν και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.
Υπογράμμισε ότι το Κράτος κινήθηκε με ταχύτητα και διάρκεια, χωρίς να ξοδέψει όλα τα χρήματα από την αρχή αλλά με στρατηγική και σχέδιο.
Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο χρόνο χρειαστεί αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε με κλειστή μονίμως την αγορά.
«Ένας απ’ τους λόγους που καταβάλουμε την προσπάθεια δεν είναι μόνο για να σώσουμε ζωές αλλά και για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην Επιτροπή τι θα αποφασίσει. Όμως το click away δούλεψε και είμαστε σήμερα σε καλύτερο επίπεδο απ’ ό, τι στις 15 Δεκεμβρίου».
Πρόσθεσε επίσης ότι με δική του απόφαση, έκανε κάτι πιο σκληρό από τις συστάσεις των ειδικών κλείνοντας για δύο εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου την αγορά, για να προλάβουμε τις όποιες κακές συνέπειες από τη σχετική χαλαρότητα των εορτών. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης πως ο βαθμός απόκλισης της συμπεριφοράς των πολιτών από τις υποδείξεις των ειδικών είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες.
Υπήρξε διαφωνία για τον εορτασμό των Θεοφανείων με την Εκκλησία αλλά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η Εκκλησία συμμορφώθηκε, σχολίασε επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου.
Για τα δάνεια, υπήρχε το πρόγραμμα Γέφυρα και θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα ενώ υπάρχει και καθεστώς αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληττόμενους.
«Το βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προτιμά από τη λέξη ευθύνη τη λέξη υπευθυνότητα.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου μετέφερε αιτήματα από τον κλάδο των ξεναγών και από τον τομέα του πολιτισμού. «Θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και την καθεμιά που έχουν ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του τομέα του πολιτισμού.
Τόνισε ακόμη ότι έχει φροντίσει για να διαμορφωθούν αντικειμενικά κριτήρια για την κατανομή της διαφήμισης για τον εμβολιασμό.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News