Πολιτική Σάββατο 15/07/2023, 09:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Γερμανοί δεν στηρίζουν το σχέδιο Σολτς για ασφάλεια και ευημερία

Οι Γερμανοί δεν στηρίζουν το σχέδιο Σολτς για ασφάλεια και ευημερία

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δυσκολεύεται να πείσει τους Γερμανούς ότι μπορεί να χειριστεί τη σωρεία των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί από το 2021.

Με την κυβέρνηση συνασπισμού του να πλήττεται από διενέξεις, τη σκιά μιας ύφεσης να παραμονεύει και τη βιομηχανική βάση που στηρίζει το οικονομικό της μοντέλο να απειλείται, ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος που κέρδισε το αξίωμα μετά από μια ατυχή εκστρατεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης βρίσκεται και πάλι στο πίσω μέρος.

Η αλλαγή αυτή έχει οδηγήσει σε κύμα υποστήριξης της ακροδεξιάς, διαβρώνοντας μια πολιτική συναίνεση που στηρίζει σχεδόν οκτώ δεκαετίες ευημερίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα υπό την ηγεσία του Σολτς βρίσκεται σε μια από τις πιο ανησυχητικές στιγμές της από την επανένωση το 1989.

Γερμανικής κατασκευής τανκς που αναπτύσσονται στην Ουκρανία και πυρηνικοί πύραυλοι που πλησιάζουν στη Λευκορωσία δείχνουν πώς ξαφνικά άλλαξαν οι προτεραιότητες ασφαλείας. Μια εσπευσμένη ενεργειακή μετάβαση έχει βρει μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη με τον τερματισμό των ρωσικών ροών φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ, η ώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας απειλεί την αυτοκινητοβιομηχανία που οδηγεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Πολλοί πολίτες δεν είναι τόσο σίγουροι πώς θα είναι το μέλλον – όχι τώρα, αλλά σε 10, 20 ή 30 χρόνια. Για μένα αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να ακολουθεί μια πολιτική που δίνει στους ανθρώπους αρκετούς λόγους να πιστεύουν σε ένα καλό μέλλον», είπε ο Σολτς.

Το μήνυμά του είναι μια άμεση απάντηση στο κύμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία – κοινώς γνωστό ως AfD – που ξεπέρασε το κεντροαριστερό του SPD στις δημοσκοπήσεις και έγινε το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα πίσω από το συντηρητικό κίνημα του Φρίντριχ Μερτς.

Αν και αυτό αντανακλά εν μέρει την αποτυχία του Mερτς να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια με τον Σολτς, εναπόκειται στην Καγκελάριο να δράσει. Μόνο περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων υποστηρίζει το AfD, λιγότεροι από τους ομολόγους τους στη Γαλλία ή την Ιταλία, αλλά η εξτρεμιστική ιστορία της Γερμανίας σημαίνει ότι είναι πολύ ευαίσθητο για να αγνοηθεί, αναγκάζοντας το στενό κύκλο του Σολτς να δώσει προσοχή.

Ο πόλεμος, ο πληθωρισμός και η ύφεση βλάπτουν αυτό το αφήγημα – όπως και η αίσθηση ότι το υψηλό σημείο της Γερμανίας έχει περάσει.

Μια δημοσκόπηση της Allensbach τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, έδειξε ότι μόνο το 39% εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χώρα θα είναι ηγετική βιομηχανική χώρα σε 10 ή 15 χρόνια – μείωση κατά ένα πέμπτο από το 2018. Η επιρροή της στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου φαίνεται ξαφνικά ευάλωτη καθώς η Κίνα έχει πάρει τα σκήπτρα στην ηλεκτροκίνηση.

Εν τω μεταξύ, η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης για την προστασία του κλίματος υπονομεύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγώντας σε έναν αγώνα δρόμου για την εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την κατασκευή μιας υποδομής υγρού φυσικού αερίου από την αρχή.

Ο Σολτς υποσχέθηκε ένα αμυντικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να τερματιστεί η χρόνια ανεπαρκής επένδυση στον γερμανικό στρατό, αλλά αυτή η φαινομενική αποφασιστικότητα επισκιάστηκε από την απροθυμία να σταλούν όπλα στην Ουκρανία. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση παρέδωσε 105.000 λιγότερα νέα διαμερίσματα το 2022 από αυτά που είχε υποσχεθεί και δεν πέτυχε βασικούς στόχους για το κλίμα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν δυσαρέσκεια έως και 79% με τον τρικομματικό συνασπισμό του Σολτς με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις. 

«Ως πολιτικός ηγέτης σε μια κρίση, είναι πιθανώς υπερβολικό να περιμένει κανείς από αυτόν να παρηγορεί τους ανθρώπους και να τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας», δήλωσε ο Olaf Hoffjann, επικοινωνιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bamberg. «Δυσκολεύεται να κερδίσει κόσμο».

Η επιτυχία του AfD εκμεταλλεύεται τη δυσαρέσκεια για τις μεγάλες εθνικές προκλήσεις. Η θέση του να αμφισβητεί τον αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τον περιορισμό της μετανάστευσης ρεκόρ και τη διοχέτευση του σκεπτικισμού για τον πόλεμο, το ξεχωρίζει από τα κυρίαρχα κόμματα.

Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν τις καταστροφές του συνασπισμού και την άνοδο του AfD ως απόδειξη ότι οι Γερμανοί έχουν χάσει την ικανότητα για συμβιβασμούς.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αντιδράσεις για την περικοπή στο γονικό επίδομα

Ε.Ε.-Γερμανία: Τι είπε ο Σολτς για μεταναστευτικό και Τουρκία

Γερμανία: Σχέδια για αγορά 60 ελικοπτέρων Σινούκ από την Boeing έναντι 8 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News