Πολιτική Δευτέρα 11/01/2021, 16:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές, χρησιμοποίησε τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο».

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει πρόθεση να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Επιπλεόν, εξέφρασε την ελπίδα για μία γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία, τονίζοντας πως το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνίας η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», είπε.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2021 θα γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα, ενώ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση των κρατών – μελών. «Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, έχουμε αντίστοιχα βιώματα με τον. Κόστα. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, αλλά συναντιόμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας». 

Δηλώσεις Κόστα

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ακτοφυλακή από το 2014 επιχειρεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα και είχαμε διάφορες επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο της frontex είτε άλλες. Η Πορτογαλία κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα έχουμε μια ενεργή διμερή συνεργασία στη μετεγκατάσταση ατόμων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και για εμάς είναι βασική αρχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών μελών και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες των χωρών που για γεωγραφικούς λόγους βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία των μεταναστευτικών πιέσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

«Είναι τιμή για εμάς που έχουμε υποδεχθεί εκατοντάδες πρόσωπα που έχουν μετεγκατασταθεί και η ακτοφυλακή μας έχει διασώσει 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έρθουν σε όλη την Ευρώπη και όχι συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία και γενικά στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης. Για εμάς είναι υποχρέωση να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News