ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή γραμμή από Αχτσιόγλου και Χαρίτση
Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης μπήκαν μαζί στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις εκλογές. Η πρώην υπουργός Εργασίας κάθισε δύο θέσεις πιο βόρεια από τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας πίσω της τον Αλέξη Χαρίτση. Λίγο πιο πάνω μόνος του βρισκόταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως οι δύο πρώτοι είναι σε συνεχή επαφή όλο το τελευταίο διάστημα ακολουθώντας μια κοινή γραμμή σε σχέση με την κούρσα διαδοχής. Με απλά λόγια, μόνο ένας από τους δύο, από τη στιγμή που αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα, θα διεκδικήσει τον Σεπτέμβριο τη θέση του προέδρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στην «Κ», έχει ξεκινήσει να είναι στα «σκαριά» από τα δύο κορυφαία στελέχη μια κοινή «Πλατφόρμα». Η υποψηφιότητα ενός εκ των δύο θα συνοδευτεί από ένα κείμενο θέσεων, συμπεριληπτικό, που θα αφορά τον κόσμο της Αριστεράς χωρίς να αποκλείει τους πασοκογενείς που βρίσκονται μέσα στο κόμμα και έχουν προσφέρει με τη στάση τους. Από το περιβάλλον τους μιλούν για μια ενωτική υποψηφιότητα που θα καθησυχάζει και το κομμάτι των μελών που θεωρούν ότι οι πρώην εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να «στρίψουν το τιμόνι προς τα Αριστερά». Υπενθυμίζεται πως και οι δύο υπήρξαν σε πολύ αρχική φάση μέλη των «53+» χωρίς όμως να ακολουθήσουν την πορεία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αποχώρησαν την ίδια εποχή κρατώντας καλές σχέσεις με τους συντρόφους τους.
Στην κούρσα της διαδοχής εξακολουθεί να υπάρχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ψάχνει να δει αν θα κάνει το επόμενο βήμα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κινείται συναινετικά και μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», συνομίλησε με την Εφη Αχτσιόγλου την Παρασκευή, κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση των δεδομένων του «προεδρικού σπριντ» που έχει αρχίσει.
Οι «Προεδρικοί»
Τα πατήματά τους ψάχνουν αυτή την περίοδο οι «Προεδρικοί», που καταγράφουν τάσεις αποσταθεροποίησης. Απόλυτα συντεταγμένη με τον Αλέξη Τσίπρα η πλειοψηφία φαίνεται να μην έχει πολλές εφεδρείες σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα. Οσοι μάλιστα στο κόμμα υποστηρίζουν τις υποψηφιότητες των Αχτσιόγλου, Χαρίτση εκτιμούν πως οι γραμμές θα «σπάσουν» όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. Η αυτονόμηση του Χρήστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία έδειξε πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή, με τα στελέχη της πλειοψηφίας να τονίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι αποφάσεις και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για το άνοιγμα του κόμματος στο κέντρο. Διάθεση για συνεννόηση, πάντως, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μια προσπάθεια για συνάντηση στελεχών της «Ομπρέλας» (Σκουρλέτης, Φίλης, Βίτσας, Λάμπρου) με τους «Προεδρικούς» (Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης) το Σάββατο στα γραφεία της Κουμουνδούρου, η οποία όμως «ναυάγησε» εξαιτίας διαρροών που φέρεται να ενόχλησαν τις τάξεις της πλειοψηφίας.
«Φλερτ»
Ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Mega δεν διέψευσε φήμες που τον φέρουν να «φλερτάρει» με μια πιθανή υποψηφιότητα για την προεδρία. Είναι, άλλωστε, ο επικεφαλής της τάσης. Οσες φορές και αν ρωτήθηκε, επέμεινε πως «το κρίσιμο είναι ποιες πολιτικές επιλογές θα κάνουμε και ποια κατεύθυνση θα επιλέξουμε», συμπληρώνοντας πως «δεν θα πω τίποτα ούτε για μένα ούτε για άλλο πρόσωπο αυτή τη στιγμή». «Δεν νομίζω πως θα κάνει αυτό το βήμα», σχολίαζε στέλεχος της «Κίνησης Μελών» που βρέθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Παππάς προτάθηκε να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, με τον ίδιο όμως να το αρνείται. Στην πτέρυγα των «Προεδρικών» ανήκει και η Ρένα Δούρου που οι καλές επαφές και σχέσεις που έχει με τη βάση του κόμματος, της δίνουν ώθηση να σκέφτεται την υποψηφιότητά της. Ισως ο πιο σίγουρος διεκδικητής της προεδρίας αυτή τη στιγμή να είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν αποκλείεται να μετρήσει τις δυνάμεις του στο κόμμα. «Εγγραφή για το μέλλον» θεωρούν αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου την «Πλατφόρμα» που κατέβασε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην Πολιτική Γραμματεία, αποτυπώνοντας έναν πολύ σοβαρό προβληματισμό για το κόμμα και πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα.
Ο πόλεμος των τάσεων πάντως συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Χρήστο Σπίρτζη, μιλώντας στο Mega, να καρφώνει τους Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Τσακαλώτο, χωρίς να τους κατονομάζει, λέγοντας «ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Τα πρόσωπα και το παρασκήνιο
Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επικυρώθηκαν ομόφωνα οι εισηγήσεις της Πολιτικής Γραμματείας σε σχέση με τα πρόσωπα που θα συνθέτουν το προεδρείο της Κ.Ο. Το γεγονός πως στο όργανο του κόμματος την Κυριακή βγήκε, έστω και με διαφωνίες, «λευκός καπνός» ήταν μια θετική εξέλιξη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι παρά την «απελευθέρωση δυνάμεων» που υπάρχει μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα έχει τις άμυνες προκειμένου να συμφωνεί σε μίνιμουμ θέματα. Χωρίς «τζαρτζαρίσματα» ο Σωκράτης Φάμελλος ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο. με την Ολγα Γεροβασίλη, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από το Σάββατο, να μην παίρνει τις εγγυήσεις που ήθελε και να αποσύρεται. Θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής. Από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους για τον Νίκο Παππά και τον Νάσο Ηλιόπουλο δεν υπήρχαν ενστάσεις.
Η «Οµπρέλα» διαφώνησε µε την πρόταση για τη Θεοδώρα Τζάκρη µε στελέχη της να τονίζουν πως «δεν δεχόµαστε να µας εκπροσωπεί κάποιος που µας αποκάλεσε “αριστερίζουσες εκκρεµότητες”». Πρότειναν τη Σία Αναγνωστοπούλου, ωστόσο τη θέση του τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πήρε τελικά η βουλευτής Πέλλας. Χωρίς ενστάσεις έγινε δεκτός για τη θέση του γραµµατέα της Κ.Ο. ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα είναι και πάλι ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε: «Πρόεδρε, Αλέξη Τσίπρα, σε ευχαριστούµε για όλα».
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News