Πολιτική Παρασκευή 30/06/2023, 07:37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Ώρα μηδέν στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Δεκαπέντε χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολλά για να γραφτεί έτσι απλά η επόμενη ημέρα στο κόμμα. Ειδικά από τη στιγμή που ο πρώην επικεφαλής της Κουμουνδούρου κατάφερε για πρώτη φορά να φέρει δύο φορές την Αριστερά στην εξουσία. Το 4,6% του 2009 έγινε 36% το 2015, περνώντας τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τα πατήματά τους και σχεδιάζουν το χρονοδιάγραμμα της επόμενης ημέρας προσπαθώντας να συνέλθουν από το σοκ των καταιγιστικών αλλαγών. Το πρώτο κομμάτι αφορά το κόμμα. Το κλίμα όλες τις τελευταίες ημέρες ήταν βαρύ. Οι διαφορετικές απόψεις των τάσεων έδειχναν πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα οδηγηθεί ομαλά στη μετάβαση στη νέα εποχή. Οι «προεδρικοί» επιθυμούσαν γρήγορες διαδικασίες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η «Ομπρέλα» αντιδρούσε μιλώντας για τα τέλη του χρόνου προκειμένου να γίνει μια συζήτηση «ουσίας». Ακολούθησε η πρόταση του Δημήτρη Βίτσα για δυαρχία, αλλά και ο έντονος τσακωμός του Δημήτρη Τζανακόπουλου με τον Πάνο Ρήγα που βάρυνε το κλίμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, πολύ πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει την απόφασή του να παραδώσει την προεδρία, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε στείλει επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή με την οποία έκανε γνωστή την απόφασή του να αποχωρήσει. Κομματικά στελέχη τονίζουν πως ο κ. Τζανακόπουλος θα παραμείνει στη θέση του.

Το χρονοδιάγραμμα

Ηταν ένα κλίμα βαρύ που σίγουρα ζύγισε ο πρόεδρος προκειμένου να πάρει την απόφασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τη σκέψη του στο Εκτελεστικό Γραφείο το συνέδριο να διεξαχθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο, μαζί με την εκλογή του νέου προέδρου. Τον οδικό χάρτη θα τον αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς χθες κανείς δεν ήταν σε θέση να λάβει αποφάσεις. Σε 7-10 ημέρες αναμένεται να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», δεν αποκλείεται οι διαδικασίες να μοιραστούν. Δηλαδή, η εκλογή του νέου προέδρου, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό θα γίνει από τη βάση των 170.000 μελών, να προηγηθεί, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, και να ακολουθήσει το συνέδριο, που έτσι και αλλιώς χρειάζεται μια μεγάλη προεργασία. Και με αυτόν τον σχεδιασμό δεν φαίνεται να είναι αντίθετη ούτε η «Ομπρέλα», παρά το γεγονός ότι δεν ακολουθεί πλήρως το γράμμα του καταστατικού.

Υπάρχουν δελφίνοι; Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι υποψήφιος, αναμένεται σιγά σιγά τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται να ζυγίσουν το «γκελ» που έχουν στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και να «αποκαλυφθούν». Ολο το προηγούμενο διάστημα η Εφη Αχτσιόγλου παρουσιαζόταν ως το φαβορί. Μετρημένη πολιτικός, έχει αφήσει πολύ δυνατό αποτύπωμα και στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και ως τομεάρχης Οικονομικών. Εξίσου ξεχωριστή προσωπικότητα είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιος αν ο Αλέξης Τσίπρας έδινε το «παρών». Οχι τόσο ως διεκδικητής της προεδρίας ή ως επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όσο ως αντίβαρο προκειμένου να μη δοθεί η εικόνα ενός κόμματος που δεν έχει εναλλακτικές. Τώρα θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει. Εχει ενδιαφέρον αν στην «κούρσα» θα αποφασίσουν να τρέξουν η Ρένα Δούρου, που βγήκε δεύτερη σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή πέρυσι τον Απρίλιο, πίσω από την Εφη Αχτσιόγλου, αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος θεωρείται ως το πλέον άφθαρτο πρόσωπο στην Κουμουνδούρου. Είναι το μόνο εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος και αυτό σημαίνει πως μια πιθανή επιλογή του θα σήμαινε «διαρχία» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε τη διαφορά στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία. Συνομιλώντας η «Κ» με έμπειρα στελέχη του κόμματος, δεν απέκλειαν την υποψηφιότητα και του Παύλου Πολάκη.

 Οσον αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές στο Εκτελεστικό Γραφείο πως δεν θα είναι επικεφαλής και συνεπώς αναμένεται ακόμη και τη Δευτέρα να συνεδριάσει η Κ.Ο. προκειμένου να αναδειχθεί ένας προσωρινός πρόεδρος πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος που θα έχει ρόλο στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν: «Επικεφαλής της Κ.Ο. δεν μπορεί να τεθεί κάποιος που θα βάλει και υποψηφιότητα για την προεδρία, καθώς αυτό θα γείρει υπέρ του στην κούρσα της διαδοχής». Εχει ήδη ακουστεί έντονα να αναλάβει αυτόν τον ρόλο η Ολγα Γεροβασίλη, ως η πλέον έμπειρη και πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News