Εκλογές 2023: Οι πέντε λόγοι πίσω από την «ασφαλή» αυτοδυναμία
Η δεύτερη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε ένα μήνα δεν ήρθε χωρίς… αιτία και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Η Πειραιώς, στηριζόμενη στο απτό και καθαρό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, σχεδίασε τα επόμενα βήματά της τον μήνα που μεσολάβησε με πολύ συντονισμένο τρόπο, ώστε να έρθει το χθεσινό αποτέλεσμα που επικύρωσε την ασφαλή αυτοδυναμία την οποία αναζητούσε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο χθεσινό αποτέλεσμα είναι οι εξής:
• Πρώτον, η Ν.Δ. προχώρησε μετά την 21η Μαΐου σε εξονυχιστική ανάλυση του αποτελέσματος και κινήθηκε στοχευμένα με βάση τα δεδομένα. Δηλαδή στην ήδη πολύ καλή καμπάνια που είχε κάνει, προστέθηκε η ανάλυση ανά… δημοτικό διαμέρισμα που έδειχνε πού έχει η Ν.Δ. αδυναμίες. Αποτέλεσμα ήταν αυτόν τον μήνα κλιμάκια να πηγαίνουν στοχευμένα όπου «υπήρχε πρόβλημα», καταφέρνοντας να περιορίσουν περαιτέρω απώλειες, ειδικά από τα δεξιά.
• Δεύτερος λόγος ήταν η τεράστια οργανωτική κινητοποίηση του κόμματος. Ανάμεσα στην 21η Μαΐου και την 25η Ιουνίου δεν υπήρχε σχεδόν… χωριό στο οποίο να μην εμφανιστεί υποψήφιος ή στέλεχος της Ν.Δ. Η Πειραιώς κατάφερε να κινητοποιήσει όλα τα στελέχη της εκ νέου και βέβαια τους βουλευτές που είχαν ήδη εκλεγεί, κάτι που μόνο δεδομένο δεν ήταν μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, την απουσία της μάχης του σταυρού και τη συσσωρευμένη κόπωση. Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχή της δεύτερης προεκλογικής περιόδου πως θα λάβει υπόψη του ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ποιος κινήθηκε και ποιος όχι, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως οργανωτικά είναι πολύ πιο αδύναμος από τη Ν.Δ., δεν κατάφερε να κινητοποιηθεί και ειδικά στην περιφέρεια ήταν σχεδόν εξαφανισμένος.
• Τρίτος λόγος της διατήρησης του υψηλού ποσοστού για τη Ν.Δ. ήταν το κλίμα που επικράτησε μετά τις πρώτες εκλογές. Ο «αέρας» του νικητή που είχε μετά τη διαφορά 20 και πλέον μονάδων βοήθησε καταλυτικά ώστε να διατηρήσει το ποσοστό της. Στο «κλίμα» που ευνόησε τη Ν.Δ. πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι δεύτερες εκλογές μετά το σαφές αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είχαν πάρει έναν πολύ «ήρεμο δρόμο» παρά τις προσπάθειες από την αντιπολίτευση να υπάρξει πόλωση. Αυτό ευνοούσε το πρώτο κόμμα, καθώς η Ν.Δ. είχε προτάξει τη σταθερότητα ως κεντρικό αφήγημα, ενώ βοήθησε στο να μην υπάρξουν και απρόβλεπτα λάθη που θα μπορούσαν να αλλάξουν κάπως τα δεδομένα.
• Τέταρτος λόγος της καθαρής αυτοδυναμίας της Ν.Δ. ήταν η αποχή που αυξήθηκε. Παρά το γεγονός πως η Ν.Δ. έχασε σε απόλυτο αριθμό ψήφων, διατήρησε το 40% και πάνω λόγω της αποχής. Η Ν.Δ. είχε βασικό στόχο στις δεύτερες εκλογές να καταφέρει να κινητοποιήσει τους 2,4 εκατ. ψηφοφόρους της. Δεν το πέτυχε χάνοντας –στο 95% της ενσωμάτωσης– σχεδόν 400.000 ψηφοφόρους, αλλά η μειωμένη συμμετοχή έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς απώλειες είχαν και τα άλλα κόμματα.
• O πέμπτος λόγος που οδήγησε τη Ν.Δ. στη μεγάλη νίκη είναι ευρύτερος και δεν έχει να κάνει με τον τρέχοντα μήνα που μεσολάβησε, αλλά είχε διαφανεί ήδη από τις προηγούμενες εκλογές. Οφείλεται στο γεγονός πως σε όλη τη διάρκεια της 4ετίας αλλά και κατά τη διάρκεια της τρίμηνης προεκλογικής περιόδου η Ν.Δ. ήταν το κόμμα που κατάφερε να αρθρώσει τον πιο ευκρινή πολιτικό λόγο, ειδικά σε ζητήματα οικονομίας που κατά κανόνα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, μεγάλο ρόλο έπαιξε και το θετικό αφήγημα που επέλεξε η Ν.Δ. σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρά την προσπάθεια που έκανε ανάμεσα στις δύο εκλογές δεν μπόρεσε να στείλει κάποιο θετικό μήνυμα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News