Πολιτική Σάββατο 17/06/2023, 10:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι τρεις πυλώνες της «γαλάζιας» στρατηγικής

Καθαρός πολιτικός λόγος χωρίς λάθη, προβολή του σχεδίου για την επόμενη τετραετία και αποφυγή της πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές 2023: Οι τρεις πυλώνες της «γαλάζιας» στρατηγικής

Με πολύ ξεκάθαρη στρατηγική πηγαίνει στην τελευταία εβδομάδα –υπενθυμίζεται πως η προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται την επόμενη Παρασκευή– πριν από την 25η Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας ένα πλάνο που βασίζεται σε τρεις πυλώνες και το οποίο θεωρείται ότι είναι η συνταγή που θα φέρει την πολυπόθητη καθαρή αυτοδυναμία, η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται ποσοστό άνω του 40%. Στο διά ταύτα, οι τρεις βασικοί πυλώνες είναι οι εξής:

Πρώτον, με δεδομένο πως το πλαίσιο των εκλογών έχει διαμορφωθεί ήδη από την 21η Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία το πρώτο που θα πρέπει να αποφύγει είναι κάποιο σοβαρό λάθος που θα δημιουργήσει πρόβλημα. Η πρόσφατη αναφορά του κ. Πνευματικού έδειξε πως αρκεί μια λανθασμένη αναφορά για να κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο και να στοιχίσει πολιτικά σε ένα κόμμα. Γι’ αυτόν τον λόγο η εντολή κεντρικά από τους κ. Σκέρτσο και Μαρινάκη προς τα στελέχη του κόμματος είναι να επικεντρώνονται στα απολύτως βασικά και να αναπαράγουν το κεντρικό μήνυμα του κόμματος χωρίς αλχημείες και προσωπικές πινελιές. «Είναι σαν να κερδίζεις λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα και απλά θέλεις να διατηρήσεις το σκορ», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος του κόμματος, που θεωρεί πάρα πολύ βασικό να μη γίνει λάθος αυτές τις τελευταίες ημέρες.

Το θετικό αφήγημα

Ο δεύτερος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι την τελευταία εβδομάδα να αφήσει πίσω οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που παράγει τοξικότητα, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της Ροδόπης, και να μιλήσει για το σχέδιό της για την επόμενη τετραετία. Ηδη από τις προηγούμενες εκλογές, στη Νέα Δημοκρατία είχαν επικεντρωθεί στο λεγόμενο «θετικό αφήγημα» για την επόμενη ημέρα, κάτι που επιβραβεύθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών και θα επιδιώξουν να επαναληφθεί και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αποτέλεσε ξεκάθαρη καταδίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει «γαλάζια» πηγή και προσθέτει πως «κάνει ακόμη πιο καθαρή τη στρατηγική του θετικού αφηγήματος για εμάς».

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία θα μιλήσει και για τα θετικά της τετραετίας που πέρασε και όσα υλοποίησε υπό δύσκολες συνθήκες, αλλά κυρίως θα δώσει έμφαση στα όσα προγραμματίζει για την επόμενη ημέρα, με κυριότερα την αύξηση μισθών, την αναγκαία αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και της Δικαιοσύνης και τις απαραίτητες προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία.

Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την τακτική που θα ακολουθήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι βέβαιο πως θα επιδιώξει και την πόλωση και την αντιπαράθεση. Ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον προκληθεί από τον κ. Τσίπρα –ή τον κ. Ανδρουλάκη–, προφανώς και θα απαντήσει. «Θα το κάνει όμως με ηπιότητα, επιχειρήματα, χωρίς καμία διάθεση πόλωσης του κλίματος με την αξιωματική αντιπολίτευση», εξηγεί στην «Κ» κομματική πηγή, προσθέτοντας πως με το βλέμμα ήδη στην επόμενη ημέρα, η Νέα Δημοκρατία θέλει να μιλήσει σε όλους τους Έλληνες και όχι να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News