Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 20:14
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τουρκία: Σβήνουν οι ελπίδες για αλλαγή πολιτικής

Τουρκία: Σβήνουν οι ελπίδες για αλλαγή πολιτικής

Οι ελπίδες των επενδυτών για άνοδο των τουρκικών αγορών εξανεμίστηκαν σήμερα Δευτέρα, αφότου ο επί μακρόν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε το προβάδισμα στις τουρκικές εκλογές, παρότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Ο 69χρονος Ερντογάν παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις απ΄ό,τι αναμενόταν στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου της Κυριακής, εξασφαλίζοντας άνετο προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου και καταργώντας τις συζητήσεις για το τέλος των ετών υψηλού πληθωρισμού και επαναλαμβανόμενων νομισματικών κρίσεων.

«Η ελπίδα έχει πεθάνει», δήλωσε ο επικεφαλής του χρέους σε τοπικό νόμισμα αναδυόμενων αγορών του Abrdn, Kieran Curtis, σχετικά με τις προοπτικές για τον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Η υπεραπόδοση ενός άλλου υποψηφίου, του εθνικιστή Σινάν Ογκάν, του οποίου οι ψηφοφόροι είναι πιθανό να στραφούν στον Ερντογάν στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να σφραγίσει το αποτέλεσμα, είπε, προσθέτοντας: «Σημαίνει ότι ο Ερντογάν επιστρέφει».

«Έτσι, επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν και αυτό σημαίνει ότι τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα θα συνεχίσουν να εξαντλούνται μέχρι να έχουμε μια σειρά ορθών οικονομικών πολιτικών», είπε ο Curtis.

Άλλοι, ωστόσο, είδαν ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα και θεωρούν απίθανη πλέον μια πιθανή πολιτική αναταραχή, αν και το κύριο ερώτημα παραμένει τι υπάρχει τώρα στο μέλλον όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές που γίνονται όλο και πιο αντισυμβατικές.

Η αρχική αντίδραση των αγορών σήμερα ήταν πτώση της τουρκικής λίρας σε χαμηλό διμήνου με πολύ πιο έντονη πτώση των τραπεζικών μετοχών και των τιμών των κρατικών ομολόγων. 

Η λίρα βρίσκεται τώρα σε στενό πλαίσιο διακύμανσης, έχοντας απωλέσει περίπου το 95% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίου πωλούν ομόλογα σε λίρα καθώς και μετοχές. 

«Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι πιθανότατα αρκετά δύσκολα για την Τουρκία», δήλωσε ο Omotunde Lawal, επικεφαλής εταιρικού χρέους αναδυόμενων αγορών στη Barings, επισημαίνοντας τις μεγάλες αντιθέσεις στην κοινωνία και τον κίνδυνο μεγαλύτερης αστάθειας για τη λίρα.

«Υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καταφύγει σε μέτρα, όπως ο περιορισμός των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα για ιδιώτες ή εταιρείες, καθώς προσπαθούν να ελέγξουν τη συναλλαγματική ισοτιμία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα κάνει τη ζωή ολοένα και πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις.

Τράπεζες

Αναλυτές της JPMorgan αναφέρουν ότι αν υποθέσουμε πως ο Ερντογάν εξασφαλίσει τη νίκη, η δημοσιονομική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει επεκτατική καθώς θα εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του για τις δαπάνες, για αύξηση των εισοδημάτων και ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει ακόμα πάνω από το 40%, τα επιτόκια της Τουρκίας αναμενόταν να ανέλθουν στο 30%-40% ή ακόμα και στο 50% από το τρέχον επίπεδο του 8,5% αν είχε κερδίσει το μπλοκ της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό φαινόταν τώρα ανέφικτο. 

«Βέβαια, μια συνέχεια πολιτικών θα συνηγορούσε υπέρ της χαμηλής αστάθειας της αγοράς ξένου συναλλάγματος», σημείωσε η JPMorgan, καθώς η οικονομική ομάδα του Ερντογάν θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αλλαγές και τη μεταβλητότητα του συναλλάγματος.

Αν και η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών συχνά μειώνει την πίεση στη λίρα όταν οι τουρίστες φέρνουν τα ευρώ, τα δολάρια και τις λίρες τους, ο Rob Drijkoningen, συν-επικεφαλής του χρέους των αναδυόμενων αγορών στη Neuberger Berman αναφέρει ότι το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα.

Εάν οι Τούρκοι άρχιζαν να αποσύρουν χρήματα, ειδικά αποταμιεύσεις σε δολάρια, πάλι από τις τράπεζες, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος, αν και αυτό θα αποτελούσε ακραία απώλεια ελέγχου.

Ενώ η Τουρκία βλέπει τον δανεισμό της να αυξάνεται, εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και αυτό θα άλλαζε γρήγορα εάν επικρατούσε μια γενικευμένη κρίση.

«Βλέπουμε αυτήν την ταινία εδώ και δύο χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα – κανείς δεν έχει καλή αίσθηση του τι θα πυροδοτούσε μια πραγματική κρίση». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News