Πολιτική Παρασκευή 7/04/2023, 07:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη – Τι θα προβλέπει η τροπολογία

Νέα ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη – Τι θα προβλέπει η τροπολογία

Νομοθετική διάταξη αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στο τελευταίο νομοσχέδιο που πρόκειται να απασχολήσει τη Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα, με την οποία θα αντιμετωπίζονται θέματα που σχετίζονται με την αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων και των πολιτικών σχηματισμών που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ρύθμιση, την οποία εξήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναμένεται να προστεθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τη διάλυσή της.

Η αναγκαιότητα για ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, έστω και την τελευταία στιγμή, προέκυψε –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– ύστερα από έντονους προβληματισμούς που υπήρξαν στο ανώτατο δικαστήριο, κυρίως από ανώτατους δικαστικούς, που θα αναλάβουν το βάρος της δικαστικής κρίσης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Οι προβληματισμοί τους για τυχόν αμφισβήτηση της όποιας απόφασής τους, ενόψει και του ενδεχομένου δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, εντάθηκαν μετά τη δημόσια δήλωση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστασίου Κανελλόπουλου, ότι θα ηγηθεί του κόμματος Ελληνες, που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ότι ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής –εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης για συμμετοχή στις εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης– θα επιχειρήσει να εισέλθει στη Βουλή με διάφορα τεχνάσματα για να παρακαμφθεί η απαγόρευση του πρόσφατου νόμου.

Η σοβαρότητα του εγχειρήματος, που εκδηλώθηκε προκειμένου να επιτύχει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης να περάσει το φίλτρο της νομιμότητας με την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματός του από τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σήμανε συναγερμό στο ανώτατο δικαστήριο, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– υποστηρίχθηκε η ανάγκη λήψης με νομοθετική ρύθμιση μέριμνας, ώστε η όποια δικαστική κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.

Προς τούτο προτάθηκε να υπάρξει προσθήκη στον ισχύοντα νόμο, ώστε την απόφαση για τη συμμετοχή των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές –η οποία στην παρούσα φάση θα αφορά πρωτίστως το κόμμα Κασιδιάρη– να λάβει το σύνολο των δικαστών που υπηρετούν στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνον πέντε από αυτούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Ο συνολικός αριθμός των δικαστών του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα αποφασίσουν για την ανακήρυξη των κομμάτων, σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία που θα κατατεθεί, είναι εννέα μαζί με τον πρόεδρό του, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο, έμπειρο δικαστικό.

Ετσι, η κυβερνητική ρύθμιση θα αποτελεί προσθήκη στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ήδη προβλέπει ότι τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές κρίνει «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου» χωρίς να κάνει λόγο για τον αριθμό των δικαστών που πρόκειται μετάσχουν στον εν λόγω δικαστικό σχηματισμό. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με την κυβερνητική τροπολογία θα προστεθεί «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύνθεση».

Ωστόσο, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για το κόμμα Κασιδιάρη, όπως κι αν αυτό τελικά επιλεγεί να αιτηθεί τη συμμετοχή του στις εκλογές, θα αποτελέσει ένα μεγάλο τεστ για τα αντανακλαστικά και της Δικαιοσύνης, η οποία καλείται να κλείσει την πόρτα της Βουλής σε καταδικασθέντες για εγκληματική δράση της Χ.Α., αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες. Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ληφθεί στις 5 Μαΐου και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News