Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για βιομηχανία – Τι διεκδικεί ο κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Με τρία βασικά θέματα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: α) τη στήριξη στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή προοπτική της, ενόψει και της επετείου ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, β) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα και ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση και γ) την πρόκληση του μεταναστευτικού.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου ένα μείζον θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Η σχετική συζήτηση άρχισε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούσε την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act. Σε αυτό το συμβούλιο η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως είναι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που, όμως, ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. Τούτο είχε επισημάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να το επαναλάβει σήμερα, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Ακόμη αναμένεται να επισημάνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι και η πράσινη μετάβαση, ζητώντας από την Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.
Οσον αφορά το μεταναστευτικό, η πάγια θέση της Ελλάδας είναι να στηριχθούν οι χώρες πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους. Για τη χώρα μας, άλλωστε, η πρόκληση είναι καθημερινή τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα – σύνορα της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ξανά την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Ακόμη ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια «ολιστική προσέγγιση» του προβλήματος, που απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες, οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.
Στην ατζέντα θα βρεθεί και το θέμα των φονικών σεισμών στην Τουρκία και στη Συρία. Η ελληνική θέση είναι να υπάρξει συντονισμός για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα, άλλωστε, αντέδρασε άμεσα και ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία. Ως προς τη Συρία, όπως τόνισε ήδη ο πρωθυπουργός, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και απαιτείται διεθνής συντονισμός για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή, πρέπει όμως να βρεθούν και ευρωπαϊκά εργαλεία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News