ἀπὸ τῶν παρεπομένων
Σε θέματα ισότητας, οι μέχρι σήμερα επιδόσεις μας δεν είναι ικανοποιητικές από όποια πλευρά και αν το δούμε. Η σημαντικότερη, ίσως, μεθοδολογικά κατάταξη, αυτή του World Economic Forum, τοποθετεί την Ελλάδα στην 100 θέση μεταξύ 146 χωρών. Αυτό αναλύεται σε 4 πυλώνες. Στην οικονομική συμμετοχή (83/146), την συμμετοχή στην εκπαίδευση (84/146), την υγεία & επιβίωση (98/146) και την πολιτική συμμετοχή (108/146) όπου, εντυπωσιακά, η χώρα βρίσκεται μία θέση χαμηλότερα από το Αφγανιστάν.
Το 2023 είναι έτος εκλογών και, ασχέτως του πότε ακριβώς θα διεξαχθούν αυτές, είναι και μία ευκαιρία να εξετάσουμε λίγο αυτή την αβυσσαλέα αυτή επίδοση. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του WEF, η χώρα είναι στην 91η θέση ως προς την συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή (21% του σώματος) και στην 115η θέση ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο (11% του σώματος). Κατά πως φαίνεται έχουν αρχίσει ήδη οι κινήσεις κατάρτισης ψηφοδελτίων από τα κομματικά επιτελεία, που φέτος θα πρέπει να αποτελούνται κατά (τουλάχιστον) 40% από γυναίκες.
Όμως το ζήτημα δεν τελειώνει εκεί. Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ήταν ήδη πάνω από 30% και στις προηγούμενες εκλογές.
Ο Charles De Gaulle είχε πει «έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αφήσουμε στους πολιτικούς». Πέρα από τον όποιο σχεδιασμό των επιτελείων, μπορούμε μεταξύ ισάξιων υποψηφίων να επιλέξουμε αυτές από το υποεκπροσωπούμενο φύλο, δημιουργώντας έτσι παράπλευρες ωφέλειες.
Ἔτι ὅταν δύο τινὰ ᾖ σφόδρα αὑτοῖς παραπλήσια καὶ μὴ δυνώμεθα ὑπεροχὴν μηδεμίαν συνιδεῖν τοῦ ἑτέρου πρὸς τὸ ἕτερον, ὁρᾶν ἀπὸ τῶν παρεπομένων. ᾯ γὰρ ἕπεται μεῖζον ἀγαθόν, τοῦθ´ αἱρετώτερον
Αριστοτέλης, Τοπικῶν γ΄, Κεφάλαιον Β
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News