Evergrande: Χτίζοντας πύργους στην άμμο
Επί χρόνια αναπτυσσόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στηριζόμενη στην ακόλουθη αρχή: Αξίζει να δανείζεσαι για να χτίζεις. Μιλάμε για την Evergrande βεβαίως, τον «κόκκινο» γίγαντα, που δοκιμάζει τις αγορές αυτό το διάστημα, ξυπνώντας μνήμες και συγκρίσεις με το 2008 και τη Lehman Brothers. Αλλά θα μπορούσαμε ακριβώς το ίδιο να πούμε και για την κινεζική οικονομία. Η πρώτη έχτιζε σπίτια (πάνω στην κινούμενη άμμο του υπερδανεισμόυ), η δεύτερη δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα, πάσης φύσεως υποδομές.
Πόσο μπορείς όμως να δανειστείς, χωρίς να κινδυνεύσεις; Η Evergrande βλέπει τώρα τα θεμέλιά της να λυγίζουν υπό το βάρος χρεών 300 δισ. δολαρίων. Και κάποιοι προειδοποιούν ότι η κινεζική οικονομία θα κινδυνεύσει να λυγίσει και αυτή, αν δεν αλλάξει μοντέλο. Αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση, που μεσοπρόθεσμα δεν αφορά μόνο τον Σι και το όραμά του αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Το διακύβευμα είναι υψηλότατο ειδικά για την Ευρώπη, τις οποίας οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πολλά (και περιμένουν ακόμη περισσότερα) στην τεράστια αυτή αγορά.
Ποιες όμως θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις;. Το εφιαλτικό σενάριο έκανε ήδη την εμφάνισή του. Ένα ντόμινο χρεοκοπιών στον κατασκευαστικό κλάδο της Κίνας, ραγδαία πτώση τιμών ακινήτων, με εκατομμύρια κινεζικά νοικοκυριά να βλέπουν τα σπίτια στα οποία επένδυσαν, να χάνουν την αξία τους και τις τράπεζες να γεμίζουν κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους. Μία σειρά από βιομηχανίες, όπως αυτές του τσιμέντου, του χάλυβα και εν γένει των οικοδομικών υλικών θα ήταν επόμενες στη λίστα των «θυμάτων». Και τι θα σήμαινε αυτό; Επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη και δεύτερη ισχυρότερη οικονομική δύναμη. Και ισχυρότατοι κραδασμοί στις διεθνείς αγορές.
Οι επενδυτικοί οίκοι είναι προς το παρόν καθησυχαστικοί, δίνοντας ελάχιστες πιθανότητες στο σενάριο αυτό. Πρώτον, δεν πιστεύουν ότι η Κίνα θα επιτρέψει ένα μεγάλο κανόνι. Η Evergrande είναι too big to fail, για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία που γέννησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αλλά και ελπίζουν ότι το χρηματοοικονομκό σύστημα, έπαθε και έμαθε από τα όσα συνέβησαν 13 χρόνια πριν και σήμερα είναι καλύτερα θωρακισμένο. Το ελπίζουμε και εμείς.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News