ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια είδηση που χάθηκε

Η κόπωση από τον ιό είναι δεδομένη και η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας εύλογα συνιστά πηγή αρνητικών συναισθημάτων που μετουσιώνονται σε απαισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον. Το γεγονός αυτό περιορίζει τη δυνατότητα να διατηρεί κανείς την επαφή με τη μεγάλη εικόνα.

Μοναδική διέξοδος από αυτήν την κρίση είναι η επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού με όχημα το εμβόλιο. Επομένως το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να απασχολεί δεν είναι άλλο από την αποτελεσματικότητα της συνταγής που παράγουν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες για την εξάλειψη της Covid-19. Φαίνεται λοιπόν ότι τα πρώτα σημάδια είναι εξόχως ενθαρρυντικά.

Τις δυνατότητες του εμβολιαστικού προγράμματος τις αξιολογεί κανείς εκεί όπου εφαρμόζεται στην πράξη. Το Ισραήλ είναι μια χώρα γνωστή για τις επιχειρησιακές της δυνατότητες. Δεν θα πρέπει επομένως να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 1/3 των ατόμων κάτω των 60 ετών. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες καταγράφεται μείωση 41% στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μείωση 31% στις νέες νοσηλείες και μείωση 24% στα νέα σοβαρά περιστατικά Covid-19. 

Βιολόγος του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann που αναλύει τα δεδομένα για λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης: «Θα πούμε με επιφύλαξη ότι η μαγεία μόλις ξεκίνησε».

Μετά από έλεγχο σε 250.000 άτομα, επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, διαπιστώθηκε ότι μόλις 66 μολύνθηκαν από τον ιό. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν άνω των 55 ετών και περίπου οι μισοί είχαν υποκείμενα νοσήματα. Όλοι τους εμφάνισαν ήπια μορφή της νόσου και κανείς τους δεν νοσηλεύτηκε. Με βάση τις στατιστικές από τους εμβολιασμούς στο Ισραήλ, το εμβόλιο -της Pfizer/Biontech- προσφέρει στην πράξη πλέον αποτελεσματικότητα της τάξης του 92%.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία που είναι διάχυτη στη διαχείριση της καθημερινότητας. Ο λόγος είναι ότι ζυγίζουν τα δεδομένα και κοιτάζουν μπροστά. Στην Ευρώπη καταγράφονται πράγματι καθυστερήσεις που θα μπορούσαν μάλλον να έχουν αποφευχθεί. Όμως οι πιθανές αστοχίες που αφορούν τα logistics γύρω από το εμβόλιο δεν είναι πιο σημαντικές από το γεγονός ότι το εμβόλιο «δουλεύει».

Οι ειδήσεις που θα πρέπει να ξεχωρίζουν πλέον είναι οι ειδήσεις που δυνητικά μας βγάζουν από το αδιέξοδο. Ας επικεντρωθούμε σε αυτές επιδεικνύοντας ψυχραιμία. Ένας πρέπει να είναι ο στόχος κάθε φορά. Τα χειρότερα να βρίσκονται πίσω. Υπάρχουν λοιπόν οι ενδείξεις ότι αυτή είναι η περίπτωση. Κι αν κάποιοι δυσπιστούν, λίγη υπομονή. Μέχρι τον Μάιο… θα ανοίξει ξανά ο καιρός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News