ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα ξέρει καλά

Οι προβλέψεις για την ελληνική – αλλά και την Ευρωπαϊκή – οικονομία συγκλίνουν σε δύο σημεία. Πρώτον, μετά από μία κακή χρονιά, είναι λογικό να έχουμε ανάπτυξη. Δεύτερον, όμως, θα έχουμε αύξηση της ανεργίας.

Τα ξέρει καλά-1

Φαινομενικά αυτό είναι παράδοξο.

Εν μέσω των αλλεπάλληλων lockdown, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πάρει σημαντικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αυτό έχει προστατεύσει μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που αλλιώς θα είχανε κλείσει. Έχει όμως προστατεύσει, κατά πως φαίνεται, και ένα μέρος των επιχειρήσεων που θα είχανε κλείσει ασχέτως της πανδημίας. Επίσης, μέρος των επιχειρήσεων που θα ξαναλειτουργήσουν μετά το τέλος της πανδημίας θα βρουν ότι στην αγορά που λειτουργούν οι συνθήκες έχουν αλλάξει, και η λειτουργία τους δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Οι συνήθειες μας άλλαξαν – εξ’ άλλου είμαστε σχεδόν ένα χρόνο τώρα σε αυτή την κατάσταση – ή κάποιος ανταγωνιστής προετοιμάστηκε επιθετικά κατά το κλείσιμο, ή ακόμη κάποιος ανταγωνιστής έχει πρόβλημα ρευστότητας και ρίχνει τις τιμές ή, τέλος πάντων, πολλά πιθανά σενάρια. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι αυτή τη στιγμή ‘στον πάγο’ και θα εμφανιστούν σταδιακά κατά την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Την έκταση του θέματος αποτυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία στις 26/01/2021. 

Τα ξέρει καλά-2

Η μεθοδολογία είναι απλή. Με κεντρικό τρίμηνο αυτό της έναρξης της κάθε κρίσης, αποτυπώνει τη μεταβολή των πτωχεύσεων πριν και μετά. Βλέπουμε λοιπόν ότι η τρέχουσα κρίση δε μοιάζει μα καμία άλλη σε αυτό τον τομέα.

Δυστυχώς αξιόπιστα στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν. Η Εurostat ενοποιεί όσα στοιχεία υπάρχουν από τις χώρες της Ευρωζώνης, όπου βλέπουμε μείωση πτωχεύσεων κατά 46%.

Το ίδιο θέμα – από άλλη σκοπιά – επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις 21/01/2021, όπου αναφέρει ξεκάθαρα ότι αναμένεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Με λίγα λόγια ναι μεν η αναβολή των υποχρεώσεων αμβλύνει τα προβλήματα ρευστότητας προσωρινά, αλλά τα χρέη συσσωρεύονται και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η διεθνής βέλτιστη πρακτική δείχνει ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων βιωσιμότητας από τις επιχειρήσεις, πριν τη συσσώρευση υπέρογκων υποχρεώσεων (ακόμη και εξυπηρετούμενων) μπορεί να είναι σωτήρια για τις επιχειρήσεις ή και για τους επιχειρηματίες. 

Στην Ελλάδα, το επαγγελματικό επιμελητήριο συντονίζει ένα πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης των επιχειρήσεων ακριβώς με αυτό το σκοπό. Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν υποστήριξη στις επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη, μέσα από ένα δίκτυο εξειδικευμένων και πιστοποιημένων επαγγελματιών.

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι ομαλή και ευθύγραμμη. Όσο ταχύτερα αποσυρθούν όποιες επιχειρήσεις δεν μπορούν, ή δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τόσο πιο ανώδυνο θα είναι αυτό τόσο για τις ίδιες όσο και για την οικονομία. Βεβαίως τόσο το σχέδιο ανάκαμψης όσο και η απλή και συνήθης εξέλιξη του επιχειρηματικού τοπίου θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες και η αγορά εργασίας θα επανέλθει σταδιακά.

Είναι η αγορά γυναίκα. Όμορφη δε τη λες. Είναι όμως σβέλτη, ξύπνια, κεφάτη. Κι η γλώσσα της πάει ροδάνι. Είναι ακούραστη, πεισματάρα, σκέφτεται χίλια δυο μαζί και δε ξέρει που θα τη βγάλει η κάθε μέρα. Τα κατάστιχά της όμως τα κρατάει με τάξη. Μπορεί να μην ξέρει τον ουρανό με τ’ άστρα, αλλά αυτά που ξέρει… τα ξέρει καλά. Και δε τα μπερδεύει.

Ιστορίες που τις είπε η αγορά, Μαρία Αγγελίδου, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2013

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News