Απόψεις Τετάρτη 11/09/2024, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

εντελώς παράνομο

εντελώς παράνομο

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια άλλαξε όλος ο τρόπος διαχείρισης της διεθνούς πια τρομοκρατίας από το δημοκρατικό κόσμο. Η επίθεση της αλ κάϊντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001 με σχεδόν 3.000 θύματα, οδήγησε τις ΗΠΑ σε έναν 20ετή πόλεμο ο οποίος κατέληξε σε (σχεδόν) άτακτη υποχώρηση. Στην πορεία, οι υπαίτιοι της επίθεσης συνελήφθησαν ή εκτελέστηκαν βέβαια, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα. Όπως η 11η Σεπτεμβρίου αναδιαμόρφωσε την παγκόσμια στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έτσι και η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς ενδέχεται να έχει παρόμοιο αντίκτυπο, με το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο να επαναξιολογούν τις τακτικές τους. Τα τελευταία χρόνια (από το 2015) η διεθνής τρομοκρατία ήταν σε ύφεση. Μέχρι πέρυσι.

εντελώς παράνομο-1

Πηγή: Institute for Economics & Peace Global Terrorism Index 2024

Πέρυσι, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ άλλαξε και πάλι τα δεδομένα.

εντελώς παράνομο-2

Πηγή: Institute for Economics & Peace Global Terrorism Index 2024

Με 1200 νεκρούς, η επίθεση της Χαμάς από μόνη της αποτελεί το 96% της αύξησης της τρομοκρατίας την περσινή χρονιά, που είναι και η πρώτη με ουσιαστική αύξηση εδώ και μία δεκαετία. Είναι, δε, σύμφωνα με το Center for Strategic and International Studies των ΗΠΑ η δεύτερη μεγαλύτερη επίθεση από την 11η Σεπτεμβρίου (έχει προηγηθεί αυτή στο Τικρίτ το 2014).

εντελώς παράνομο-3

Όμως, η επίθεση της Χαμάς έχει και μία άλλη ιδιαιτερότητα. Είναι η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία σε αναλογία πληθυσμού.

εντελώς παράνομο-4

Είναι δηλαδή 2.5 φορές πιο θανατηφόρα (κατ’ αναλογία) από την αμέσως επόμενη, και 11 φορές περισσότερο από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 που δεν είναι καν στη λίστα.

Το 2001, μετά την επίθεση της αλ κάιντα, ο δημοκρατικός κόσμος αποφάσισε ότι η διαχείριση της τρομοκρατίας είναι κοινό πρόβλημα. Από τότε, ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ. Το πρόβλημα όμως παραμένει κοινό, και φαίνεται να εξέρχεται από την σχετική ύφεση των τελευταίων ετών.

 

The establishment of “Israel” is entirely illegal and contravenes the inalienable rights of the Palestinian people and goes against their will and the will of the Ummah; 

Χάρτα της Χαμάς, Μάιος 2017, άρθρο 18.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News