Απόψεις Τετάρτη 28/08/2024, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκπαίδευση μελών Δ.Σ. στα κριτήρια ESG

Εκπαίδευση μελών Δ.Σ. στα κριτήρια ESG

Η ανάγκη εκπαίδευσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση) γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική στις επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση των αρχών ESG δεν αποτελεί πλέον μια επιλογή πολυτέλειας, αλλά έναν ουσιαστικό παράγοντα που καθορίζει τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας επιχείρησης αλλά και τη χρηματοδότησή της. Οι επενδυτές, οι τράπεζες, οι ρυθμιστικές αρχές και οι καταναλωτές απαιτούν όλο και περισσότερο οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με διαφάνεια και υπευθυνότητα, αλλά και τα στελέχη τους που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στα κριτήρια ESG εξασφαλίζει ότι έχουν τη γνώση και τις δεξιότητες για να ενσωματώσουν τις αρχές αυτές στις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρείας. Ετσι μπορούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και επενδύσεις με μικρό αποτύπωμα, εργασιακό περιβάλλον με ανάπτυξη και αξιολόγηση εργαζομένων και καλές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι γνωστό από πολλές έρευνες ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των κριτηρίων ESG μπορεί να βελτιώσει την εταιρική φήμη, να προσελκύσει επενδυτές και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία της εταιρείας, εφόσον παίρνονται οι αποφάσεις με τα κατάλληλα κριτήρια από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη.

Συνολικά, η συνεχόμενη εκπαίδευση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε θέματα ESG αποτελεί κρίσιμο βήμα για την προσαρμογή της επιχείρησης στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις της αγοράς, μια και μπορεί να επηρεάζει αποφάσεις που λαμβάνονται σε στρατηγικό επίπεδο.

Η εκπαίδευση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων ανώτερων στελεχών σε κριτήρια ESG αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής διακυβέρνησης κάθε σύγχρονης επιχείρησης, αλλά στην Ελλάδα οι εταιρείες που επιμορφώνουν τα μέλη του Δ.Σ. σε συστηματική ή ακόμη και σε ad hoc βάση δεν είναι πολλές. Σημειώνεται ότι πλέον βάσει των νέων κριτηρίων χρηματοδότησης ΕSG από τον «Τειρεσία», όσο και από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία CSRD, ένα από τα κριτήρια συμμόρφωσης είναι και η εκπαίδευση των ανώτατων στελεχών στα θέματα ΕSG.

Εφόσον γίνεται υποχρεωτικό, γιατί όμως στην πραγματικότητα πολλές από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν του δίνουν την πρέπουσα βαρύτητα;

Οι αιτίες ποικίλλουν και συνοπτικά μπορούν να είναι είτε άγνοια της σημαντικότητας του θέματος από τον CEO, είτε ερμηνεία του ως διαδικαστικού ή κανονιστικού θέματος μικρής σημασίας.

Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην εκπαίδευση των διοικητικών στελεχών τους σε κριτήρια ESG έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν τις αλλαγές της νομοθεσίας και να προσαρμοστούν σε αυτές, να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους μέσω βιώσιμων πρακτικών και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Σε έναν κόσμο όπου οι προσδοκίες της κοινωνίας αλλάζουν συνεχώς, η προετοιμασία των ηγετών μιας επιχείρησης για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και την οικονομική βιωσιμότητα κάθε εταιρείας.

*Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (IMBA).

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News