Απόψεις Τετάρτη 7/08/2024, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

την τιμητική

την τιμητική

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται συστηματικά, και με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Αυτό είναι αναντίρρητο.

την τιμητική-1

Βλέπουμε εδώ την πορεία του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή από την Eurostat. Η Ελλάδα κινείται με ρυθμούς τριπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τετραπλάσιους της Ευρωζώνης. Αυτό είναι όντως αξιοσημείωτο και δίνει μία προοπτική στη χώρα.

Δεν είναι όμως η πλήρης εικόνα. Αυτό που δε φαίνεται εδώ είναι ότι οι επενδύσεις σαν ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τις σημαντικές αυξήσεις, παραμένουν σταθερά οι μικρότερες στην Ευρώπη.

την τιμητική-2

Συνεπώς ενώ οι ρυθμοί αύξησης που βλέπουμε βελτιώνουν ναι μεν την κατάσταση, και μάλιστα όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βαίνει μειούμενος, η απόσταση που μας χωρίζει παραμένει τεράστια. Συγκεκριμένα, θα χρειαζόμασταν μία αύξηση της τάξης του 58%, ενόσω οι επενδύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη μένουν στάσιμες, για να σταματήσουμε να χάνουμε έδαφος, για να συσσωρεύουμε δηλαδή επενδύσεις με το μέσο ρυθμό που κινείται η Ευρώπη. Η απόσταση που μας χωρίζει δηλαδή αυτή τη στιγμή συσσωρεύεται. Κοιτώντας το ύψος των επενδύσεων σχετικά με αυτό του 2010 βλέπουμε ότι είμαστε η μόνη χώρα στην οποία οι επενδύσεις υπολείπονται ακόμη εκείνων του 2010.

την τιμητική-3

Οι μεγάλες αυξήσεις που βλέπουμε λοιπόν δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα βγαίνει μπροστά στην κούρσα των επενδύσεων, παρά ότι (επιτέλους) ξεκινά να καλύψει το χαμένο έδαφος. Θα χρειαστούμε και μία αύξηση του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου της τάξης του 62% αφού πρώτα έχουμε πιάσει τον Ευρωπαϊκό ρυθμό, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

 

Αγώνας δρόμου

Κατά την επίσκεψη του Νίξον στη Μόσχα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος και ο Χρουστσόφ έβαλαν στοίχημα ποιος μπορεί να κάνει πιο γρήγορα τον γύρο του Κρεμλίνου. Έτρεξαν λοιπόν, και νίκησε ο Νίξον.

Την άλλη μέρα το ρεπορτάζ της Πράβντα είχε ως εξής: «Χθες στον διεθνή αγώνα δρόμου του Κρεμλίνου, ο Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος της πατρίδας μας κατέλαβε την τιμητική δεύτερη θέση. Ο κύριος Νίξον ήρθε προτελευταίος».

Η πίπα του Στάλιν και άλλα (αντι)σοβιετικά ανέκδοτα, εκδόσεις ΚΙΧΛΗ, Φεβρουάριος 2018, επιμέλεια Τσακνιάς Γιώργος, Κριτσέλη Γιώτα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News