ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη καθορίζει την ισχύ των κρατών

Η τεχνητή νοημοσύνη καθορίζει την ισχύ των κρατών

Οι παράγοντες που δημιουργούν συνολική ευημερία και ισχύ μιας χώρας εμφανίζονται και αναπτύσσονται με την ακόλουθη σειρά: η εκπαίδευση, η εφευρετικότητα και η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στις παγκόσμιες αγορές, η οικονομική παραγωγή μεγάλης κλίμακος, η κατάκτηση σημαντικού μεριδίου στο παγκόσμιο εμπόριο, η ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης και στρατιωτικών βάσεων, η δημιουργία ισχυρού χρηματοπιστωτικού συστήματος με ισχυρές κεφαλαιαγορές, η κυριαρχία του νομίσματος και η πολιτιστική επιρροή. Ο πολιτισμός διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος, αφήνοντας το σημάδι του σε κάθε αγωνία για δημιουργία και πρόοδο. Οι εκφάνσεις του εμπλουτίζουν και καθορίζουν τον χαρακτήρα κάθε περιοχής, προσδίδοντας μοναδικότητα και δυναμική στην ανάπτυξή της.

Ενα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης της παιδείας και η ικανότητα της χώρας να κρατά τους νέους, να προσελκύει ταλέντα από διάφορα μέρη του κόσμου και από διαφορετικές κουλτούρες εμπλουτίζει το ανθρώπινο δυναμικό. Εξίσου σημαντική είναι η διαρκής αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων και η απομάκρυνση από παρωχημένες πρακτικές.

Στα επόμενα έτη αναμένεται μια σημαντική εντατικοποίηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού, με τις βασικές δυνάμεις της τεχνολογίας –το ταλέντο, την ειδίκευση και την προσαρμοστικότητα– να προωθούν την εμφάνιση νέων ανατρεπτικών τεχνολογιών. Η παραγωγικότητα είναι το θεμέλιο τη ευημερίας. Χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας τώρα περισσότερο από ποτέ. Η δύναμη της παραγωγικότητας αποτυπώνεται μέσα από την αύξηση των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες. Η τεχνητή νοημοσύνη, η τρισδιάστατη εκτύπωση, οι τεχνολογίες νέων υλικών, η βιοτεχνολογία, η κβαντική υπολογιστική κ.λπ. θα μεταμορφώσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες στις επόμενες δεκαετίες.

Οι οικονομίες έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού και εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Η εισροή φθηνού εργατικού δυναμικού μόνο προσωρινά ωφελεί την οικονομία. Μακροπρόθεσμα το φθηνό εργατικό δυναμικό καθυστερεί τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών.

Η αύξηση του πλούτου επιτυγχάνεται με αύξηση της παραγωγικότητας και αύξηση της παραγωγικότητας σημαίνει το ίδιο προϊόν να παράγεται από λιγότερα χέρια. Αυτό επιτυγχάνεται με μηχανήματα και αυτοματισμούς τεχνητής νοημοσύνης και όχι με εισαγωγή εργατών. Ενώ μέχρι τώρα οι καινοτομίες αύξαναν κυρίως τη μυϊκή μας δύναμη, τώρα πλέον, με την τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ., θα αυξάνεται και η πνευματική μας ικανότητα.

Βρισκόμαστε στην αλλαγή ενός μακροχρόνιου οικονομικού κύκλου όπου οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων μιας οικονομίας αναζητούν νέες τεχνολογίες που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, καθόσον οι παρούσες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει σε κορεσμό της παραγωγικότητας (αυτό είναι φανερό από τα κινητά τηλέφωνα, όπου τα τελευταία μοντέλα δεν διαφέρουν μεταξύ τους).

Οι χώρες που διαφαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί από τις νέες τεχνολογίες πρωτοπορούν στην ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης συμπίπτει με αυτή της ρομποτικής. Το μέλλον είναι τα «εργοστάσια παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης».

Η τεχνητή νοημοσύνη συγχωνεύεται με τη ρομποτική και το κόστος των ρομπότ θα μειωθεί ριζικά. Σύντομα λόγω της τεχνητής νοημοσύνης τα ρομπότ θα έχουν τόσο την επιδεξιότητα των σημερινών χειρωνακτικών επαγγελμάτων όσο και τις γνωστικές δεξιότητες μιας υπερευφυΐας συνδεδεμένης με το Διαδίκτυο και άπειρων αισθητήρων που τους δίνουν μια αντίληψη του κόσμου που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Ο επιτυχής συνδυασμός της εκπαίδευσης με την εφευρετικότητα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αποτυπώνεται στον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων στην τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργούνται σε κάθε χώρα.

Εξετάζοντας τα δεδομένα ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων την τελευταία δεκαετία 2013-2023, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται κατά σειρά οι ΗΠΑ με 5.509 νεοφυείς επιχειρήσεις, ακολουθεί η Κίνα με 1.446, το Η.Β. με 727, το Ισραήλ με 442, ο Καναδάς με 397, η Γαλλία με 391, η Ινδία με 338, η Ιαπωνία με 333, η Γερμανία με 319 και η Σιγκαπούρη με 193.

Από αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναδειχθεί σε σημαντικά κέντρα για τις καινοτομίες της τεχνητής νοημοσύνης. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, οι ΗΠΑ προηγούνται σημαντικά, με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη να αγγίζουν τα 335 δισ. δολ. μεταξύ 2013 και 2023. Την ίδια περίοδο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κίνα εξασφάλισαν 104 δισ. δολ., ενώ εκείνες στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσαν 22 δισ. δολ.

Εάν εξετάσουμε τις 20 κορυφαίες πόλεις όπου ευδοκιμούν νεοφυείς επιχειρήσεις, βλέπουμε ότι οι δύο πρώτες είναι το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη, ακολουθούν το Πεκίνο και η Σαγκάη, το Λος Αντζελες και η Βοστώνη. Στις 20 πόλεις, οι 9 είναι στις ΗΠΑ και 5 στην Κίνα.

Καθώς η καινοτομία θέλει «δημοκρατία για να αναπτυχθεί ισόρροπα» σε όλους τους τομείς και σε όφελος της ανθρωπότητας, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ, έχοντας πάνω από τριπλάσιες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα, ετοιμάζονται πρώτες να επιταχύνουν την παραγωγικότητα σε ολόκληρη την οικονομία τους, οδηγώντας σε οικονομική ανάπτυξη, σε δημιουργία νέων βιομηχανιών, ευκαιρίες απασχόλησης και αυξήσεις μισθών, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αυξημένης ευημερίας και ισχύος. Η χώρα μας πρέπει να γνωρίζει και να παραδειγματιστεί από αυτήν την εξέλιξη.

*Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

**Tο άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Kαθημερινή της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News