ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα για την επιχειρηματικότητα

Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα για την επιχειρηματικότητα

Παρά την αβεβαιότητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση, τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ε.Ε. και τις ανακατατάξεις στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, η ανάκτηση της χαμένης αναπτυξιακής ορμής μετά την οικονομική κρίση συνεχίζεται αδιάκοπα και θα κρίνει το πέρασμα της χώρας στην επόμενη αναπτυξιακή πίστα.

Μια πίστα που προϋποθέτει περισσότερη προσπάθεια και ξεβόλεμα από όλους για άνοδο της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ, μεγέθυνση της οικονομίας με 3.000 περισσότερες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, διπλασιασμό των επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, μείωση της γραφειοκρατίας τουλάχιστον κατά 25%, 100πλάσιες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια, αλλά και αύξηση του πραγματικά διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Τα τελευταία 4 χρόνια ο ΣΕΒ στηρίζει στην πράξη οικονομία και επιχειρήσεις να πετύχουν αυτή τη μετάβαση. Κάθε εταιρικό μέγεθος, ειδικά όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωφελείται από τις 45 παρεμβάσεις του ΣΕΒ που μειώνουν τη φορολογική γραφειοκρατία, εισάγουν ευνοϊκότερα επενδυτικά κίνητρα, απλοποιούν την αδειοδότηση εγκαταστάσεων, δημιουργούν νέα προγράμματα ΕΣΠΑ ειδικά στις ΜμΕ, δημιουργούν περισσότερη ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον και αναβαθμίζουν τις δεξιότητες.

Τα μέλη μας ενδυναμώνουν τις εταιρικές ικανότητές τους και εξελίσσουν τη λειτουργία τους μέσα από τα εργαστήρια σε θέματα εργασιακών σχέσεων, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, καινοτομίας, ταχύτερης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, περισσότερων διεθνών εμπορικών σχέσεων, προσαρμογής στα πρότυπα ESG, πράσινης μετάβασης. Τα εργαστήρια αυτά συγκέντρωσαν πάνω από 25.000 ψηφιακές και φυσικές συμμετοχές. Διαθέτουμε την εμπειρία των μεγαλύτερων μελών μας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν ακόμη πιο δυναμικά.

Πιστεύουμε στο οικοσύστημα καινοτομίας και το ενδυναμώνουμε συνεχώς. Διασυνδέουμε τα 100 δυναμικά startups που εκπροσωπούμε με συνεργασίες που βελτιώνουν τις επιδόσεις καινοτομίας των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, διασφαλίζοντας σταθερές επαγγελματικές προοπτικές σε νέους ερευνητές.

Φυσικά, συνεχίζουμε να προωθούμε δυναμικά τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. Οι 30 συλλογικές διαπραγματεύσεις ανά έτος έχουν κύριο μέλημα τη μείωση της γραφειοκρατίας στη δημιουργία νέων εργασιών, αλλά και την επιβράβευση της παραγωγικότητας κάθε εργαζομένου. Η περιφερειακή ανάπτυξη παραμένει για τον ΣΕΒ βασική προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Για να δοθεί ώθηση στην επίλυση σύνθετων τοπικών προβλημάτων, η διοίκηση επισκέπτεται τα μέλη μας από την Καλαμάτα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τα Γιάννενα μέχρι την Ορεστιάδα.

Ενδεικτικά, η απόδοση του μισθολογικού κινήτρου 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης, όπως και η άρση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στην εκταμίευση πόρων του αναπτυξιακού νόμου σε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου ήρθε μέσα από τη στενή συνεργασία του ΣΕΒ με την πολιτεία. Επιπλέον, τα μέλη του ΣΕΒ ηγούνται την αποκατάσταση οικισμών της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες. Τα 50 εκατ. ευρώ συνολική αρωγή περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων οικισμών, είδη πρώτης ανάγκης, τεχνικό εξοπλισμό, φάρμακα, ρουχισμό, οικιακό εξοπλισμό, καύσιμα σε νοσοκομεία, κτλ.

Μια και τα 2/3 των μελών μας είναι μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις, δουλεύουμε εντατικά στη μεγέθυνσή τους. Η σύμπραξή μας με την πολιτεία έχει οδηγήσει στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αλλά και στην υιοθέτηση σύγχρονων κινήτρων εξαγορών – συγχωνεύσεων. Επιπλέον, τα μικρομεσαία μέλη μας λαμβάνουν δωρεάν πρακτική πληροφόρηση για τις ευκαιρίες κάθε νέου χρηματοδοτικού προγράμματος μέσα από την υπηρεσία «ΣΕΒ InfoDesk».

Τέλος, η υποστήριξη της εξωστρέφειας των μελών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Συνδέσμου. Οι ολιγομελείς αποστολές, η εστίαση σε σημαντικές αγορές και η εντατική προετοιμασία βοήθησαν 78 μέλη μας να κλείσουν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες μέσα στην τελευταία διετία. Η δουλειά μας στον ΣΕΒ βοηθάει με πρακτικό τρόπο τη δημιουργία μιας οικονομίας σύγχρονης, με επιχειρήσεις που παράγουν συνεχώς αξία στις τοπικές κοινωνίες και για τις γενιές που ακολουθούν. Πετυχαίνουμε επειδή συνθέτουμε γνώσεις και δυνάμεις.

Το «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» δεν είναι μόνο το σύνθημα της φετινής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, αλλά και μια ολόκληρη φιλοσοφία για την αποτελεσματική υποστήριξη των επιχειρήσεων. Θέλουμε όμως να πετύχουμε περισσότερα ώστε να ωφελήσουμε ακόμη περισσότερους.

*Ο δρ Γιώργος Ξηρογιάννης είναι γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS