ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εποχή επιτάσσει οι επιχειρήσεις να είναι ανοικτές στην καινοτομία

Η εποχή επιτάσσει οι επιχειρήσεις να είναι ανοικτές στην καινοτομία

Η λέξη “ανοικτός” έχει χρησιμοποιηθεί, κατά καιρούς, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να εκφράσει διάφορες έννοιες στον επιχειρηματικό και τεχνολογικό κόσμο. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το λογισμικό ανοικτού κώδικα, το οποίο, όταν πρωτοεμφανίστηκε, προσέφερε μια πιο “δημοκρατική” εκδοχή μίας βιομηχανίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που προστατευόταν από μεγάλους τεχνολογικούς οίκους.

Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν απλή: η έννοια της ανοικτότητας (openness) δεν ήταν απλώς μία κίνηση γενναιοδωρίας προς την κοινότητα των προγραμματιστών που θα δημιουργούσε νέα προγράμματα ή υπηρεσίες ή και προς τους χρήστες που, αντίστοιχα, θα αποκτούσαν πρόσβαση σε περισσότερες – και συχνά πιο προσιτές – επιλογές. Η ιδέα πίσω από το λογισμικό ανοικτού κώδικα ήταν ακόμη πιο σημαντική: ήταν μια δήλωση για τα οφέλη της συνεργασίας. Με το να είναι ανοικτός, ο κώδικας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, να μετατραπεί, να ενισχυθεί, να βελτιωθεί και να δώσει πολλαπλασιαστική αξία σε μια κοινότητα που θα εξελισσόταν εκθετικά με τη συμμετοχή όλων. Και, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό λειτούργησε ως μια κερδοφόρα κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οπότε, ποια είναι η σχέση της ανοικτής καινοτομίας με αυτό; Πόσο ανοικτή μπορεί να είναι; 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανοικτή καινοτομία, κατά μια έννοια, περιλαμβάνει την ίδια αρχή και όραμα: επιδιώκει να εμπλέξει ή/και να ωφελήσει πολλά μέρη, όχι μόνο έναν οργανισμό. Στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, η ανοικτή καινοτομία έχει εμφανιστεί ως ένας ισχυρός κινητήρας μετασχηματισμού, που ενθαρρύνει τις εταιρείες να κοιτάξουν πέρα από τα εσωτερικά τους όρια. Αυτή η συνεργατική προσέγγιση αναγνωρίζει ότι πολύτιμη γνώση, μεθοδολογικά επιτεύγματα και εντελώς νέα προϊόντα μπορούν να προέλθουν από διάφορες πηγές, όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εκτός του οργανισμού. Αγκαλιάζοντας τη σημασία της ανοικτής καινοτομίας, οι εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο και συνεργάζονται ή απλά μαθαίνουν – καθώς δουλεύουν μαζί με κορυφαίες startups ή παρόχους τεχνολογικών λύσεων.

Ετοιμάζοντας το Digital Transformation 2023-2024 report από το Found.ation και το EIT Digital, σχετικά με τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε στον κρίσιμο ρόλο της ανοικτής καινοτομίας στο να προωθήσει τον ρυθμό αυτής της διαδικασίας. Το τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας αντικατοπτρίζει μια σημαντική αλλαγή, με πολλές εταιρείες να αναγνωρίζουν τη σημασία της ανοικτής καινοτομίας και να υλοποιούν ενεργά στρατηγικές που υιοθετούν αυτή τη νοοτροπία.

Στο παρελθόν, υπήρξε περιορισμένη σχέση μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και του δυναμικού κόσμου των startups και της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, αυτό το αφήγημα αλλάζει γρήγορα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από περισσότερες συνεργασίες, αλλά και συνέργειες μεταξύ διαφορετικών βιομηχανιών. Η εμφάνιση μοντέλων συνανάπτυξης, όπως κέντρα καινοτομίας (innovation hubs), εργοστάσια επιχειρηματικών ιδεών (business factories), επιταχυντές (accelerators) ακόμη και εταιρικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (corporate venture capitals), μαζί με σημαντικές περιπτώσεις acqui-hires (εξαγορών με κίνητρο την απόκτηση του προσωπικού), εξαγορών και συμφωνιών κοινής επιχειρηματικής δράσης για την ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών με startups, συμβολίζει αυτή την αναδυόμενη τάση.

Ήρθε η στιγμή να αναλάβουμε ρίσκα και να ενισχύσουμε προσπάθειες που θεμελιώνουν ένα περιβάλλον το οποίο όχι μόνο επιτρέπει αλλά και δίνει πραγματική ώθηση στην ανοικτή καινοτομία. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση μιας κουλτούρας κοινής ιδεολογίας, ανταλλαγής γνώσεων, και συνεργατικής επίλυσης προβλημάτων, ξεκλειδώνοντας έτσι το ανεκμετάλλευτο δυναμικό και οδηγώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ευρύτερου οικοσυστήματός μας σε νέες υψηλές πτήσεις.

Με το να είμαστε δεκτικοί σε αυτή τη διαδικασία, επιτρέπουμε στα οφέλη της καινοτομίας να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να είμαστε περισσότερο ανοικτοί και στην καινοτομία

* Ο Φίλιππος Ζακόπουλος είναι Managing Partner Found.ation. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News