Απόψεις Παρασκευή 17/11/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λουλούδι φωτιάς

Λουλούδι φωτιάς

Πέρυσι στην επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου είχαμε διαπιστώσει ότι οι εκτελέσεις στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Μάσα Αμίνι από την αστυνομία είχανε ξεπεράσει, αναλογικά, αυτές της εξέγερσης του πολυτεχνείου. Έκτοτε τα πράγματα έχουν χειροτερέψει.

Σύμφωνα με την Iran Human Rights οι εκτελέσεις το 2022 (582) ήταν αυξημένες κατά 75% σε σχέση με το 2021 (333).

Κάποιες κινήσεις κατευνασμού που έγιναν από το καθεστώς, όπως η ‘κατάργηση’ της θρησκευτικής αστυνομίας που ανακοινώθηκε στις 4/12/2022 δεν είχαν διάρκεια. Η θρησκευτική αστυνομία ξεκίνησε τις περιπολίες ξανά στις 16/7/2023 και τον περασμένο μήνα δολοφόνησε άλλη μία κοπέλα, την 16χρονη Armita Geravand.

Η διεθνής κοινότητα αναλώνεται σε δηλώσεις στήριξης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που όμως δεν συνεισφέρουν σε κάποια λύση. Η Μάσα Αμίνι τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάροφ από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν λίγες μέρες. Ο Shervin Hajipour τιμήθηκε για το κομμάτι Baraye με Grammy. Επί της ουσίας όμως ο Ιρανικός λαός έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Το 2023 είμαστε ήδη στις 618 εκτελέσεις, χωρίς να έχει κλείσει το έτος. Ταυτόχρονα, οι εξωδικαστικές δολοφονίες όπως αυτές των Masani και Geravand συνεχίζονται.

 

Πάλης ξεκίνημα

νέοι αγώνες

οδηγοί της ελπίδας

οι πρώτοι νεκροί.

 

Όχι άλλα δάκρυα

κλείσαν οι τάφοι

λευτεριάς λίπασμα

οι πρώτοι νεκροί.

 

Λουλούδι φωτιάς

βγαίνει στους τάφους

μήνυμα στέλνουν

οι πρώτοι νεκροί.

 

Απάντηση θα πάρουν

ενότητα κι αγώνα

για νά `βρουν ανάπαυση

οι πρώτοι νεκροί.

 

               

Στίχοι Αλέκος Παναγούλης, 1974

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS