Απόψεις Πέμπτη 2/11/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

δε θέλω μαύρα μόρτες

δε θέλω μαύρα μόρτες

Η dia de los muertos, ή μέρα των νεκρών, είναι μία γιορτή με προέλευση από τον πολιτισμό των Αζτέκων. Προσφέρει μία πολύ διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της μνήμης των νεκρών, χαρούμενη και γιορτινή. Τα δύο παραδοσιακά της εδέσματα είναι τα ζαχαρωτά calaveras de azucar και το Pan de Muerto¸ ένα είδος τσουρέκι. Και τα δύο έχουν κεντρικό στοιχείο τους τη ζάχαρη. Από όλες της ομάδες διατροφικών προϊόντων που παρακολουθεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organisation, FAO) των Ηνωμένων Εθνών, η ζάχαρη είναι η μόνη που παρουσιάζει αύξηση μέσα στο 2023, αλλά και την υψηλότερη τιμή ιστορικά από το 1990 που υπάρχουν στοιχεία.

δε θέλω μαύρα μόρτες-1

Συγκεκριμένα, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων στο εννεάμηνο του 2023 σε σχέση με το μέσο όρο του 2022 έχουν παρουσιάσει τις εξής μεταβολές: Κρέατα -2,6%, γαλακτοκομικά -15,4%, δημητριακά, -13,7%, φυτικά έλαια -32,0% και ζάχαρη 24,7%, με το γενικό δείκτη να εμφανίζει μείωση -12,7%.

Πέρα από την όποια επίδραση στον εορτασμό της dia de los Muertos, τα παραπάνω στοιχεία προκαλούν έκπληξη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εγχώρια. Ο τρόπος που μετράμε την εξέλιξη των τιμών εγχώρια είναι λιγότερο λεπτομερής (ή πολύ περισσότερο λεπτομερής) αλλά το συμπέρασμα είναι σαφές. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τόσο οι (2) επί μέρους κατηγορίες όσο και ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού παρουσιάζουν σημαντική αύξηση από την αρχή του χρόνου.

δε θέλω μαύρα μόρτες-2

Στο επίπεδο του καταναλωτή βέβαια, καθώς καταναλώνουμε ένα μίγμα εγχώριας και εισαγόμενης παραγωγής, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο έντονο. Ο μέσος όρος αύξησης των ειδών διατροφής για τον καταναλωτή είναι +10,5%, ενώ οι παραγωγοί έχουν δει αύξηση της τάξης του 14,4%. Δεν παύει να είναι ωστόσο στην αντίθετη κατεύθυνση από τις παγκόσμιες τιμές.

δε θέλω μαύρα μόρτες-3

Σε πρώτη ανάγνωση αυτό είναι λίγο περίεργο, καθώς εισάγουμε (σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου) ιστορικά χοντρικά περίπου όσα τρόφιμα παράγουμε κι’ όλας.

δε θέλω μαύρα μόρτες-4

Κούφια η ώρα

Aν ποτέ πεθάνω αν λέμε, αν

κάψτε ένα πιάνο κι ένα μπουφάν.

 

Καίτε ένα αμάξι κάθε δειλινό

θέλω και τάξη, θέλω και χαμό.

 

Δε θέλω φιέστες ούτε φωνές

τρεις μαζορέτες μ’ άσπρες στολές,

ξανθούλες.

 

Και κάποια μπάντα στο πουθενά

να παίζει “τα θερινά σινεμά”.

 

Θέλω ένα πάρτι μες στο γκαζόν

κάποια Τετάρτη ίσως μ’ άπειρα γκαρσόν.

 

Θα `χει ποτά για όλους πιειτε ένα τζιν

δύο βότκες και δε θέλω μαύρα μόρτες

θέλω μπλου-τζιν.

 

Κούφια η ώρα, 1990 Λουκιανός Κηλαηδόνης, από το άλμπουμ Γιατί θα γίνω μαραγκός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News