ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μαρξ προέβλεψε ένα ιδιαίτερο είδος νομισματικής κρίσης

Ο Μαρξ προέβλεψε ένα ιδιαίτερο είδος νομισματικής κρίσης

Όπως μας θυμίζει ο Stefan Eich στο βιβλίο του The currency of politics, ο Karl Marx εξήγησε ότι υπήρχε ένα ιδιαίτερο είδος νομισματικής κρίσης που μπορούσε να ξεσπάσει ανεξάρτητα, αλλά στη συνέχεια να επηρεάσει την βιομηχανία και το εμπόριο. Ο Γερμανός φιλόσοφος ισχυρίστηκε ότι τέτοιες αυτόνομες νομισματικές κρίσεις πυροδοτούνται από το χρηματικό κεφάλαιο και επηρεάζουν τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και την χρηματοοικονομική σφαίρα.

Τουλάχιστον ενάμιση αιώνα αργότερα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Federal Reserve) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –οι μόνες δύο στην πραγματικότητα συστημικά σημαντικές κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού- έχουν αναδειχθεί σε ισχυρούς θεσμούς μέσα στην παγκόσμια πολιτική οικονομία, η ανάγκη η νομισματική πολιτική να θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική εμπιστοσύνη είναι ακόμα πιο επιτακτική.

Και έτσι, όταν περιμένουμε «τα καλά οικονομικά νέα να είναι κακά νέα για τις αγορές» (Financial Times, Markets Insight, 8 Μαρτίου), χάνουμε την μεγάλη εικόνα, δηλαδή την έννοια της εμπιστοσύνης στις δημόσιες πολιτικές. Όπως το όρισε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Agustín Carstens, η εμπιστοσύνη «ουσιαστικά συνίσταται στην προσδοκία της κοινωνίας ότι οι αρχές θα δράσουν με τρόπο προβλέψιμο στην επιδίωξη προκαθορισμένων στόχων και ότι θα επιτύχουν στο έργο τους».

Στο βιβλίο του Slouching Towards Utopia, ο J Bradford DeLong σημειώνει ότι από την στενή σκοπιά του οικονομολόγου, ο πληθωρισμός είναι απλά ένας φόρος, μία εκ νέου διευθέτηση και μία σύγχυση – και ότι όλα αυτά τα στοιχεία του πληθωρισμού καταστρέφουν την εμπιστοσύνη.

Επομένως, η επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών ισοδυναμεί με την διατήρηση της έννοιας της εμπιστοσύνης. Και στο τέλος της ημέρας, αυτό θα πρέπει να θεωρείται ως «καλά νέα, τόσο για την οικονομία όσο και για τις αγορές».

 

* Ο Κωνσταντίνος Γκράβας είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου «Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης, πρόλογος: Γιάννης Στουρνάρας) και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Κεντρικές Τράπεζες» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

**Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στα αγγλικά στους Financial Times.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News