Φοβίζοντας τους απερίσκεπτους: Γιατί να κινδυνέψει κανείς για να φτάσει σε αυτό το βρετανικό νησί;
Παρότι οι ντόπιοι τον προειδοποιούσαν να αποφύγει την επικείμενη παλίρροια, ο αστυνομικός ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στο ηπειρωτικό κομμάτι.
«Μπα», φέρεται να είπε. «Είναι απλώς για να φοβίσει τους τουρίστες».
Μετά από μισή ώρα, στεκόταν στην οροφή του αυτοκινήτου του, ενώ από πάνω πετούσε ένα σωστικό ελικόπτερο, το οποίο κατέβαζε ένα βαρούλκο, ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια τον ίδιο, τη σύζυγο και το παιδί του, όπως δήλωσε ο Ίαν Κλέιτον του Εθνικού Βασιλικού Ιδρύματος Σωσιβίων Λέμβων, μίας ΜΚΟ της οποίας το σκάφος καλείται συχνά για να περισυλλέξει τους απερίσκεπτους.
Δύο φορές την ημέρα, η παλίρροια «καταπίνει» τον δρόμο που συνδέει το Ιερό Νησί (Holy Island) με την ακτογραμμή της Αγγλίας, διακόπτοντας τον δεσμό με τα ηπειρωτικά.
Κι όμως, παρά τις προειδοποιήσεις, όλο και περισσότεροι επισκέπτες «φυλακίζονται» στα οχήματά τους στον ενός χιλιομέτρου δρόμο που οδηγεί στο Holy Island, επίσης γνωστό και ως Λίντισφαρν. Κάποιοι καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το καταφύγιο ασφαλείας, το οποίο είναι σε επίπεδο άνω της στάθμης των υδάτων, ενώ άλλοι αναζητούν ασφάλεια από τα κρύα νερά της Βόρειας Θάλασσας πάνω στα αυτοκίνητά τους.
Οι περισσότεροι έχουν δει τη σήμανση, συμπεριλαμβανομένης μίας προειδοποίησης που γράφει «Αυτός μπορεί να είσαι εσύ», κάτω από μία εικόνα ενός οχήματος που έχει μισοβυθιστεί.
Παρότι κανείς δεν έχει πνιγεί πρόσφατα, όλο και μεγαλύτερος αριθμός επειγόντων περιστατικών απασχολεί τις αρχές διάσωσης.
«Είναι τόσο αναμενόμενο. Εάν έχεις μία παλίρροια το απόγευμα, ιδίως εάν είναι μεγάλη, μπορείς σχεδόν να βάλεις ξυπνητήρι την ώρα που θα σημάνει κίνδυνος, ώστε να πας και να ‘ψαρέψεις’ κάποιον από το νερό», δήλωσε ο κ. Κλέιτον, αναφερόμενος στον βομβητή του.
Το νησί θεωρείται λίκνο της Χριστιανοσύνης στη Βόρεια Αγγλία. Ιρλανδοί μοναχοί έφτασαν εκεί το 635 μετά Χριστόν, ενώ τον όγδοο αιώνα δημιουργήθηκαν τα Ευαγγέλια του Λίντισφαρν, τα σημαντικότερα εικονογραφημένα χειρόγραφα από τους Αγγλοσάξωνες που έχουν διασωθεί.
Υπάρχουν ακόμη τα ερείπια ενός μοναστηριού, καθώς και ένα κάστρο των Τυδώρ. Όταν η θάλασσα υποχωρεί, τα πουλιά αναζητούν τροφή στους υγρότοπους και εκατοντάδες φώκιες συγκεντρώνονται στην άμμο που ξεπροβάλλει από το νερό.
Όσο ζει ο Τζορτζ Ντάγκλας, ένας 79χρονος πρώην ψαράς που παρατηρεί τον αριθμό των τουριστών – ο οποίος ξεπερνά τους 650.000 το χρόνο – λέει ότι το νησί έχει αλλάξει πάρα πολύ και όχι προς το καλύτερο. «Οι μισοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα φαίνεται ότι δεν εργάζονται».
Χωρίς τουρισμό, όμως, η κοινότητα των περίπου 150 ατόμων δεν θα μπορούσε να συντηρήσει δύο ξενοδοχεία, δύο πάμπ, ένα ταχυδρομείο και ένα μικρό σχολείο, δήλωσε ο Ρόμπερτ Κουμπς, πρόεδρος του ενοριακού συμβουλίου του Holy Island.
Στο κάστρο, ο Ίαν Μόρτον από το Ripon του Γιόρκσαιρ, δήλωσε ότι είχε φτάσει λίγο πριν γίνει επικίνδυνος ο δρόμος, με την παλίρροια να αναμένεται στις 3:50.
«Τι θα γινόταν εάν έφτανες εκεί στις 3:51 ή στις 3:52 ή στις 3:55;» διερωτήθηκε, αναλογιζόμενος τις πολλές άτυχες περιπτώσεις πρόσφατα. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι στις 3:51 θα έφτανες στην άλλη άκρη, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω ποια ώρα δεν θα μπορούσες».
Copyright:
2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Διακοπές από την κόλαση; Τα Hilton τρολάρουν τα Airbnb
Ένα αεροδρόμιο σαν μία ολόκληρη πόλη: Αναβάθμιση για ένα από τα πιο εντυπωσιακά τέρμιναλ
Η καλύτερη αεροπορική εταιρεία για το 2022 και ένα βραβείο-έκπληξη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News