Ξυπόλυτος στο αεροπλάνο: Μήπως το παρακάναμε με το χαλαρό ντύσιμο;
Σε πρόσφατη πτήση μου από το Παρίσι, ξαφνικά αισθάνθηκα ότι κάτι βρισκόταν πολύ κοντά μου. Κοίταξα προς τον διάδρομο και δεν είδα τίποτα. Γυρνώντας το κεφάλι μου προς τα αριστερά, το εντόπισα. Η γυναίκα που καθόταν στο κάθισμα πίσω μου, κάπως είχε καταφέρει να σφηνώσει τα δάχτυλα του ποδιού της στο κενό της θέσης δίπλα στο αυτί μου.
Προφανώς και πρέπει όλοι να ταξιδεύουμε. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Είναι αλήθεια υπερβολή να σας ζητήσω να φοράτε παπούτσια;
Οι τουρίστες επιστρέφουν μαζικά στους αιθέρες. Πρόκειται για μία ευχάριστη εξέλιξη μετά τα δύο χρόνια πανδημίας, στη διάρκεια των οποίων ονειρευόμασταν μακρινούς προορισμούς.
Γίνεται όμως ο χρόνος που περάσαμε παγιδευμένοι με τα εσώρουχά μας στο σπίτι να διάβρωσε περαιτέρω τον διαχωρισμό μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών χώρων; Βέβαια, οι μαλλιαρές παντόφλες κανονικοποιήθηκαν προ πολλού ως αποδεκτό παπούτσι, όπως και παντελόνι πιτζάμας που φοριέται ήδη στα ψώνια.
Ωστόσο στην πορεία, η αίσθηση που επικρατούσε πριν από ένα αεροπορικό ταξίδι, ότι είναι ταυτόχρονα προνόμιο και ενδεχομένως ένα ξεχωριστό γεγονός, κάπως διαβρώθηκε. Τώρα, οι αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων στα αεροδρόμια δεν διαφέρουν και πολύ από τα αποδυτήρια.
«Παλιά, τα αεροπορικά ταξίδια ήταν εντυπωσιακά», δήλωσε η Valerie Steele, διευθύντρια του μουσείου στο Fashion Institute of Technology, αναφερόμενη σε μία εποχή πιο πολιτισμένη από τώρα, όταν οι γυναίκες φορούσαν καπέλο και γάντια για να πετάξουν και οι άνδρες φορούσαν παλτό και γραβάτα. Τώρα, τα αεροπορικά ταξίδια έχουν μετατραπεί σε έναν αγώνα για επιπλέον χώρο για τα πόδια, χώρο για αποσκευές, επιβίβαση νωρίτερα από τους άλλους και ένα πακέτο με αλμυρά σνακ.
Αν και η ταξιδιωτική εμπειρία φαίνεται εξευτελιστική – ώρες στην ουρά για το check-in, τον έλεγχο και αποσκευές σε εγκαταστάσεις με τα απολύτως απαραίτητα – είναι αυτό ένα καλός λόγος για να φερθούμε και να ντυθούμε αντίστοιχα;
Η πρακτικότητα έχει όρια. Πάρτε για παράδειγμα τη γυναίκα που πρόσφατα εντοπίστηκε στο Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες με την ογκώδη μωβ βαλίτσα. Παρότι οι ετικέτες στη βαλίτσα έδειχναν ότι είχε καταφτάσει από αλλού, η γκαρνταρόμπα της έδειχνε κάτι άλλο.
Ναι, ήταν πολύ περιποιημένη, είχε ακόμη και γαλλικό στα νύχια. Αυτό όμως που άφησε άναυδο έναν εξωτερικό παρατηρητή είναι ότι επέλεξε να φορέσει στην πτήση ένα βελούδινο μπουρνούζι και πλαστικά παπούτσια για το ντους.
«Υπάρχει αυτή η ανάγκη για άνεση σε όλες τις περιστάσεις», δήλωσε ο Josh Peskowitz σχεδιαστής ανδρικών ρούχων. «Δεν λέω ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στο αυστηρό dress code, αλλά και πάλι δεν είμαι έτοιμος για άτομα που επιβιβάζονται στο αεροπλάνο με παντελόνια πιτζάμας σαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ».
Το πρόβλημα ανακύπτει εν μέρει όταν ο κόσμος φορά πράγματα που μας υποχρεώνουν να έχουμε οπτική επαφή με μέρη του σώματος που δεν θα θέλαμε να σκεφτόμαστε. «Εάν πεις οτιδήποτε, τότε υποχρεώνεσαι γρήγορα να μπεις σε μία επιθετικά επιβεβλημένη μορφή θετικότητας απέναντι στο σώμα», δηλώνει η κα Steele. «Γίνεται θέμα δικαιωμάτων. Είναι απόλυτο δικαίωμά μου να φοράω ό,τι θέλω και δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα να μου πεις τι είναι κατάλληλο».
Κι όμως, γιατί όχι; Ίσως, απαντά η Bonnie Morrison, σύμβουλος μόδας στη Νέα Υόρκη, επειδή το κοινωνικό συμβόλαιο «έχει καταστραφεί».
Είναι ασέβεια να επιβιβαστεί κανείς σε ένα συνωστισμένο αλουμινένιο σωλήνα, όπου θα βρίσκεται κλεισμένος επί ώρες, φορώντας άνετα σορτς, κολάν ή φόρμες; Πολύ απλά, πολλοί μπορεί να σκεφτούν όχι. Και τα ανοιχτά παπούτσια και τα σανδάλια;
«Εγώ θέτω το όριο στους ξυπόλυτους«, δήλωσε ο Pelayo Diaz, ο οποίος ακολουθεί τη μόδα. «Να ντύνεστε όμορφα, εάν όχι για τον εαυτό σας, τότε για εμάς τους υπόλοιπος», δήλωσε ο κ. Diaz. «Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φοράτε κάλτσες. Εξάλλου, εμείς είμαστε αυτοί που υποχρεωνόμαστε να σας κοιτάμε».
Copyright:
2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Από τις πιτζάμες στα κοστούμια: Το dress code επιστρέφει στα εστιατόρια
Λέγε με Manolo Blahnik – επιτέλους!‘
Πόλεμος για τους ξυπόλητους επισκέπτες: Εσείς βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στο σπίτι;
Απελπισία στην Καστοριά: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταστρέφουν τους γουναράδες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News