Πιστεύετε ότι ο πληθωρισμός του 12% είναι κακός; Πώς είναι στο 90%
Ο Eduardo Rabuffetti είναι από την Αργεντινή και επισκέφθηκε τις ΗΠΑ μία φορά το 1999. Κι όμως, κατά πάσα πιθανότητα έχει δει το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων περισσότερες φορές από την πλειονότητα των Αμερικανών.
Υποστηρίζει ότι μπορεί να ξεχωρίσει ένα πλαστό, μόνο πιάνοντάς το. Και αρκετές φορές έχει περπατήσει στους δρόμους του Μπουένος Άιρες με δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά δολάρια πάνω του.
Αυτό συνέβη διότι ο κ. Rabuffetti, κτηματομεσίτης ο οποίος δημιούργησε δύο κτίρια γραφείων στο Μπουένος Άιρες, αγόρασε την έκταση γης για τα δύο αυτά κτίρια με χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων.
«Εδώ, εάν ο άλλος δεν μπορεί να δει τα αληθινά χρήματα, κανείς δεν υπογράφει τίποτα», δήλωσε.
Σχεδόν κάθε μεγάλη επένδυση στην Αργεντινή – γη, σπίτια, αυτοκίνητα – γίνεται με ψηλές στοίβες σε αμερικανικό νόμισμα. Για να αποταμιεύσουν, οι κάτοικοι της Αργεντινής αποθηκεύουν τα χαρτονομίσματα σε παλιά ρούχα, κάτω από το πάτωμα και σε ανθεκτικά χρηματοκιβώτια πίσω από κλειδωμένες πόρτες και στα υπόγεια. Χρησιμοποιούν τόσο πολύ το αμερικανικό νόμισμα, που μερικές φορές καταλήγουν κατά λάθος στα σκουπίδια.
Το δολάριο είναι «βασιλιάς» στην Αργεντινή, διότι η αξία του πέσο Αργεντινής έχει διολισθήσει, ιδίως πρόσφατα. Πριν από ένα χρόνο, περίπου 180 πέσος θα αγόραζε 1 δολάριο στη μαύρη αγορά, η οποία αξιοποιείται ευρέως. Τώρα, χρειάζονται 298 πέσος για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο. Με το πέσο να διολισθαίνει, οι τιμές αυξάνονται, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη διαφορά. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός εκεί, που ήδη έφτασε το 64% φέτος, θα φτάσει το 90% μέχρι το Δεκέμβριο.
Οι κάτοικοι ξοδεύουν τα πέσος τους με το που τα πάρουν στα χέρια τους. Αγοράζουν τα πάντα σε δόσεις, από τηλεοράσεις μέχρι αποφλοιωτές πατάτας. Δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες. Σπάνια χρησιμοποιούν πιστωτικές. Και έπειτα από χρόνια συνεχόμενων αυξήσεων στις τιμές, δεν έχουν ιδέα για το πόσο θα έπρεπε να κοστίζουν τα πράγματα.
Το 2017, οι τιμές είχαν αυξηθεί τόσο πολύ που η Αργεντινή διπλασίασε την αξία του ακριβότερου χαρτονομίσματος στα 1.000 πέσος, το οποίο τότε άξιζε περίπου 58 δολάρια στη μαύρη αγορά. Τώρα, αυτό το χαρτονόμισμα έχει αξία περίπου 3,45 δολάρια – σχεδόν στην τιμή ενός Big Mac. Ένα iPhone μπορεί να φτάσει τώρα τουλάχιστον το 1 εκατ. πέσος.
φωτ. Sebastian Lopez for The New York Times
Ο Oscar Benitez διαχειρίζεται ένα κατάστημα με εργαλεία, στο μέγεθος μίας μεγάλης ντουλάπας. Πουλά 80,000 διαφορετικά προϊόντα και δεν έχει καθόλου καλή αίσθηση της τιμής τους. Αυτό συμβαίνει διότι η τιμή αλλάζει κάθε μερικές ημέρες, αναβαθμίζεται με μία λίστα που στέλνεται στους προμηθευτές, την οποία και ελέγχει στον υπολογιστή του κάθε φορά που κάνει μία πώληση. Γενικά, αποφεύγει να βάζει τιμές πάνω στα προϊόντα.
Δείχνει ένα ψαλίδι, το οποίο ο προμηθευτής του λέει ότι τώρα θα έπρεπε να κοστίζει 600 πέσος. «Πριν από ένα μήνα κόστιζε 400 πέσος», δήλωσε, κοιτώντας τη λίστα του. «Πριν από ένα χρόνο, έκανε 120 πέσος».
Αφότου η Adela Castillo και ο σύζυγός της έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετέτρεψαν το σπίτι τους, το οποίο βρίσκεται σε μία από τις φτωχότερες γειτονιές του Μπουένος Άιρες, σε κατάστημα πώλησης τσιμέντου, ασβεστόλιθου, μπογιάς και γυψοσανίδων.
Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς, χρειαζόταν έναν ανυψωτή (κλαρκ). Για να αγοράσει έναν, χρειαζόταν 15.000 δολάρια σε μετρητά.
Μία τράπεζα δεν θα έδινε με τίποτα τέτοιο δάνειο, αλλά είχε έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος είχε τόσα χρήματα φυλαγμένα και της τα δάνεισε.
Η κα. Castillo αγόρασε τον ανυψωτή. Έπειτα, η αξία του πέσο συνέχισε να καταρρέει.
«Θέλει να τον αποπληρώσω σε δολάρια. Δεν θέλει πέσος», δήλωσε. Με κάθε πτώση στην αξία του πέσο, το χρέος της ουσιαστικά διογκωνόταν.
«Είναι μία κακή κατάσταση», δήλωσε. Δεν ήταν σίγουρη πώς θα τον αποπληρώσει.
Με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει, οι λεγόμενες ομάδες «trueque», οι οποίες ουσιαστικά κάνουν ανταλλαγές με παζάρια, αυξάνονται.
Μία από τις περασμένες Κυριακές, σχεδόν 100 άτομα έσπευσαν σε περίπου 25 τραπέζια, ανταλλάσσοντας τα πάντα, από χρησιμοποιημένα ρούχα μέχρι σπιτική ζύμη πίτσας. Για να ολοκληρώσουν τις ανταλλαγές, χρησιμοποιούσαν «créditos», το νόμισμα της ομάδας, το οποίο εκτυπώνεται σε λευκό χαρτί.
Κάποια στιγμή, μία από τους οργανωτές, η Karina Sanchez που πουλούσε καλλυντικά, έβγαλε μία ανακοίνωση. Αντάλλαζαν παλιότερα créditos με χαμηλότερη αξία για νεότερα και μεγαλύτερα créditos. Έδειξε πολύ παλιότερα χαρτονομίσματα που άξιζαν μισό crédito. Πέρυσι, έβγαλαν ένα χαρτονόμισμα 1.000 créditos.
Ναι, είπε η κα. Sanchez, το crédito ανεβαίνει μαζί με τον πληθωρισμό.
Copyright:
2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Κανείς δεν έχει ανοσία στον πληθωρισμό: Οι 20 ακριβότερες πόλεις για πλουσίους
Η μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους – Μέχρι που η Ελλάδα έσπασε τα «κοντέρ»
Τι σημαίνει ένα ισχυρό δολάριο για τον υπόλοιπο κόσμο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News