Αποχώρηση Ντράγκι: Ευθραυστη η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στον Πούτιν
Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι επιβιβάστηκε σε ένα βραδινό τρένο με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, με προορισμό το Κίεβο στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεσμεύτηκαν για άλλη μία φορά στην απόφασή τους να στηρίξουν την Ουκρανία έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Ο κ. Ντράγκι έκανε την χώρα του – αν και βαριά χρεωμένη και με έντονη πολιτική αστάθεια – έναν εταίρο ίσο με τις πιο σημαντικές δυνάμεις της Ευρώπης. Θεμέλιο της επιτυχίας αυτής ήταν η εξειδίκευσή του στα οικονομικά και η πεποίθησή του ότι ο πόλεμος της Ρωσίας αποτελεί μία υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και της αξίες της.
Όλα αυτά πλέον βρίσκονται στον αέρα, αφού μία επανάσταση των λαϊκιστικών κομμάτων, με οπορτουνιστικά κίνητρα για ανάληψη της εξουσίας, κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση του κ. Ντράγκι. Έκτακτες εκλογές ανακοινώθηκαν για τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το φθινόπωρο κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει συνασπισμός μεταξύ ακροδεξιών εθνικιστών και λαϊκιστών.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι έχει προκαλέσει ανησυχίες, οι οποίες υπερπηδούν τα σύνορα της Ιταλίας, σχετικά με την ζημία που μπορεί να προκαλέσει στην ενότητα της Δύσης μία ιταλική κυβέρνηση πιο φιλική προς τη Ρωσία και λιγότερη δεσμευμένη με την Ε.Ε. Προβληματική είναι και η χρονική στιγμή, αφού η Δύση αντιμετωπίζει ενδεχομένως τις μεγαλύτερες απειλές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την οικονομία από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ανέκαθεν η Ιταλία διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο κ. Ντράγκι έβαλε στόχο να σπάσει αυτό τον κρίκο. Εκμεταλλεύθηκε την σχέση του με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζένετ Γέλλεν, προκειμένου να επιβληθούν οι κυρώσεις στην ρωσική κεντρική τράπεζα.
Άσκησε πίεση στους συμμάχους του να συμφωνήσουν ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να είναι μέλος της Ε.Ε.
Τις ημέρες πριν την ψηφοφορία στην Γερουσία, η οποία και οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησής του, ο κ. Ντράγκι επισκέφθηκε την Αλγερία, ώστε να ανακοινώσει μία συμφωνία στο φυσικό αέριο, με την οποία η χώρα θα αντικαταστήσει την Ρωσία ως τον μεγαλύτερο πάροχο στην Ιταλία.
Αυτές οι επιτυχίες βρίσκονται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή, μετά από την επανάσταση εντός του συνασπισμού του από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, η οποία οδήγησε σε έναν αγώνα για ανάληψη ισχύος από τους συντηρητικούς, τους ακροδεξιούς λαϊκιστές και τους εθνικιστές.
Εγκατέλειψαν τον κ. Ντράγκι στην ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα, οι κάλπες δείχνουν ότι ενδέχεται να επικρατήσουν στις εκλογές.
Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, συνδυαστικά έχουν την στήριξη από τουλάχιστον το 45% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα προγνωστικά.
φωτ. Guglielmo Mangiapane/Reuters
Αυτό προκαλεί ανησυχία σε πολλούς επικριτές της Ρωσίας.
Ο κ. Σαλβίνι είχε φορέσει μπλουζάκια με το πρόσωπο του κ. Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το κόμμα του υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του Πούτιν το 2017.
Ο Ρενάτο Μπρουνέτα, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας, δήλωσε ότι η Ιταλία έχει χάσει την επιρροή της στην Ευρώπη και ότι η ήπειρος θα υποφέρει για την απώλεια του Ντράγκι.
«Η Ευρώπη», δήλωσε, «έχει αποδυναμωθεί».
Copyright:
2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Ντράγκι: Ποιος είναι πραγματικά ο «Σούπερ Μάριο» – Η ζωή, το έργο και τα χόμπι του
Δέκα χρόνια μετά το «ό,τι χρειαστεί»: Η Ιταλία ξανά σε κρίση
Οι τρεις λέξεις που έσωσαν το ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News