Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Γερμανών με την μπύρα; Τα μπουκάλια
Ο Stefan Fritsche, ο οποίος διαχειρίζεται μία γερμανική ζυθοποιία εκατονταετίας στην πόλη Neuzelle κοντά στα πολωνικά σύνορα, είδε τον λογαριασμό φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 400% τον τελευταίο χρόνο. Ο λογαριασμός ρεύματος ανέβηκε 300%. Και πληρώνει περισσότερο από ποτέ για το κριθάρι.
Ωστόσο, ο κλιμακούμενος πληθωρισμός στην ενέργεια και τα σιτηρά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ μικρά προβλήματα σε σχέση με την τεράστια δοκιμασία που αντιμετωπίζει η ζυθοποιία του κ. Fritsche και πολλές ακόμη σε ολόκληρη τη Γερμανία: η έλλειψη μπουκαλιών μπύρας.
«Η τιμή των μπουκαλιών έχει εκτοξευθεί», δήλωσε ο κ. Fritsche.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι δεν υπάρχει μπουκάλια. Οι περίπου 1.500 ζυθοποιίες της Γερμανίας έχουν περίπου τέσσερα δισ. γυάλινα ποτήρια, τα οποία επιστρέφονται, σε κυκλοφορία. Οι πελάτες πληρώνουν επιπλέον 8 σεντ για κάθε μπουκάλι και τα παίρνουν πίσω όταν επιστρέφουν το μπουκάλι. Ενώ το σύστημα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, έχει ένα πρόβλημα: να πείσει τον κόσμο να επιστρέψει τα μπουκάλια. Το να μεταφέρει κανείς κούτες με μπουκάλια στο κατάστημα μπορεί να γίνει κουραστικό. Επομένως, πολλοί συνηθίζουν να τα μαζεύουν μέχρι να μην έχουν άλλο χώρο ή να χρειάζονται χρήματα.
«Είναι καταστροφικό για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Fritsche. Η ζυθοποιία που διαχειρίζεται πουλά το 80% της μπύρας σε μπουκάλια. (Λόγω ενός νόμου για την ανακύκλωση, τα περισσότερα μπουκάλια στην εγχώρια αγορά έρχονται σε μπουκάλια, όχι σε τενεκεδάκια).
Ο Holger Eichele, επικεφαλής της εθνικής ένωσης ζυθοποιών, έχει ενθαρρύνουν τους Γερμανούς να επιστρέφουν τα άδεια μπουκάλια. Οι ζυθοποιοί δεν θέλουν να ξεμείνουν ενόψει του καλοκαιριού, καθώς η υψηλή θερμοκρασία, τα μπάρμπεκιου και τα φεστιβάλ αυξάνουν τις πωλήσεις.
φωτ. Patrick Junker/The New York Times
Ενώ οι ζυθοποιοί αγοράζουν γυαλί από διάφορες χώρες της Ευρώπης, τα εργοστάσια γυαλιού στην Ουκρανία, έναν σημαντικό προμηθευτή, έχουν κλείσει λόγω πολέμου. Οι κυρώσεις έχουν αποκόψει τις προμήεθειες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η τιμή των μπουκαλιών που φτιάχνονται αλλού έχει αγγίξει το ρεκόρ των 15 έως 20 σεντ το καθένα, διότι η δημιουργία μπουκαλιών από γυαλί απαιτεί πολλή ζέστη και οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί.
Η βιομηχανία της μπύρας στη Γερμανία αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, όπως την έλλειψη οδηγών φορτηγού και τις υψηλές τιμές καυσίμων.
Η μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας, το Radeberger Group, αύ ξησε τις τιμές κατά 8,5 ευρώ ανά εκατόλιτρο μπύρας, περίπου 6%. Αυτό σημαίνει για τους καταναλωτές ότι πληρώνουν μεταξύ 32 και 63 σεντ περισσότερο ανά κιβώτιο.
Μέχρι στιγμής ο κ. Fritsche έχει κρατήσει τις τιμές της μπύρας του σταθερές, αλλά αναμένει ότι θα πρέπει να τις αυξήσει φέτος, ενδεχομένως έως και 30%.
Το να σπρώχνει κανείς τα όρια είναι απαραίτητο για να επιβιώσει σε ένα σκληρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, είπε ο ίδιος. Η ζυθοποιία έχει ένα μπουκάλι Black Abbot, το οποίο έχει ευλογήσει ο Πάπας Φραγκίσκος. Αυτό το μπουκάλι το βουτούν σε κάθε φρέσκια παραγωγή Black Abbot. Αυτό που επίσης βοηθά είναι μία ματιά σε βάθος στην ιστορία μίας επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1589.
«Ναζί, Κομουνιστές, πραξικοπήματα – στο παρελθόν, τα είχαμε δει λίγο πολύ όλα», δήλωσε ο κ. Frietsche. «Και επιβιώσαμε από όλα. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό».
Copyright:
2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Ελιγμοί γύρω από τις κυρώσεις: Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Ρωσία
Ο καφές της… παρηγοριάς: Πού στοιχίζει στο χέρι μέχρι και 4,5 ευρώ
Απειλείται το αγαπημένο street food των Βρετανών: Στα όρια της κατάρρευσης λόγω πολέμου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News