The New York Times Τετάρτη 22/06/2022, 07:34
THE NEW YORK TIMES

Ελιγμοί γύρω από τις κυρώσεις: Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Ρωσία

Ελιγμοί γύρω από τις κυρώσεις: Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Ρωσία

Ο Yevgeny Shumilkin επέστρεψε στη δουλειά του. Για να προετοιμαστεί, ξήλωσε το «Μ» από τη μπλούζα του με το σήμα της McDonald’s και κάλυψε το «Μ» στη ζακέτα του με μία κονκάρδα με τη ρωσική σημαία.

«Θα είναι τα ίδια ψωμάκια», υποσχέθηκε ο κ. Shumilkin, ο οποίος κρατά τον εξοπλισμό σε ένα εστιατόριο στη Μόσχα. «Απλώς υπό διαφορετικό όνομα».

Τα εστιατόρια της McDonald’s έχουν ανοίξει ξανά στη Ρωσία, αλλά χωρίς τις χρυσές αψίδες.

Αφότου ο αμερικανικός κολοσσός fast-food αποχώρησε αυτή την άνοιξη, ως αντίποινα για την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ένας τιτάνας του κλάδου του πετρελαίου από τη Σιβηρία, ο Aleksandr Govor, αγόρασε τα 840 ρωσικά καταστήματα. Επειδή σχεδόν όλα τα υλικά προέρχονται από τη Ρωσία, όπως δήλωσε, τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν λίγο πολύ τα ίδια πιάτα.

Η μανούβρα αυτή μπορεί να δουλέψει – αποδεικνύοντας και την εξαιρετικά μεγάλη ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας έναντι του μπαράζ κυρώσεων που έχει εξαπολύσει η Δύση. Έχει καταστεί σαφές ότι οι κυρώσεις – και ο χείμαρρος εταιρειών δυτικών επιχειρήσεων που εθελοντικά αποχώρησαν από τη Ρωσία – απέτυχαν να αποδυναμώσουν την οικονομία ή να πυροδοτήσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις εναντίον του Πούτιν.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων έχει μόλις αρχίσει να φαίνεται. Η ποιότητα ζωής στη Ρωσία έχει αρχίσει ήδη να φθίνει, όπως λένε οικονομολόγοι και επιχειρηματίες, και η κατάσταση ενδέχεται να γίνει χειρότερη, καθώς ο όγκος των εισαγωγών μειώνεται και περισσότερες επιχειρήσεις ανακοινώνουν απολύσεις.

Ωστόσο, η οικονομική διολίσθηση δεν είναι τόσο απότομη όσον ανέμεναν κάποιοι ειδικοί. Ο δείκτης PMI του S&P Global, τον οποίο η διεθνής οικονομία παρακολουθεί στενά, καταγράφει ότι η ρωσική μεταποίηση αναπτύχθηκε τον Μάιο για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας επιτρέπουν στο Κρεμλίνο να χρηματοδοτεί τον πόλεμο, ενώ αυξάνει τις συντάξεις και τους μισθούς, ώστε να καθησυχάσει τους Ρώσους. Τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος.

Επιπλέον, ορισμένες προσεγμένες κινήσεις από την Κεντρική Τράπεζα απέτρεψαν έναν πανικό στις αγορές μετά την εισβολή και βοήθησαν το ρούβλι να ανακάμψει από την αρχική του κατάρρευση. Τα ράφια στα καταστήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό γεμάτα χάρη στα τεράστια αποθέματα και τις εναλλακτικές διόδους εισαγωγών, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσω χωρών όπως η Τουρκία και το Καζακστάν – και το γεγονός ότι οι Ρώσοι καταναλωτές ψωνίζουν λιγότερο.

Ελιγμοί γύρω από τις κυρώσεις: Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Ρωσία-1

φωτ. Maxim Shipenkov/EPA

Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με νέους επιχειρηματίες στις 9 Ιουνίου σε μία διοργάνωση, στην πιο πρόσφατη προσπάθειά του να δείξει ότι θέλει η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και το διεθνές εμπόριο να κινείται. Ακόμη και εάν η Δύση δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία, επέμεινε, θα το κάνει ο υπόλοιπος κόσμος.

Τα προϊόντα πολυτελείας και τα Iphone είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα, αλλά πιο ακριβά, καθώς έρχονται δια θαλάσσης από την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Οι φτωχοί έχουν επηρεαστεί από τις κλιμακούμενες τιμές, αλλά θα επωφεληθούν από την αύξηση της τάξης του 10% στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, την οποία ανακοίνωσε ο κ. Πούτιν τον περασμένο μήνα.

Η αστική μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε περισσότερο από την οικονομική αναστάτωση. Είναι δυσκολότερο πλέον να βρει κανείς ξένα προϊόντα και υπηρεσίες, οι εργοδότες της Δύσης απομακρύνονται και τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πιο δύσκολα και απαγορευτικά ακριβά.

Το ρούβλι είναι ισχυρό, εν μέρει διότι η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση εκτοξεύθηκε μετά την χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία. Τον Ιούνιο, η ρωσική κυβέρνηση αναμένει απροσδόκητα κέρδη τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων λόγω των υψηλότερων από το προσδοκώμενο ενεργειακών τιμών, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, οι Ρώσοι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερο – ενισχύοντας περισσότερο το ρούβλι και δίνοντας στι ρωσικές εταιρείες χρόνο να δημιουργήσουν νέες διόδους εισαγωγών.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ωστόσο ότι τα χειρότερα για την οικονομία ίσως έπονται. Για παράδειγμα, είναι αβέβαιο πώς οι ρωσικές εταιρείες θα μπορέσουν να αποκτήσουν μικροτσίπ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μία τεράστια γκάμα προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά την McDonald’s, στις 12 Ιουνίου – την Ημέρα της Ρωσίας – ο κ. Govor προχώρησε στην επανεκκίνηση της λειτουργίας 15 καταστημάτων. Η αλυσίδα θα λειτουργεί υπό το όνομα Vkusno-i tochka και το νέο λογότυπο λέγεται ότι αναπαριστά ένα χάμπουργκερ και πατάτες τηγανητές.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η κρυφή σως είναι συνταγή της McDonald’s, το Big Mac δεν θα υπάρχει στο μενού.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Ρωσία έκανε το ρούβλι παγκόσμιο πρωταθλητή

Ρωσία: Αποκαλυπτήρια για το νέο logo της McDonald’s

Ρωσία: Σε υψηλό επτά ετών το ρούβλι – Θα τεθεί στόχος για την ισοτιμία του;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News