The New York Times Τετάρτη 15/06/2022, 07:37 MATT FUCHS
THE NEW YORK TIMES

Μία εικονική βόλτα στη γειτονιά των παιδικών χρόνων: Η επαναστατική θεραπεία για τη μνήμη

Μία εικονική βόλτα στη γειτονιά των παιδικών χρόνων: Η επαναστατική θεραπεία για τη μνήμη

Η μνήμη του 76χρονου John Faulkner είχε ήδη ξεκινήσει να φθίνει προτού εισαχθεί στο κέντρο υποβοηθούμενης διαβίωσης και φροντίδας της μνήμης Central Parke στο Μέισον του Οχάιο. Προηγουμένως ήθελε να ταξιδεύει συνεχώς, αλλά η φθίνουσα νοητική του κατάσταση τον υποχρέωσαν να σταματήσει. Όταν εν τέλει έφτασε στο Central Parke, καθόταν στο δωμάτιό του επί ώρες, όπως δήλωσε η Esther Mwilu, η οποία οργανώνει δραστηριότητες για τους ασθενείς.

Το σχέδιο θεραπείας για το άγχος του, το οποίο συνδέεται με την άνοια, περιλαμβάνει αντιψυχωσικά φάρμακα και συνεδρίες αναπόλησης, μία πρακτική δεκαετιών, όπου οι γηραιότεροι έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με πράγματα από το παρελθόν, μέσω μουσικής ή φωτογραφιών για παράδειγμα, ώστε να φέρουν στο μυαλό αναμνήσεις και να αισθανθούν χαρά.

Ο κ. Faulkner δεν ένιωθε ιδιαίτερα νοσταλγικός. Έτσι, το προσωπικό στο Central Parke προσπάθησε ξανά τις συνεδρίες χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα. Ενόσω έρευνες δείχνουν ότι η παραδοσιακή θεραπεία αναμνήσεων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευεξία των ηλικιωμένων, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να καταστήσει τη θεραπεία πιο διεισδυτική και αποτελεσματική.

Βάζοντας τα γυαλιά του VR, ο κ. Faulkner μπορούσε να περιηγηθεί εικονικά στους Λόφους Moher στην Ιρλανδία, όπως είχε κάνει και αρκετά χρόνια νωρίτερα με τη σύζυγό του.

Τώρα, έπειτα από τρεις μήνες, έχει κάθε Δευτέρα μία συνεδρία για την θεραπεία με εικονική πραγματικότητα. Η κα Mwilu δήλωσε ότι χρειάζεται λιγότερα φάρμακα και είναι πιο κοινωνικός.

Ειδικοί λένε ότι οι ηλικιωμένοι που βλέπουν ύφεση στην βραχυπρόθεσμη μνήμη τους συχνά αισθάνονται επιβεβαίωση όταν ανακαλούν το μακρινό παρελθόν. Οι έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία με εικονική πραγματικότητα βελτιώνει τη διάθεση, την επαφή και την νοητική κατάσταση, κινητοποιώντας μία νοητική δραστηριότητα.

Τα κέντρα αποκατάστασης μπορούν να πληρώνουν εταιρείες, ώστε να αποκτήσουν γυαλιά και για την πρόσβαση σε μία βιβλιοθήκη εικονικών εμπειριών, εκ των οποίων πολλές είναι σχεδιασμένες συγκεκριμένα για θεραπευτικούς σκοπούς. Οι συγγενείς μπορούν επίσης να μαγνητοσκοπούν ένα βίντεο 3-D για κάποια διοργάνωση, όπου ο ασθενής θα μπορεί να παρευρεθεί εικονικά, ώστε να ενισχύσει τη μνήμη του.

Μία εικονική βόλτα στη γειτονιά των παιδικών χρόνων: Η επαναστατική θεραπεία για τη μνήμη-1

φωτ. Rendever

Η Dorothy Yu μετέτρεψε σε εικονικούς τους δρόμους γύρω από το University of Missouri, ώστε ο πατέρας της να μπορεί να δει τον χώρο, όπου δούλευε ως καθηγητής. Τώρα, είναι ασθενής στο Γηροκομείο Maplewood στη Μασαχουσέτη και η θεραπεία τον βοηθά να θυμηθεί τη δουλειά που έκανε.

Προκειμένου να συμμετάσχει κανείς στη θεραπεία εικονικής πραγματικότητας, πρέπει να έχει μία συσκευή που θυμίζει γυαλιά και καλύπτει τα μάτια. Ο Davis Park, αντιπρόεδρος του Front Porch Center for Innovation and Wellbeing, μίας ΜΚΟ η οποία φέρνει τεχνολογικά μέσα σε κοινότητες ηλικιωμένων, είπε ότι κάποιος με άνοια μπορεί να αναστατωθεί όταν τα μάτια του καλύπτονται ή να δυσκολεύεται να αντιληφθεί τον σκοπό της συσκευής.

Η Tamara Afifi, ερευνήτρια στο University of California, Santa Barbara, εξετάζει τεχνολογίες, οι οποίες θα επιτρέπουν σε συγγενείς να κάνουν εικονικά ταξίδια με τους ασθενείς. Η Eileen Rayden, μία 91χρονη ένοικος στο Maravilla Senior Living στη Σάντα Μπάρμπαρα, συμμετείχε στην έρευνά της. Η ίδια και ο γιος της, ο 66χρονος Eddie Rayden, περιηγήθηκαν στην παλιά γειτονιά της στο Κλίβλαντ του Οχάιο, ενώ αυτός βρισκόταν στο Rode Island.

«Του έδειξα πού παίζαμε κουτσό και κάναμε έλκηθρο το χειμώνα», δήλωσε η Tamara. «Ήταν σημαντικό να ξέρει το σπίτι που είχαμε και τη γειτονιά. Ήταν η παιδική μου ηλικία. Μου θύμισε υπέροχες αναμνήσεις».

Η Ruth Grande, εκτελεστική διευθύντρια στο Maravilla, δήλωσε ότι τα ενήλικα τέκνα μπορούν να «σταματήσουν να είναι κηδεμόνες για 30 λεπτά», όταν έχουν αυτές τις εμπειρίες. «Θυμούνται πώς είναι να απολαμβάνουν την παρέα με τον συγγενή τους», σημείωσε.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει συναίσθηση; Οι 5 φράσεις που έπεισαν τον μηχανικό της Google

Optimus: Το ρομπότ του Elon Musk θα κάνει σύντομα τα ψώνια μας

Έχετε κατάθλιψη; Ο υπολογιστής ξέρει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News