Γκαλερί ή αεροδρόμιο; «Αέρας» Νέας Υόρκης πριν ακόμη φτάσεις στην πόλη
Στις 4 Ιουνίου, όταν άνοιξε το τέρμιναλ C της Delta Air Lines στο αεροδρόμιο La Guardia, η Νέα Υόρκη δεν απέκτησε μόνο ένα νέο κέντρο για μεταφορές, αλλά και έναν σημαντικό προορισμό για την τέχνη.
«Τα αεροδρόμια είναι οι πύλες για μία περιοχή – οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν πού βρίσκονται», δήλωσε ο Rick Cotton, επικεφαλής της αρμόδιας αρχής της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, η οποία διαχειρίζεται το La Guardia. «Η δημόσια τέχνη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της οπτικής της ανέγερσης μίας νέας αστικής δομής».
Τα μόνιμα μεγάλα έργα από τους Mariam Ghani, Rashid Johnson, Aliza Nisenbaum, Virginia Overton, Ronny Quevedo και Fred Wilson – όλοι καλλιτέχνες από τη Νέα Υόρκη – έχουν καταστεί νέο σήμα κατατεθέν της πόλης μέσω του τέρμιναλ.
*φωτ. Justin Kaneps/The New York Times
Τα νέα έργα, τα οποία ανέθεσε στους καλλιτέχνες η Delta σε συνεργασία με το Queens Museum και είναι μέρος ενός καλλιτεχνικού προγράμματος 12 εκατ. δολαρίων, εκτίθενται στο La Guardia μαζί με άλλα πρότζεκτ.
Για το τέρμιναλ B το La Guardia Gateway Partners μαζί σε συνεργασία με το Public Art Fund, μία ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην τέχνη, ανέθεσαν τέσσερα έργα στο πλαίσιο μίας επένδυσης 10 εκατ. δολαρίων, η οποία παρουσιάστηκε το 2020. Μία τοιχογραφία από τον James Brooks στο τέρμιναλ Α αποτυπώνει το αποκορύφωμα της περιόδου του WPA (Work Progress Administration), το πρόγραμμα που είχε εγκαινιάσει η κυβέρνηση Ρούζβελτ μετά το κραχ του 1923 για να καταπολεμήσει την ανεργία των καλλιτεχνών, αναθέτοντάς τους έργα μεγάλης εμβέλειας. Επίσης, ένα γλυπτό ύψους 12 μέτρων από τον Richard Lippold, το οποίο στόλιζε επί δεκαετίες το Lincoln Center, θα καταστεί κεντρικό κομμάτι ενός κεντρικού προθαλάμου (atrium).
Η Delta ήθελε τα έργα τέχνης στο τέρμιναλ να έχουν ως επίκεντρο τη Νέα Υόρκη «και να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία (diversity) της εταιρείας μας», δήλωσε ο Ryan Marzullo, υψηλόβαθμο στέλεχος στην αεροπορική, που επιβλέπει το πρόγραμμα αξίας 4 δισ. δολαρίων στο τέρμιναλ C.
Για τους καλλιτέχνες, ήταν μία ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους με μεγαλύτερο μέγεθος έργων και με πειραματισμό, δήλωσε η Sally Tallant, επικεφαλής του Queens Museum. «Όλα αυτά τα έργα τέχνης δείχνουν τι σημαίνει να ζει κανείς στη Νέα Υόρκη», δήλωσε.
Copyright:
2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία
Ο προπάτορας των NFT: Μια απόδειξη για ένα αόρατο έργο τέχνης
Η αγορά τέχνης βγήκε από την εντατική
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News