The New York Times Τετάρτη 25/05/2022, 07:49
THE NEW YORK TIMES

Το δίλημμα στην «κρυψώνα» των βαθύπλουτων στις Άλπεις

Το δίλημμα στην «κρυψώνα» των βαθύπλουτων στις Άλπεις

Κρυμμένα ανάμεσα στα χιονισμένα βουνά περίπου μία ώρα οδικώς Βόρεια του Μονάχου, τα χωριά γύρω από την λίμνη Τέγκερνζεε των Άλπεων αποτελούν εδώ και αιώνες μία «παιδική χαρά» για τους βαθύπλουτους – είτε πρόκειται για Βαυαρούς βασιλιάδες, Ρώσους τσάρους, ελίτ των Ναζί είτε για ποπ σταρ.

Η περιοχή έγινε πόλος έλξης όχι μόνο για την θέα, αλλά και για το κλίμα διακριτικότητας, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει αγαπημένος προορισμός και για Ρώσους ολιγάρχες.

«Αυτή η κοιλάδα έχει γίνει κρυψώνα όχι μόνο για τους πλουσίους, αλλά και για τους πολύ αδιαφανείς», δηλώνει ο Martin Calsow, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, ο οποίος ζει στην πόλη Τέγκερνζεε και βασίζει τις ιστορίες του εκεί. «Ζούμε από αυτούς, είναι η πηγή του πλούτου μας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν το σχολιάζουμε, όλοι μπορούν να ευδοκιμήσουν. Είναι ένα τρόπον τινά σιωπηρό συμβόλαιο».

Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – και οι συνεπαγόμενες κυρώσεις, οι οποίες στοχεύουν στη ρωσική ελίτ – έχει αναστατώσει την ηρεμία, προκαλώντας ερωτήματα εάν είναι σωστό να αγνοήσει κανείς την πηγή του πλούτου όσων έχει φιλοξενήσει η περιοχή.

Τουλάχιστον, αυτός είναι ο στόχος του Thomas Tomaschek, βουλευτή των Πράσινων και μέλους του συμβουλίου της Ρόταχ Έγκερν, ενός χωριού στην Τέγκερνζεε, όπου ορισμένοι επιφανείς Ρώσοι ολιγάρχες διατηρούν «κρυψώνες» επί της λίμνης. Έχει ασκήσει πιέσεις στην ομοσποδιακή κυβέρνηση να κατασχέσει ή να «παγώσει» τα περιουσιακά τους στοιχεία – ένα εγχείρημα δύσκολο, δεδομένου ότι οι χρηματοοικονομικές ασπίδες είναι μέρος του lifestyle των βαθύπλουτων.

«Έχουμε ένα ηθικό δίλημμα εδώ με αυτούς τους ολιγάρχες», δήλωσε ο κ. Tomaschek. Έχει στοχεύσει στον Άλισερ Ουζμάνοφ, τον Ουζμπέκο μεγιστάνα και εταίρο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Ουζμάνοφ έχτισε την περιουσία του από τον κλάδο των μετάλλων και της εξόρυξης και κατέχει τρεις βίλες στη λίμνη.

Το δίλημμα στην «κρυψώνα» των βαθύπλουτων στις Άλπεις-1

*Μία από τις βίλες που θεωρείται ότι ανήκουν στον Ουζμάνοφ (φωτ. Laetitia Vancon / The New York Times)

Η απόφαση για «πάγωμα» του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας συμβολίζει το πώς πολιτικοί καιι επιχειρηματίες υποχρεώθηκαν να αναγνωρίσουν ότι το μότο τους περί «μεταβολής μέσω εμπορίου» έχει θέσει σε κίνδυνο την ίδια τους τη φήμη. Ωστόσο, με βάση τα επιχειρήματα που ακούγονται στην Τέγκερνζεε, ορισμένοι οι οποίοι ευνοήθηκαν από τους δεσμούς τους με την ελίτ της Μόσχας δείχνουν πως περιμένουν απλώς να περάσει η μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί αυτή την περίοδο.

Ο κ. Ουζμάνοφ βρισκόταν στην Τέγκερνζεε, όταν προστέθηκε στην λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά, το ιδιωτικό του τζετ μπορούσε να απογειωθεί από το Μόναχο λίγες ώρες αργότερα. Στελέχη του αεροδρομίου δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το αεροπλάνο ήταν εγγεγραμμένο σε μία εταιρεία στη Νήσο του Μαν και ότι κανένας από τους επιβάτες δεν είχε χρησιμοποιήσει ρωσικό διαβατήριο.

Η ομάδα Τύπου του κ. Ουζμάνοφ δήλωσε ότι οι βίλες μεταφέρθηκαν σε καταπιστευτικό λογαριασμό πριν από χρόνια. Ο κ. Ουζμάνοφ δεν είχε καμία σχέση με την ουκρανική κρίση και δεν βρισκόταν στον στενό κύκλο του κ. Πούτιν, σημείωσε η ομάδα, προσθέτοντας ότι «οι απαιτήσεις για απαλλοτρίωση της νομίμως αποκτηθείσας περιουσίας κάποιου άλλου είναι νομικός νιχιλισμός».

Ο κ. Tomaschek διαφωνεί. Στα τέλη Μαρτίου, οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από τις βίλες του Ουζμάνοφ. Περίπου 300 άτομα συμμετείχαν, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς κατοίκους της ήσυχης περιοχής της Βαυαρίας. Ο Δήμαρχος του Ρόταχ – Έγκερν προσπάθησε να μεταπείσει τον κ. Tomaschek, ώστε να μην οργανώσει την διαμαρτυρία, λέγοντας ότι πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών». Και βέβαια τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου δεν ήταν σύμφωνα. 

Έκτοτε, ο κ. Tomaschek δήλωσε πως έχει λάβει μηνύματα μίσους και οργισμένα τηλεφωνήματα και ότι τον έχουν αποκαλέσει «ναζιστικό γουρούνι».

Αντίστοιχες κατηγορίες έχει δεχθεί και η Christina Häussinger, συντάκτρια στην Tegernseerstimme, την τοπική εφημερίδα, η οποία ερευνά τις ιδιοκτησίες των ολιγαρχών και άλλων βαθύπλουτων κατοίκων.

«Φέρνεις ντροπή και προβλήματα εδώ», της φώναξε ένας άνδρας πρόσφατα.

Μεταξύ των δυσαρεστημένων αναγνωστών είναι και ο Andreas Kitzerow, εργολάβος ο οποίος ανακανίζει τις βίλες Ουζμάνοφ.

«Δεν εχει καμία σχέση με τον πόλεμο, απ’ όσο ξέρω», δήλωσε για τον κ. Ουζμάνοφ. «Ωστόσο, πιστεύουν ότι επειδή απλώς ξέρει τον Πούτιν ή επειδή είναι Ρώσος, ότι μπορούν να το κάνουν».

Ο κ. Kitzerow δήλωσε ότι οι εργάτες πρέπει να πάρουν περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια, τα οποία ο ολιγάρχης δεν μπορεί να καταβάλει τώρα λόγω των κυρώσεων.

Ωστόσο, κάποιοι πολίτες λένε ότι η κα Häussinger εκπροσωπεί μία σιωπηρή μειονότητα, την οποία αγνοούν όσοι ευνοούνται, παρότι τα πρωτοφανή επίπεδα των τιμών διώχνουν τους ντόπιους. 

Οι νόμοι που ισχύουν τώρα στη Γερμανία δεν βοηθούν. «Η Γερμανία έχει μείνει πραγματικά πίσω σε αυτούς τους νόμους σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Konrad Duffy, αξιωματούχος στην ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή Finanzwende. «Και η μόνη εξήγηση για αυτό είναι μία αίσθηση εδώ ότι εφόσον είναι καλό για εμάς, είναι καλό για την Γερμανία».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ έχασε το Dilbar: Όταν ο «σκληρός» της Ρωσίας εντυπωσίαζε τα Χανιά

Έχασε και την θωρακισμένη Mercedes: «Έγδυσαν» τον Ουσμάνοφ στη Σαρδηνία

Το δράμα του ολιγάρχη: «Δεν ξέρω πώς να ζήσω μετά τις κυρώσεις»

Αυτοεξόριστος Ρώσος ολιγάρχης αποκαλύπτει: «Η στιγμή που ο Πούτιν τρελάθηκε»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News