Το άδοξο τέλος μιας crypto-ουτοπίας
Η American CryptoFed είναι ένα νέο είδος εταιρείας που δημιουργήθηκε με την άνοδο των κρυπτονομισμάτων – μια εταιρεία που ισχυρίζεται ότι δεν είναι εταιρεία.
Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες, υπεύθυνοι ή εργαζόμενοι, σύμφωνα με το σχέδιό της. Αντίθετα, η American CryptoFed είναι μια «αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση» (decentralized autonomous organization) η οποία καθοδηγείται αυτόματα από υπολογιστικό κώδικα, ενώ τη διακυβέρνησή της έχουν οι χρήστες της που ψηφίζουν πάνω σε προτάσεις με crypto tokens.
Για τους υποστηρικτές τους, αυτοί οι τύποι εγχειρημάτων, γνωστοί ως DAOs, είναι ένα νέο μοντέλο για το εμπόριο, το οποίο θα μπορούσε να εκδημοκρατίσει τις επιχειρήσεις και να σπάσει την κυριαρχία των Big Tech στην καινοτομία.
Ωστόσο, βρίσκονται σε πολιορκία από πολλές πλευρές. Τα μέλη τους μαλώνουν για το πώς θα ισορροπήσουν την ανάγκη να έχουν ικανούς ηγέτες με το όραμα οι αποφάσεις να παίρνονται από κοινού. Και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει να εμπλέκονται καθώς ανησυχούν για το πώς θα προστατευτούν οι επενδυτές.
Μόλις τέσσερις μήνες μέτα τη γέννηση της DAO American CryptoFed, η οποία σκόπευε να δημιουργήσει ένα σύστημα πληρωμών σε crypto, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την έκλεισε τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι η επιχείρηση ήταν «εκ φύσεως παραπλανούσε» το κοινό με αντικρουόμενες πληροφορίες, ενώ δεν έδωσε επαρκείς πληροφορίες για τα οικονομικά της στοιχεία.
Πολλές DAO παλεύουν με τεράστιες οικονομικές απώλειες από τεχνολογικά ελαττώματα και επιθέσεις χάκερ, εσωτερικές κοινότητες που απειλούν την ύπαρξή τους και κατηγορίες για μη σωστή κατανομή των χρημάτων της κοινότητας. Άλλες δυσκολεύονται με τη χαμηλή προσέλευση στις ψηφοφορίες για τις επιχειρηματικές αποφάσεις, αφήνοντας τον έλεγχο στους επενδυτές που έβαλαν τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσουν το όλο εγχείρημα.
Aυτή η μπερδεμένη κατάσταση έχει δημιουργήσει το εξής ερώτημα: Είναι τα εγχειρήματα αυτά οχήματα για να πλουτίσουν κάποιοι και να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές ή είναι απλά πρωίματα πειράματα ενός νέου επιχειρηματικού πολέμου;
Η αξία των κρυπτονομισμάτων που κατέχουν πάνω από 4.000 DAO αυξήθηκε κατά 3.200% το 2021, φτάνοντας τα 13 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα DeepDAO.
O Eyal Eithcowich, ιδρυτής του DeepDAO, ανέφερε το Decentraland και το DXDAO ως παραδείγματα αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανώσεων που έχουν επιτυχία. Μόνο το Decentraland έχει διεξάγει πάνω από 1.000 δημοψηφίσματα για ζητήματα όπως «Μπορούν να επιτρέπονται όπλα [στο metaverse»;
Η πραγματικότητα της δημιουργίας και της λειτουργίας μιας DAO είναι συχνά περίπλοκη. Τα προβλήματα συχνά δημιουργούνται λόγω της ανώνυμης φύσης των κρυπτονομισμάτων. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τις ευθύνες και να διευκολύνει αυτό που οι επικριτές αποκαλούν κατάχρηση εξουσίας. Για παράδειγμα, στο SushiSwap ο δημιουργός του, που αυτοαποκαλείται Chef Nomi (Σεφ Νόμι), εγκατέλειψε ξαφνικά το εγχείρημα, παίρνοντας μαζί του tokens αξίας 13 εκατ. δολαρίων, ενώ τα μέλη τσακώνονταν μεταξύ τους.
Ένας developer της κοινότητας, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο OxMaki και ενεπλάκη στο ξεκίνημα του SushiSwap, είπε στο Telegram ότι οι δυνάμεις της DAO – η αποκέντρωση και η διαφορετικότητα – αποδείχτηκαν ότι ήταν και οι αδυναμίες της.
«Δημιουργήθηκε από μια τεράστια ποικιλία ανθρώπων σε όλο τον κόσμο οι οποίοι δεν είχαν σχέση μεταξύ τους. Το όραμα και η κατεύθυνση ήταν διαφορετική για κάθε ομάδα», έγραψε. (Αρνήθηκε να δώσει το πραγματικό του όνομα).
Κάποιες DAO δημιουργούν ηγετικές επιτροπές για να επιβλέπουν κάποιες σημαντικές λειτουργίες τους, σύμφωνα με τον Ράιαν Ουάτκινς, αναλυτή της βιομηχανίας των crypto.
Αλλά και αυτό μπορεί να γίνεται εις μάτην. Πέρσι το καλοκαίρι, η DAO για το Uniswap, ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ψήφισε για να δημιουργήσει μια ηγετική ομάδα. Η νέα αυτή ομάδα κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε υποσχεθεί και πούλησε tokens αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην κοινότητα.
Μέλη της κοινότητας με μεγάλα μερίδα, όπως η venture capital εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ Andreessen Horowitz, στήριξαν την πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον Κρις Μπλεκ, ιδρυτής του DeFi Watch, μιας ιστοσελίδας με ειδήσεις για τα crypto.
«Ουσιαστικά, πρότειναν και ψήφισαν αυτή την πρόταση και κατέληξαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο για τον εαυτό τους», αναφέρει.
Ο Μάιλς Τζένινγκς, δικηγόρος στην Andreessen, αναφέρει ότι καταλαβαίνει τα παράπονα των άλλων μελών. «Είναι δίκαιη η υγιής κριτική. Είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο», αναφέρει.
Ο ίδιος προσθέτει ότι τα εγχειρήματα στον ψηφιακό κόσμο είναι συνδεδεμένα με τον πραγματικό κόσμο. «Και οι νόμοι και οι κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται», καταλήγει.
Copyright:
2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Έσκασε η φούσκα των NFT; Στα τάρταρα οι πωλήσεις τους
Τα παράτησαν και έγιναν… πίθηκοι: Οι τραπεζίτες που το έριξαν στα crypto
Μήπως τελικά τo Βitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News