Μιλώντας για τον πόλεμο στην τάξη: Τι ρωτάνε τα παιδιά
Καθώς γύρισαν με κόκκινα τα πρόσωπα από το κυνηγητό κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ένα πρόσφατο ηλιόλουστο πρωινό, τα παιδιά είχαν πολλές ερωτήσεις.
«Η Ρωσία είναι αρκετά μεγάλη, γιατί θέλει περισσότερα εδάφη;» ρώτησε τη δασκάλα του, ενώ κοιτούσε τον χάρτη, ο 11χρονος Μαξ για τον πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η 11χρονη Τζέσικα είχε σταθεί με το ένα γόνατο στην καρέκλα. «Γιατί οι περισσότεροι τρελοί άνθρωποι είναι άντρες;» αναρωτήθηκε. Η Ίζι, 11 ετών, ρώτησε τη δασκάλα: «Θα μένατε για να πολεμήσετε για τη χώρα σας;»
Η Τάρα Χάρμερ, η 36χρονη δασκάλα τους, σταμάτησε για να σκεφτεί. «Είναι δύσκολο, δεν είναι;» αναρωτήθηκε από την τάξη της σε δημοτικό στο Χόρσαμ της Αγγλίας. «Το ένστικτό μου θα ήταν να σας προστατέψω», είπε. «Ναι, νομίζω ότι θα πολεμούσα για τη χώρα μου».
Καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σοκ του πολέμου στην εξώπορτά τους και των τρελών ειδήσεων, πολλοί δάσκαλοι και δασκάλες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να επεξεργαστούν τι συμβαίνει – έπρεπε να δώσουν απαντήσεις.
«Βρέθηκα αντιμέτωπος με 100 ερωτήσεις», ανέφερε ο Σάντρο Πελιτσιότα, ο οποίος διδάσκει γεωγραφία σε λύκειο στη Μπολόνια της Βόρειας Ιταλίας. «Για να είμαι ειλικρινής, φοβάμαι μην πω καμία βλακεία».
Για τα σημερινά παιδιά, καμία διαμάχη που θυμούνται δεν υπήρξε τόσο κοντά στο σπίτι τους. Και οι δάσκαλοι δυσκολεύονται να κατευνάσουν τους φόβους ότι αυτός ο πόλεμους θα τους επηρεάσει όλους.
Στη Μασσαλία, ένα 10χρονο αγόρι σήκωσε το χέρι του και είπε ότι θέλει να κρυφτεί. Ένας 18χρονος στη Βαρσοβία ανησυχούσε μήπως χρειαστεί να πολεμήσει Στην Τοσκάνη, ένα αγόρι αναρωτιόταν αν είχε βομβαρδιστεί ο Πύργος του Άιφελ, αφού είχε δει ένα βίντεο από ψεύτικη επίθεση στο Παρίσι.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν αναγνωρίσεις τις προκλήσεις που ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί για τους δασκάλους και έχουν καταρτίσει οδηγίες.
Το βρετανικό υπουργείο Παίδειας συμβούλεψε τους δασκάλους να «αποκαλύψουν τα γεγονότα» και να προωθήσουν τον διάλογο, ενώ παρείχε υλικό για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση είπε ότι οι δάσκαλοι πρέπει να εξηγήσουν την κοινή ιστορία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά να ξεκαθαρίσουν ότι η ιστορία αυτή «δεν στηρίζει τη θέση ότι η Ουκρανία, ένα κυρίαρχο κράτος, δεν έχει δικαίωμα στην ανεξαρτησία».
Σε μια διαμάχη που κάποιοι έχουν αποκαλέσει τον «πρώτο πόλεμο στο TikTok» του κόσμου, παιδιά και έφηβοι έχουν πρόσβαση σε έναν όγκο ανησυχητικών πληροφοριών, άγνωστης προέλευσης. Ο κ. Πελιτσιότα είπε ότι χάρηκε όταν οι μαθητές του τον ρώτησαν πράγματα, καθώς έτσι μπόρεσε να εξηγήσει τι ήταν ψευδές και τι όχι.
Αυτό που ήταν δύσκολο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν να δώσει μια ουδέτερη περιγραφή σε τάξεις όπου οι μαθητές ήταν χωρισμένοι σε αυτούς που θεωρούσαν τον κ. Πούτιν «κουλ και σκληρό» και σε αυτούς που τον αποκαλούσαν «τέρας».
Για άλλους δασκάλους, αυτό δεν ήταν πρόβλημα. «Είναι ξεκάθαρα ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος», ανέφερε ο Θορ Αλεξάντερ Αλμέλιντ, δάσκαλος της τελευταίας τάξης του δημοτικού κοντά στο Όσλο της Νορβηγίας. «Είναι απλά ένα θέμα αν είναι σωστό ή λάθος».
Με τα μικρότερα παιδιά, οι δάσκαλοι προσπαθούν κυρίως να τα καθησυχάσουν.
Ο κ. Πούτιν «πολεμάει με τους γείτονές του – δεν τσακώνονται οι γονείς σου με τους γείτονές τους;» είπε η Τζέσικα Σκαμπιάτο Λιτσιάρντι, δασκάλα στη Σικελία, στην τάξη της τρίτης δημοτικού όπου διδάσκει.
Όταν ένα παιδί της είπε ότι ο κ. Πούτιν σκοτώνει παιδιά στα νοσοκομεία, του απάντησε ότι συνέβη κατά λάθος. «Δεν μπορώ να τους πω ότι σκοτώνουν παιδιά. Είναι πολύ σκληρό», είπε.
Μέλη της Οργάνωσης Entre Les Lignes, ή «Ανάμεσα στις Γραμμές», έχουν κάνει περιοδεία στα γαλλικά σχολεία, όπου εξηγούν ότι η απειλή χρήσης πυρηνικής βόμβας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κ. Πούτιν «θα το πράξει αυτό».
Η Σάντρα Λαφόν, ιδρύτρια της οργάνωσης, είπε ότι σοκαρίστηκε από το πόσο τρομαγμένα ήταν τα 10χρονα τα οποία επισκέφτηκε στη Μασσαλία. Πρόσθεσε ότι οι δάσκαλοι δεν έχουν πάντα όλες τις απαντήσεις.
«Όπως, για παράδειγμα, γιατί το έκανε αυτό ο Πούτιν. Ούτε εγώ μπορώ να το απαντήσω αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Copyright:
2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Θηριωδία με εκατοντάδες νεκρούς στη Μπούκα
Ουκρανία: Η βιομηχανία παρένθετης μητρότητας και τα μωρά του πολέμου
Η μαρτυρία μιας Ουκρανής: Η οικογένειά μου δεν ήθελε να «απελευθερωθεί»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News