The New York Times Τρίτη 4/01/2022, 07:17 ROBIN POGREBIN
THE NEW YORK TIMES

Ένας πίνακας του Banksy σε 10.000 κομμάτια

Ένας πίνακας του Banksy σε 10.000 κομμάτια

Στην τελευταία επανάσταση στην αγορά της τέχνης, ένα πρώην στέλεχος των δημοπρασιών συνεργάστηκε με ειδικούς κρυπτονομισμάτων τον περασμένο Μάιο, για να αγοράσει τον πίνακα του Banksy του 2005 «Love Is in the Air» αντί 12,9 εκατ. δολαρίων και τώρα πουλά 10.000 κομμάτια του ως NFTs, ή nonfungible tokens.

Το στέλεχος, ο Loic Gouzer, που έφερε τα πάνω-κάτω στην παραδοσιακή μορφή των δημοπρασιών όσο ήταν στους Christie’s –κυρίως ενορχηστρώνοντας την πώληση ενός πίνακα αξίας 450,3 εκατ. δολαρίων του Leonardo da Vinci το 2017 — έχει βοηθήσει στην  ίδρυση της εταιρείας Particle, μίας πλατφόρμας που ενώνει την τέχνη και την τεχνολογία. 

«Όταν ήμουν παιδί και κοίταζα τις δημοπρασίες και τους καταλόγους, πάντα ένιωθα ότι ήταν οικονομικά αδύνατον να συμμετάσχω και ότι εξ ΄ ορισμού ήμουν αποκλεισμένος», είπε ο κ. Gouzer. «Χωρίζοντας το έργο σε 10.000 NFTs επιτρέπουμε σε ένα ευρύτερο κοινό να γίνει μέρος μιας συλλογικής εμπειρίας». 

Ένας πίνακας του Banksy σε 10.000 κομμάτια-1
Ο Loic Gouzer το 2014. Βοήθησε να ιδρυθεί η Particle, η οποία πουλά 10.000 κομμάτια ενός πίνακα του Banksy ως NFTs. (φωτ.: Bryan Thomas για τους New York Times). 

Εάν επιτύχει, το εγχείρημα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει  μία κατηγορία ανταγωνισμού που κερδίζει έδαφος στην αγορά της τέχνης, με κοινοπραξίες πολλαπλών αγοραστών να ανταγωνίζονται τους δισεκατομμυριούχους συλλέκτες. Τα NFTs γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, αποτελώντας το 2% της συνολικής αγοράς τέχνης, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Artprice.

Τον Νοέμβριο, χιλιάδες φαν των κρυπτονομισμάτων –που αυτοαποκαλούνται Constitution­DAO — ένωσαν τα χρήματά τους για να κάνουν προσφορά για ένα αυθεντικό αντίτυπο του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών στους Sotheby’s (έχουν συγκεντρώσει περίπου 40 εκατ. δολάρια, έχασαν από τον μεγιστάνα των hedge funds Kenneth C. Griffin, ο οποίος πλήρωσε 43,2 εκατ. δολάρια).

Οι παλιοί συλλέκτες παραμένουν επιφυλακτικοί με τα NFTs.

«Ένα έργο τέχνης είναι ένα μοναδικό αντικείμενο και οι συλλέκτες που αγαπούν την τέχνη θέλουν να έχουν στην κατοχή τους το ίδιο το αντικείμενο», είπε η Megan Fox Kelly, πρόεδρος του Association of Professional Art Advisors. «Το NFT είναι μία διαφορετική οντότητα από το αντικείμενο. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο για την κατανόηση του πώς αυτά τα NFTs υπάρχουν ως έργα τέχνης. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται να αποτελούν επενδυτικά οχήματα, με πιθανώς πολύ σημαντικές αποδόσεις και οι συζητήσεις γύρω από αυτά εστιάζουν σε αυτό».

Το «Love Is in the Air» δείχνει την εικόνα ενός βομβιστή που πετά ένα μπουκέτο από λουλούδια. Χωρίστηκε σε ένα πλέγμα 100 x 100, το οποίο δημιούργησε 10.000 μοναδικά τετράγωνα ή κομμάτια, τα οποία θα πουληθεί ως NFTs αντί περίπου 1.500 δολαρίων το καθένα. Κάθε ένα αντιπροσωπεύει μία μειοψηφική ιδιοκτησία στον πίνακα και θα συνοδεύεται από μία κάρτα συλλέκτη που δείχνει ολόκληρο το έργο καθώς και την τοποθεσία του πίνακα. 

Η Particle έχει αντλήσει 15 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση και ο Gouzer είπε ότι θα αντλήσει και άλλα για να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της. 

Όμως, νομικά ζητήματα πειρατείας και απάτης στην αγορά των NFTs δεν έχουν δοκιμαστεί στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι. 

Η Particle έχει ιδρύσει το Particle Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα διατηρεί το αγορασθέν έργο τέχνης και θα το εκθέτει. Το 1% των αγορών της θα δωρίζεται στο ίδρυμα, το οποίο θα διασφαλίζει ότι κανένα μεμονωμένο άτομο δεν μπορεί να διεκδικήσει την κατοχή των έργων. 

Η δημοπρασία ξεκίνησε τη Δευτέρα στην πλατφόρμα blockchain Avalanche. Όσο για την επιλογή να ξεκινήσει με έργο του Banksy, ο κ. Gouzer είπε ότι το επαναστατικό πνεύμα του ήταν μία ταιριαστή μεταφορά για αυτό που προσπαθεί να κάνει η ίδια η Particle – να αμφισβητήσει το status quo.

«Είναι ένα κομμάτι επανάστασης», είπε. 

Διαβάστε επίσης: 

Ο άνθρωπος που βγάζει χρήματα με κάθε του κίνηση

Η νέα βασίλισσα της ομορφιάς δεν είναι και η πιο συνηθισμένη

Μαθαίνοντας πώς να… πεθάνεις στο διαδίκτυο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News