The New York Times Τετάρτη 29/12/2021, 07:00 KIKI STREITBERGER
THE NEW YORK TIMES

Η νέα βασίλισσα της ομορφιάς δεν είναι και η πιο συνηθισμένη

Η νέα βασίλισσα της ομορφιάς δεν είναι και η πιο συνηθισμένη

«Καμήλα Νο.1! Καμήλα Νο. 1!» 

Μόλις είχα φτάσει στο Φεστιβάλ Al Dhafra, και αγόρια με κελεμπίες ή μακριά ρούχα, έτρεχαν προς το αυτοκίνητό μου, φωνάζοντας και δείχνοντας προς τον ορίζοντα. Στο βάθος, δύο άντρες ήταν πάνω σε καμήλες, τραβώντας τες με ένα λουρί. Μια από τις καμήλες ήταν ντυμένη με μια κουβέρτα με χρυσές φούντες. 

Πίσω από τους άνδρες, οι οποίοι σιγά-σιγά διέσχιζαν τους αμμόλοφους, ακολουθούσε μια ομάδα φορτηγών, τα οποία κόρναραν. Άνδρες και αγόρια βρίσκονταν στα καθίσματα των οχημάτων και έγερναν το κεφάλι τους έξω από τα παράθυρα, κουνώντας τα χέρια τους και ζητωκραυγάζοντας. Πολλοί από αυτούς βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή με τα τηλέφωνά τους.  

Το ετήσιο φεστιβάλ Al Dhafra τιμάει τις παραδόσεις των Βεδουίνων και λαμβάνει χώρα στις παρυφές του Rub al Khali, ή αλλιώς της Άδειας Συνοικίας, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη έρημος με άμμο στον κόσμο, κοντά στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Madinat Zayed -δύο ώρες με το αυτοκίνητο νοτιοδυτικά του Αμπού Ντάμπι. 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει αναγνώσεις ποίησης, εκθέσεις με γεράκια και παραδοσιακά προϊόντα χειροτεχνίας. Από χουρμάδες έως γάλα καμήλας, υπάρχει μια σειρά από φαγητά και ποτά. Αλλά στην καρδιά όλων είναι οι καμήλες. 

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκδήλωσης, το Al Dhafra αποτελεί το επίκεντρο για την καμήλα. Το 2019, τη χρονιά που παρακολούθησα το event, περισσότερες από 24.000 καμήλες από όλη τη Μέση Ανατολή συμμετείχαν στον διαγωνισμό ομορφιάς, με στόχο το χρηματικό έπαθλο των 60 εκατομμυρίων ντιρχάμ (περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια). Την ίδια ώρα, τεράστια χρηματικά ποσά άλλαζαν χέρια, ενόσω εξελίσσοντας οι αγοραπωλησίες. 

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο διαγωνισμός ομορφιάς ξεκίνησε με αφορμή μια οικογενειακή διαμάχη το 1993, όταν δύο κτηνοτρόφοι κάλεσαν κριτές για να καθορίσουν ποια ζώα ήταν πιο όμορφα. 

Έκτοτε, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με τα κρατικά φεστιβάλ να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. 

Οι οικογένειες των Βεδουίνων έχει σχεδόν εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Τα σύγχρονα σύνορα έχουν καταπνίξει τα νομαδικά πρότυπα κτηνοτροφίας και η τεχνολογική πρόοδος έχει ανατρέψει πολλές παραδοσιακές πρακτικές. 

Για τους αστικοποιημένους Βεδουίνους, φεστιβάλ όπως το Al Dhafra συνιστούν έναν από τους λίγους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους. Οι διαγωνιζόμενες καμήλες χωρίζονται ανάλογα με τη φυλή, την ηλικία, το φύλο και το αν ανήκουν σε σεΐχη.  

Η ιδανική καμήλα έχει μακριά ίσια πόδια, μακρύ λαιμό, καλλίγραμμη καμπούρα (στο σωστό σημείο), αυτιά, εκφραστικά μάτια πλαισιωμένα από κατσαρές βλεφαρίδες, μακριά πεσμένα χείλη και φυσικά, κομψό παλτό και κομψή στάση. 

Ένας ολόκληρος κλάδος έχει ξεπηδήσει γύρω από τα καλλιστεία για να παρέχει τις κατάλληλες βοήθειες. Οι ράφτες καμηλών πωλούν πολύχρωμα ηνία, γυαλιστερές κουβέρτες δεμένες με πούλιες και αστραφτερά κολιέ. 

Η Million Street, ο δρόμος στον οποίο περπατούν οι καμήλες, μεταμορφώνεται σε έναν χώρο γεμάτο σκηνές, τροχόσπιτα και φορτηγά με τρόφιμα. 

Συνήθως αποκλεισμένοι από τους διαγωνισμούς, οι γυναίκες και τα παιδιά περνούν τον χρόνο τους γύρω από τις οικογενειακές σκηνές ή την πλησιέστερη αγορά. 

Προσκεκλημένος να γιορτάσω για μία από τις νικήτριες καμήλες, συναντήθηκαν με τους άνδρες της οικογένειας Almuharrami στη σκηνή τους, ακολουθώντας τη Waheela, τη νέα βασίλισσα της ομορφιάς. 

Η νέα βασίλισσα της ομορφιάς δεν είναι και η πιο συνηθισμένη-1
Φωτ. Kiki Streitberger για τους The New York Times

«Μόλις στέφθηκε η πιο όμορφη νεαρή καμήλα στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Muneef, ο 12χρονος ιδιοκτήτης της, γεμάτος περηφάνια. 

Μέχρι να φύγω από το πάρτι, ο ουρανός είχε γίνει μαύρος, με το γλέντι να διαρκεί αργά έως τη νύχτα. 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

Για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, τα πράγματα είναι λιγότερο αυστηρά

Καυτή και γεμάτη άμμο, στη μέση του πουθενά – Η πόλη που όλοι θέλουν να μείνουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News