Η γυναίκα που καταστρέφει μια ολόκληρη γενιά επιχειρηματιών
Όταν η Alice Zhang ξεκίνησε το 2018 να συγκεντρώνει χρήματα για την start up, η οποία ανακαλύπτει νέα φάρμακα, οι επενδυτές συνέχιζαν να ρωτούν για την Theranos, την start up της Elizabeth Holmes, η οποία φιλοδοξούσε να φέρει επανάσταση στις εξετάσεις αίματος και η οποία τελικά αποδείχθηκε απάτη.
Η κυρία Zhang στην αρχή ήταν μπερδεμένη. Η start up της, Verge Genomics, χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (IT) για την εξεύρεση θεραπευτικών φαρμάκων. Ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από την εφαρμογή εξετάσεων αίματος της Theranos, η οποία λειτουργούσε ως διαγνωστικό εργαλείο. Η κυρία Holmes, επίσης, έχει κατηγορηθεί για απάτη. Η κυρία Zhang όχι.
Όταν η Verge Genomics άντλησε χρήματα εκείνο το έτος (2018), ένας εξέχων ειδικός της βιομηχανίας συνέκρινε την Zhang με την Holmes.
Αν και η Theranos κατέρρευσε το 2018, μια γενιά γυναικών επιχειρηματιών -ιδίως στον τομέα των επιστημών υγείας, βιοτεχνολογίας και ιατρικής- συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην σκιά της κυρίας Holmes.
Η ίδια είχε χαρακτηριστεί ως η επόμενη Steve Jobs, ενώ έγινε η νεότερη δισεκατομμυριούχος παγκοσμίως, πρωταγωνιστώντας σε εξώφυλλα περιοδικών. Αλλά, μετά από μία έρευνα της The Wall Street Journal το 2015, ξεκινησαν να εγείρονται ερωτήματα για την Theranos. Η κατάρρευσή της βρέθηκε αμέσως στο επίκεντρο της φαντασίας του κοινού, οδηγώντας στη δημιουργία ντοκυμαντέρ, βιβλίου, podcast και μιας μίνι-σειράς με την Amanda Seyfried.
Η κυρία Holmes, 37 ετών, σήμερα δικάζεται στην Καλιφόρνια, με την κατηγορία ότι εξαπάτησε επενδυτές, γιατρούς και πελάτες. Ο εκπρόσωπος της νομικής εταιρείας, η οποία την εκπροσωπεί, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η 37χρονη αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 20 ετών, σε περίπτωση καταδίκης.
Για την Heather Bowerman, 36 ετών, o αντίκτυπος της Theranos είναι μακροπρόθεσμος. Η ίδια ίδρυσε την DotLab, η οποία το 2016 ανέπτυξε ένα τεστ για τον εντοπισμό της ενδομητρίωσης. Σε συνάντηση με επενδυτές, χρειάστηκε επανειλημμένως να εξηγήσει πώς η DotLab διαφέρει από τη Theranos. Σχεδιάζει να δημοσιεύει τα αποτελέσματά της σε αξιόλογα επιστημονικά περιοδικά, κάτι το οποίο η Theranos δεν έκανε. Η κυρία Bowerman αποφάσισε να «παγώσει» την άντληση χρηματοδότησης από venture capitals, βασιζόμενη κυρίως στις κρατικές επιχορηγήσεις.
Κατά τη διάρκεια των επαφών με τους επενδυτές, οι γυναίκες ιδρύτριες συχνά απαντούν σε ερωτήματα, τα οποία οι ερευνητές αποκαλούν «αποτροπή», τα οποία αποσκοπούν στην αποφυγή εμφάνισης ζημιών. Στην περίπτωση των ανδρών ιδρυτών, απαντούν σε ερωτήματα, τα οποία αφορούν την «προώθηση», δηλαδή τις δυνατότητες της start up, όπως προκύπτει από έρευνα του London Business School και του Harvard.
«Εάν δεχθείς μια ερώτηση “προώθησης”, μπορείς να απαντήσεις μ’ έναν “προωθητικό τρόπο”» τονίζει η Andy Coravos, ιδρύτρια της HumanFirst, μιας start up για την κατ’ οίκον ιατρική περίθαλψη. «Το βασικό θέμα με την Elizabeth Holmes είναι οι ερωτήσεις “αποτροπής”».
Τον Ιούλιο, η Verge Genomics πέτυχε μια τριετή συνεργασία με τον φαρμακευτικό γίγαντα Eli Lilly, με στόχο τα φάρμακα που αφορούν τη θεραπεία της αμυοτροφικής σκλήρυνσης. Δημοσίευσε, επίσης, ένα έγγραφο σχετικά με τις μεθόδους της σε επιστημονικό περιοδικό, ενώ προσέλαβε έναν επικεφαλής επιστημονικού γραφείου. Είναι ανακουφιστικό να έχεις κάποιον να βγαίνει μπροστά σε όσους έχουν αμφιβολίες, δηλώνει η κυρία Zhang.
«Το πιο εύθραυστο κομμάτι της εταιρείας είναι το αρχικό στάδιο, όταν χρειάζεσαι να “αγοράσει”ς τους ανθρώπους, το όραμα και την ιδεά» σημειώνει. Σκεφτόμενη την κυρία Holmes και την Τheranos, προσθέτει: «Είναι το στάδιο που αυτοί οι συσχετισμοί μπορούν να αποβούν πραγματικά επιβλαβείς και να περιορίσουν τις δυνατότητές σου».
Copyright:
2021 The New York Times